TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – MİT Erbil’e ofis kurdu

23-12-2014
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Erbil MİT Ofis
A+ A-

Haber Merkezi – Yeni Şafak gazetesinde “MİT Erbil’de ofis kurdu” başlıklı haberde “Çözüm sürecinde İmralı ile görüşme trafiği yürüten MİT, Erbil üzerinden Kandil ile görüşme trafiğine hız verdi.

 

MİT’in 1996’dan bu yana Kürdistan Bölgesi’ndeki faal ofislerinin dışında Erbil’de müzakere sürecini yürütecek özel bir ofis de kurduğu öğrenildi. MİT görüşme trafiğinde görev alacak özel ekibini de belirledi” bilgileri yer aldı.

 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İmralı heyetinde bulunan milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ile Pervin Buldan’ın dün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la yaptığı görüşme Türkiye’deki gazeteler tarafından “çözüm süreci”nin en önemli görüşmelerinden biri olarak değerlendirildi.

 

Hürriyet gazetesinde “İmralı masası” başlığıyla sürmanşette yer alan haberde yeni aşamanın başladığı, artık Kamu Güvenlik Müsteşarı’nın başkanlık edeceği devlet heyetinin Öcalan ve HDP heyetiyle masaya oturup seri görüşmeler yapacağı belirtildi.

 

Haberde şöyle denildi:

 

“Bugüne kadar temaslar ayrı ayrı yapılıyordu. Önce MİT müsteşarı Hakan Fidan ve yardımcıları, Öcalan ile görüşüyordu. Devamında Öcalan, HDP heyetiyle bir araya gelip mesajlarını iletiyordu. Yeni aşamada, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı devrede. Devlet heyeti İmralı’ya gittiğinde, HDP’liler de bu masada olacak.

 

İmralı heyetinden Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’la dün bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ‘Nihai sonuca ulaşmak için güven ve iyi neyit temelinde görüşmeler hız kazandı’ açıklaması yaptı. Sırrı Süreyya Önder ise ‘Yeni sürece girdik. Çok seri görüşme ve çalışma trafiği başlıyor’ dedi.”

 

Habertürk gazetesinde “Tek çözüm, tek dil, tek beyan” başlıklı haberde ise süreçte

 

1-İmralı görüşmeleri artık mutat olacak

2-Hükümet-HDP ortak dille konuşacak

3-Her görüşmeyle ilgili bilgi verilmeyecek

Şeklinde karar alındığı belirtildi.

 

Haberde şu ifadeler yer aldı:

 

“İmralı ziyareti sonrası HDP’li Buldan ile Önder Başbakan Yardımcısı Akdoğan’la dün ilk kez görüştü. Çözümün bundan sonraki seyrine dair bir dizi önemli karar alındı. Bundan böyle iki taraf da basına tek başına açıklama yapmayacak.

 

Ortak açıklamada ‘ortak dil’ tutturulacak. İmralı görüşmeleri ‘mutat’ olacak. Fakat her İmralı ziyaretiyle ilgili bilgi verilmeyecek, süreç ‘korunaklı’ yürütülecek. Örneğin İmralı’da 5 görüşme yapılmışsa biri paylaşılacak.”

 

 

HABER BAŞLIKLARI

 

 

Hürriyet: Yeni yıla havale

 

Habertürk: Karar 5 Ocak’a ertelendi

 

Sabah: Paralel’in KPSS oyunu çözüldü / Silahsız siyasetin ışıkları göründü

 

Star: Çadır tiyatrosu deşifre oluyor / Çözümde hızlı süreç

 

Yeni Şafak: Korsan polis teşkilatı

 

Bugün: Yüce divan kararı 5 Ocak’ta/ Çözüm sürecine mayın tuzağı

 

Milliyet: Kızıl saç cinayeti / Karar 5 Ocak’ta

 

Vatan: Orada ne yapıldı bilmiyoruz

 

Zaman: Hukuksuz karara itiraz

 

Türkiye: Gülen’in iadesi zor / Çözüm sürecinde vites yükseldi

 

Cumhuriyet: Yüce Divan çatlağı / Randevusuz İmralı

 

Akşam: TİB’de darbe öncesini bilmiyoruz

 

Özgür Gündem: Hazırız

 

Taraf: Komisyonda MASAK krizi 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli