Adıyaman’ın köylerinde de büyük yıkım var, köylüler yardım bekliyor

24-02-2023
Rawin Sterk
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Adıyaman Köy Deprem Enkaz Maraş depremi
A+ A-

Adıyaman (Rûdaw) - Adıyaman depremin en fazla yıkıma uğrattığı illerden biri. Sadece şehrin merkezi değil, birçok ilçesi ve onlarca köyü de yerle bir olmuş durumda.

Her köyde, her yıkık evin altında acı hikayeler, gerçekleşmemiş hayaller var.

Ava Spi, Recew ve Bistika köylerinden geriye yetim çocuklar ve yıkılmış evler kaldı.

Çelikhan ilçesine bağlı Ava Spi köyü sakinlerinden Mehmet Altınışık, oğlunu, gelinini ve torununu depremde kaybetmiş. Kendisi de 5 saat enkaz altında kalmış. Yetim kalan iki torununu Kayseri'deki kızının yanına göndermiş.

Torunları her gün Mehmet Altınışık’ı arayıp köye dönmek istediklerini söylüyorlar. Altınışık da hala her gün yaşlı gözlerle yakınlarını kaybettiği enkazları dolaşıyor ancak bu kabustan kurtulabilmiş değil.

Rûdaw’a konuşan 70 yaşındaki Altınışık, "Altı kişiydik. Üç torunum, gelinim ve oğlum. Ben öndeki odada kalıyordum. Oğlumu, torunumu ve gelinimi kaybettim. Diğer torunlarımı Kayseriye'ye halalarına gönderdim. Halaları orada öğretmen. Ben de buradayım, bekliyorum, bakalım ne diyecekler” dedi.

Eskiden 80 haneli olan Ava Spi köyünde evlerin 45'i enkaz halinde, kalanların yarısı hasarlı, diğer yarısı da dağdan kopan kayalar nedeniyle tehlike altında. Köyde 11 can kaybı var. Hayatta kalanların çoğu da yaralı. Depremden bugüne kadar onlara ulaşan bir ekip olmamış.

Köylülerin anlattığına göre depremden bugüne kadar onlara ulaşan bir ekip olmamış. Merkeze 70, Çelikhan'a ise 40 kilometre uzaklıkta olan köyde çocuklar 3 gün sadece şekerli su ile beslenebilmiş.

Köylülerden Zelke Demir, “11 akrabamız öldü. Kuru ekmeği şekerli suda ıslattık, öyle beslendik yollar açılıncaya kadar. Köye tepelerden taşlar düşüyor. Yağmurda da sel basıyor” dedi.

Recew ve Bistika köylerinde de durum farklı değil. Geçim kaynakları olan hayvanlar enkaz altında kalmış. Köylüler çaresizce bekliyor.

Köy sakinlerinden Süzer İlhan; “Koyunlar da enkazın altında kaldı, zaten görüyorsunuz koyunlar altında. Biz de zor kurtulduk, ev üzerimize yıkıldı, bir kaşığı dahi enkaz altından çıkarabilmiş değiliz. Yani her şeye ihtiyacımız var” dedi.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli