Almanya Başbakanı’ndan Rûdaw’a: Savaşın bitmesi için Rusya’nın Ukrayna’dan çıkması gerekiyor

24-03-2023
Etiketler Olaf Scholz Antonio Guterres
A+ A-

Brüksel (Rûdaw) - Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’ne katılan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Savaşı bitirmenin tek yolu, Rusya'nın Ukrayna topraklarından çıkmasıdır” dedi.

AB ülkelerinin liderler; ekonomi, sanayinin rekabetçiliği, bankacılık ve enerji krizi ile Ukrayna'ya sağlanacak destek gibi konuları görüşmek üzere Brüksel'de toplanıyor.

Zirvenin ilk gününde, Ukrayna’ya 2 milyar euro değerinde silah ve mühimmat desteği sağlanması kararı çıktı.

İklim değişikliği ve doğal gaza alternatiflerin bulunması konuları da liderlerin yüzlerce milyar euro ayırmayı düşündüğü konuların başında geliyor.

AB Liderler Zirvesi katılımcılarından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rûdaw Muhabiri Ala Şalı’nın Ukrayna’daki savaşa ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, “Savaşı bitirmenin tek yolu, Rusya'nın Ukrayna topraklarından çıkmasıdır” yanıtını verdi.

Rusya’nın birçok ülkenin desteğini kaybettiğini öne süren Olaf Scholz, “Rusya’nın dünyanın büyük bölümünün desteğini kaybetmiş olduğu oldukça açık. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin kararı net ve ülkeler bu kararı onayladı. Sonrasında tarafsız ülkeler de pozisyonlarını netleştirdi. Onlar da Rusya’nın saldırganlığını kabul edilemez bulup bu saldırganlığı kınıyorlar. Güçlü zayıfa saldırdığında dünya barışının tehdit altında olacağını onlar da biliyor. Rusya’nın yaptığı, saldırganlıktır. Dünya barışının garanti altına alınması için Rusya’nun Ukrayna topraklarını terk etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan iklim değişikliği tehdidine ilişkin, basın mensuplarına açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres şunları kaydetti:

“Açlık ve yoksulluk artıyor,  aynı şekilde dünyanın birçok yerinde eğitim ve sağlık hizmetleri kötüye gidiyor. Uluslararası finansal sistemimizin bu büyük zorluğun üstesinden gelme hedefiyle uyumlu olmadığı da açıktır. 2030 hedeflerinin yeniden yoluna koymak için gereken değişikliklere öncülük etmek giderek daha fazla AB'ye düşüyor.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli