DEDAŞ, Silvan’da köyün elektriğini kesti, köylüler 20 gündür karanlık ve soğukta yaşıyor

Diyarbakır (Rûdaw) - Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Malabadê (Çatakköprü) köyünde elektriği kesti.

320 hanenin bulunduğu köyde yaklaşık bir aydır 3 bin kişi elektriksiz, karanlıkta yaşıyor. Köyün sakinleri DEDAŞ’ın tavrını “zalimce” diye nitelendirerek protesto etti.

Düzenlenen gösteride taşınan bir pankartta köylüler, “Edison elektriği buldu ama DEDAŞ kesti” diye yazıyor.

Elektrik Mühendisi Mehmet Orak, “Burada Malabadi Köprüsü ve Batman Barajı'nın olduğunu görüyorsunuz. Burada elektrik üretiliyor ama bizim elektriğimiz kesiliyor. Bu büyük bir paradokstur” dedi.

Cemaat camiye gidemiyor

Malabadê köyü sakinlerinden Recep Bilmez de “20 gündür evimizde elektrik yok. Ezan bile okunamıyor, ezanı okutacak ışık yok. Cemaatimiz soğuktan dolayı camiye gidemiyor. Camide de mi kaçak elektrik kullanıldı?! Bütün yaptıkları yalan, yalan söylüyorlar” diye konuştu.

Malabadê köyü sakini Mehmet Karaalp ise “Bizim istediğimiz şu: Diyoruz ki elektriğimizi versinler. Çocuklarımız üşümesin ve rahatlıkla yataklarına girip uyuyabilsin. Bizi hastalanmamaları için sabaha kadar üzerlerine battaniye atmak zorunda bırakmasınalar” dedi.

DEDAŞ, köydeki elektrik hatlarının “modernizasyonu amacıyla” köylülerin elektrik sayaçlarını direklere bağlamak istiyor.

Köylüler ise DEDAŞ'ın kendilerini hırsızlıkla suçladığını ve özel mülklerine müdahale ettiğini söylüyor.

“Bu yasal değil”

Diyarbakır Barosu Kullanıcı Hakları Komisyonu Başkanı Nupelda Eren, “Elektrik sayaçlarının denetimi sırasında köylülerin orada bulunmaları köylülerin doğal hakkıdır. Dolayısıyla sayaçların direklere asılması köylülerin bu hakkını elinden alıyor. Bu yüzden bu yasal değil” dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Ufuk Bulut da elektrik kesintisine ilişkin şunları söyledi:

“Bütün Türkiye’yi bölge halkının “hırsız” olduğuna inandırmışlar. Ama asıl onlar gerçek büyük hırsızlardır. Millete bedelinden 4-5 kat fazla fatura kesiyorlar. Halk da mecburen bunu ödüyor. Kanunlar ve yönetmelikler çıkarıldı. Mahkemeye itirazda bulunabilmeniz için önce ödeme yapmanız gerekiyor. Sonra 3-5 yıl mahkemeyi bekleme sürecinde o para bu enflasyonda çöp oluyor. Sonuç olarak, eğer haklı görülürseniz size daha sonra ödeme yapılıyor."

Köylüler, köyün elektriğinin kesilmesinin ardından İçişleri Bakanlığı'na, Cimer'e ve tüm resmi makamlara başvurduklarını ancak kimsenin olumlu yanıt vermediğini söylüyor.

Malabadê köyü sakinlerinden Hacı Gülsüm Ergin şunları söyledi:

“Elektrikçi geldi. ‘Allah, Peygamber rızası için kesmeyin’ dedim. Ancak birden bire kestiğini gördüm. Birileri tarafından doldurmuştu. Hiç düşünmeden elektriğimizi kesti. Dondurucudaki her şey bozulduğu için çöpe attık, ağlıyoruz.”

Malabadê köyü sakinlerinden Halime Ergin ise şunları söyledi:

"Elektrik yok, soba bacası da yok, çocukların hepsi hasta. Kış için hazırladığımız yiyeceklerin hepsi bozuldu, çöpe attık. Ne yapalım?”

Silvan Belediye Eşbaşkanları, Elektrik Mühendisleri Odası ve Diyarbakır Barosu, DEDAŞ eyleminde köylülere desteklerini dile getirdi.

Köylülerin mağduriyetinin giderilmesi için bir kez daha hep birlikte DEDAŞ'a ve ilgili yetkililere çağrıda bulunuldu.