Babacan: 1915’te hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini anıyorum

24-04-2022
Etiketler Ali Babacan Ermeni Soykırımı DEVA Partisi
A+ A-

Haber Merkezi - DEVA Partisi lideri Ali Babacan, 1915 olaylarına ilişkin olarak yayımladığı mesajda, “Ermeni halkının bugün derinden hissettiği acıyı anlıyor, 1915’te hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini anıyorum" dedi.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, 1915 olaylarının 107’inci yılı dolayısıyla paylaştığı Twitter hesabından bir mesaj paylaştı.

Babacan, şu ifadeleri kullandı:

"Geçmişte yaşanan acıların faili biz değiliz. Hepimiz, karşılıklı anlayış çerçevesinde birbirinin yarasını sarmaya çalışan Anadolu insanları olmalıyız. Bu vesileyle, Ermeni halkının bugün derinden hissettiği acıyı anlıyor, 1915’te hayatını kaybeden Osmanlı Ermenilerini anıyorum."

1915 Olayları, Osmanlı yönetiminin Ermenilere karşı gerçekleştirdiği ve kimi kaynaklara göre tehcir ve katliamlar sonucunda 800 bin ile 1,8 milyon Ermeni’nin hayatına mal olan olayların adıdır.

Olayların başlangıç tarihi çoğunlukla 250 Ermeni aydının ve komite liderinin Osmanlı tarafından İstanbul'dan Ankara'ya sürüldüğü ve çoğunun öldürüldüğü 24 Nisan 1915 ile ilişkilendiriliyor.

Yapılan katliamların Ermenileri ortadan kaldırmak için düzenli bir şekilde gerçekleştiğini öne süren bazı tarihçiler, ölümleri ilk modern soykırımlardan biri olarak kabul etti.

Ancak Osmanlı İmparatorluğu'ndan sonra gelen devlet olan Türkiye Cumhuriyeti, “soykırım” sözcüğünün yaşanan olayları tanımlamak için doğru terim olmadığını savunarak bu sözcüğün kullanılmasını reddediyor.

2021 itibarıyla 31 ülke olayları resmen “soykırım” olarak tanıdı. ABD Senatosu da 2019 yılında, 1915 olaylarını oy birliğiyle soykırım olarak kabul etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli