Yerel seçimlerde 14 bin adaydan sadece bin 718'i kadın: Erkekler koltuklarını kadınlara bırakmak istemiyor

24-03-2024
Abdulselam Akıncı
Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi DEVA Partisi adayı Melis Kandemir& KADER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu
Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi DEVA Partisi adayı Melis Kandemir& KADER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu
Etiketler 2024 Yerel Seçimler Kadın aday Belediye Muhtarlık
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Yerel yönetimlerdeki kadınların sayısı, kadın kurumlarının beklentisinin çok altında. Türkiye’nin 81 il, 922 ilçe ve 390 beldede sadece 41 kadın belediye başkanı bulunuyor.

31 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanlığı için yarışan 14 bin 856 adaydan sadece 1718'i kadınAday olan kadınlardan kaçının belediye başkanı seçileceği ise bilinmiyor.

Türkiye'de kadınlar 1930'dan beri belediye seçimlerine aday olabiliyor ve yapılan araştırmalara göre 94 yılda sadece 150 kadın belediye başkanı seçildi.

Kadın nüfusu ile karşılaştırıldığında bu sayı oldukça düşük olup, kadınların temsilinde de istenilen düzeyin yakalanamadığını gösteriyor.

"Erkekler koltuklarını kadınlara bırakmak istemiyor"

Kadın Seçmenleri Destekleme Derneği (KADER) Genel Başkanı Nuray Karaoğlu bu konuda Rûdaw’a  şunları söyledi:

“Aslında burada kadın adayların olmaması değil problem. Gelen taleplerin, gelen isteklerin görmezden gelinmesi. Neden bu böyle oluyor? çünkü bu konuda karar alan erkekler. Erkekler de o koltukları kadınlara bırakmak istemiyorlar, bu son derece açık bir tablo.”

Türkiye'nin 86 milyonluk nüfusunun 43 milyonu kadınlar oluşturmasına olmasına rağmen kadınların siyasetteki temsili henüz istenilen düzeye ulaşmış değil.

31 Mart’ta gerçekleşecek olan yine yerel seçimlere girme hakkı kazanan 34 siyasi parti, kentlerin pazar ve sokaklarını erkek adayların bayrak ve pankartlarıyla süslerken, kadın adayların rengi, sesi ve sayısı oldukça yetersiz kaldı.

"Temsilde de eşitsizlik var"

Nuray Karaoğlu "Kadının karar alma mekanizmalarında eşit  temsili demek aslında sorunların da, daha gerçekçi ve daha demokratik, daha ihtiyaca yönelik cevaplanması demek. Kararlarda bir  eşitsizlik var. Sayısal temsilde de bir eşitsizlik var. Bu temsil adaletsizliği getirecek bir temsil oranı” dedi.

 

2019'da 41 kadın belediye başkanı oldu

Türkiye genelinde eşbaşkanlık sistemi nedeniyle en çok kadın aday çıkaran parti DEM Parti. Ancak Türkiye Yüksek Seçim Kurulu ‘eşbaşkanlık’ sistemini kabul etmediği için bu kadınlar adaylık sürecinde veya seçildiğinde istatistiklere dahil olamıyor.

Türkiye'de 2019 yerel seçimlerinde sadece 41 kadın belediye başkanı oldu.

"Demokrasi ve özgürlük herşey kadınla başlar"

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi DEVA Partisi adayı Melis Kandemir de konuya ilişkin şöyle konuştu:

"Siyasetin içerisinde erkekler daha fazla. Siyaset erkek işidir diyorlar ama öyle değil. Demokrasi ve özgürlük herşey kadınla başlar. Bilirsiniz, kavgalarda yaşlı bir kadın çıkar yazmasını yere atarsa her şey orada biter."

Muhtarlık seçimlerinde de durum pek farklı değil. Türkiye'de şu anda 32 bin 238 mahalle ve 18 bin 278 köyde 50 bin 516 muhtar görev yapıyor. Ve bu muhtarlardan sadece bin 134'ü kadın.

"İsmim gibi adalet getireceğim"

Diyarbakır Kayapınar merkez ilçesinde Peyas Mahallesi'nde 4 erkek muhtar adayına karşı yarışan kadın muhtar adayı Adalet Çiçek, “Peyas’a ismim gibi adalet getireceğim soyismim gibi çiçeçek gibi yapacağım. Azalarımın 4’ü asil, 3’ü yedek. 5’i erkek 3’ü kadın. Ailem bana büyük destek veriyor. Annem dualar ediyor. Ev ev dolaşıyorum.  Mahalleli beni seviyor. Kazanacağım inşallah” dedi.

94 yılda sadece 150 kadın belediye başkanı seçen ülkede, 31 Mart seçimlerinde belediye başkanlığı ve muhtarlık koltuğuna kaç kadın seçilecek? Bunu 1 Nisan’da öğreneceğiz.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli