İstanbul'da Newroz kutlaması

24-03-2019
Rûdaw
İstanbul
İstanbul
Etiketler İstanbul NewrozBayramı HDP
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) -  HDP öncülüğünde İstanbul Bakırköy’de düzenlenen Newroz’da konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bugün buraya hangi coşku ve ruhla geldiyseniz 31 Mart tarihinde de Newroz’un ruhuyla sandıklara gitmeniz çok önemlidir” dedi.

 

Bakırköy Pazar alanında  “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganıyla düzenlenen Newroz etkinliğine binlerce kişi katılıyor.

 

Newroz platformuna, “Newroz pîroz be” pankartı asılırken, alan sarı, kırmızı yeşil bayraklarla donatıldı. Newroza katılanlar davul zurnalar eşliğinde halay tuttu. Newroz ateşi yakıldıktan sonra konuşmalara geçildi.


Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, açık hava

 

İlk olarak konuşan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, “Faşizmin zulmedenin karşısında dimdik ayaktayız.  Zalimlere boyun eğmedik umudumuz ayakta. Bizler milyonlar İstanbul, Amed ile Türkiye ve Kürdistan dört bir yanında kol kola omuz omuzayız. Çünkü bizler emeğin onuruna sahip çıkanlarız. Bizler yenilmeyiz, yenilmeyeceğimizi her yerde gösterdik bu Newroz’da da gösteriyoruz. Mutlaka kazanacağız. Büyük Newroz yürüyüşü bu” dedi.

 

Şenoğlu, Leyla Güven ve arkadaşlarının açlık grevine dikkat çekerek, “Onlar yaşamı uğruna ölecek kadar seviyorlar. Bizler ses çıkarmazsak ölmeye devam edecekler” ifadelerini kullandı.

 

Şenoğlu ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Yaşar Kemal’in “Bir bahçede hep aynı çiçek olmaz. Hep aynı çiçek olursa hiç güzel olmaz. O bahçede tüm renkleri ve farklı kokularıyla çiçekler kalsın” sözlerini hatırlatarak şöyle konuştu:

 

“İşte İstanbul farklı renk, kimlik ve sesiyle, kadınıyla, genciyle, yaşlısıyla, Türküyle, Kürdüyle bu meydanda bir arada. Hepiniz baş göz üstüne geldiniz. Halay ve horonlarımız bugün bir arada. Sizlere Amed’den binlerce selam getirdim. Sizlere Leyla Güven’den selam getirdim. Bugün cezaevlerinde olan tüm yoldaşlarımızın selamını getirdim. Newroz halkların özgürlük ve barışı paylaştığı ve haykırdığı bir gündür.”

 

 Buldan konuşmasının devamında, “Milyonlara söz veriyorum. Berkinlerin, Kemal Korkutların hayalindeki özgürlük ülkesini faşizme inat hep birlikte yaratacağız. Bizler kutuplaşmaya değil kucaklaşmaya, nefret değil sevgiye, esarete değil özgürlük ve bu ülkede yaratılmak istenen faşizme karşı 31 Mart tarihinde sandıklara giderken geleceğimiz için mutlaka özgür bir Türkiye’de yaşayacağımızı ispat edeceğiz. Tarih boyunca zafer hep direnenlerin olmuştur. Mazlumun ahı indirir şahı. Ezilenler olarak, bu ülkede her gün öldürülen kadınlar olarak, toprağın altına düşen gençler olarak geleceğimiz için mutlaka ama mutlaka 31 Mart tarihinde büyük bir ders vereceğiz” diye konuştu.

 

Leyla Güven’in 137 gündür açlık grevinde olduğunu belirten Buldan, “Bu ülkede barışın demokrasinin adaletin ve hukukun bir arada yaşamanın temel gerekçesi tecridin kaldırılması için bedenini açlık grevine yatırmış olan Leyla Güven ve tüm arkadaşlarımıza selam olsun” dedi.

 

3 gün içinde cezaqevlerinde iki kişinin hayatına son verdiğini anımsatan HDP Eş Genel Başkanı, “Dün Ayten Beçet, bugün Oltu Cezaevi’nde Zehra Sağlam yaşamlarına son verdiler. Ve bugün bize ‘dinsiz imansız’ diyenler bu her iki kadının cenazesinin gömülmesine müsaade etmediler. Cenazeler kaçırılarak gece yarısı toprağa verildi. Dini siyasetlerine alet edenler insanların gömülmelerini bile engellediler. HDP’ye ‘dinsiz, imansız, terörist’ diyorlar. Biz ne dini, ne imanı, ne Kuran’ı ne de ettiğimiz duaları Recep Tayyip Erdoğan’dan öğrenmedik. Dini asla siyasete alet etmedik ve dini AKP’den öğrenmedik. Ellerinde olan tek malzeme HDP. HDP’ye saldırmaktan başka ellerinden tek bir şey olmayan AKP, 31 Mart’ta halkımızın dersiyle karşılaşacaklar” diye konuştu.

 

Buldan sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Buraya Amed’in yanı sıra Hakkari ve Şırnak’tan selamlar getirdim. Her yerde aynı coşku, moral var. Oralarda halkımız kayyumların biletini kesmiş ve Ankara’ya göndermiş. Buralara gelmenize gerek yok. Batıya gidin ve faşizme asla geçit vermeyin. Bunu da İstanbul’da yaparsınız dediler. İstanbul’da kazanan Türkiye’de kazanır. Büyükşehirde aday çıkarmayarak halkımızın talepleri doğrultusunda demokratik güç birliğinin kazanmasını istedik.

 

Kime oy vereceğinizi çok iyi biliyorsunuz. Demokrasi güçlerinin nasıl desteklenmesi gerektiğini biliyorsunuz. Siyasi rant elde edenler, ormanları yok edip İstanbul’un ciğerini yok edenler, bu kente ihanet edenler HDP’nin oylarıyla gerekli cevabı alacaklar. Seçimin kaderini belirleyecek kilit bir partiyiz. Size isim vermiyorum, parti adı vermiyorum. Demokratik güç birliği diyorum. ‘Memleket işi gönül işi’ diyorlar ama onların gönlü çarpma çırpma işidir. En iyi yaptıkları iş budur. Bunu gönülden yapıyorlar sadece. Ders verme zamanı değil diyorlar ya oysa tam da ders verme zamanıdır. Faşizme kayyuma ders verme zamanıdır.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli