Aksoy Araştırma: Cumhur ve Millet ittifaklarının oy oranı yüzde 41

23-06-2021
Rûdaw
Etiketler Seçim Anket Millet İttifakı Cumhur İttifakı
A+ A-

Haber Merkezi - Aksoy Araştırma şirketinin “Türkiye Monitörü Mayıs 2021” başlıklı anketinin sonuçları açıklandı. Parti bazında en yüksek oy oranına yüzde 32,3 ile AK Parti ulaştı. Cumhur ve Millet ittifaklarının dışında olan HDP’nin oy oranı ise yüzde 9,9 oldu.

“aksoyarastirma.com.tr” adresinde yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre; “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 32,3’ü “AK Parti” dedi. Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı olan MHP’nin oy oranı ise yüzde 9,1 oldu.

Mayıs ayının son haftasında en yüksek oy oranına ulaşan ikinci parti yüzde 26,3 ile CHP oldu. Millet İttifakı’nın diğer üyesi İYİ Parti ise yüzde 13 oy oranı ile en yüksek oy alan üçüncü parti oldu.

Araştırmada, DEVA Partisi’nin oy oranı yüzde 2,5, Saadet Partisi’nin oy oranı yüzde 1,7, Gelecek Partisi’nin oy oranı ise yüzde 1,3 oldu.

Araştırma sonuçlarına göre kararsızlar dağıtıldıktan sonra Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 41,4 olarak gerçekleşti. Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 41 seviyesinde görüldü.

Ekonominin en önemli sorunu hayat pahalılığı

Türkiye Monitörü Mayıs 2021 araştırmasında, katılımcılara Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu sizce nedir? diye soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 35,3’ü Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu ‘hayat pahalılığı’ yanıtını verdi.  İkinci sırada ise, yüzde 29,3 ile ‘işsizlik’ gelirken, onu yüzde 17,9 ile ‘enflasyon’ yanıtı takip etti.

Araştırmaya katılanlara “Türkiye iyiye doğru mu gidiyor yoksa kötüye doğru mu gidiyor?” sorusu yöneltildi. “Türkiye kötüye gidiyor” cevabını verenlerin oranı yüzde 62,7 iken iyiye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 18,7 oldu.

AK Parti Türkiye’yi nasıl yönetiyor?

Araştırmada, ‘AK Parti Türkiye’yi nasıl yönetiyor?’ sorusuna katılımcıların yüzde 52’si kötü yönetiyor yanıtını verirken, AK Parti’nin Türkiye’yi iyi yönettiği görüşüne sahip olanların oranı ise yüzde 25,3 seviyesinde kaldı.

Yüzde 48,4 Erdoğan’ın görev yapış tarzını onaylamıyor

Katılımcılara “Genel olarak düşündüğünüzde, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Araştırmaya katılanların yüzde 48,4’ü Erdoğan’ın görev yapış tarzını onaylamadığını belirtirken, yüzde 32’si onayladığını söyledi.

Erken seçim talebi

 

Araştırmada, Türkiye’nin mevcut koşullarını düşündüğünüzde sizce erken seçime ihtiyaç var mıdır? sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 51,8’i ihtiyaç var derken, yüzde 33,6’ı ihtiyaç olmadığını belirtti.

Başkanlık sistemi: Yüzde 56,1’i yararlı olmadı dedi

Araştırma kapsamında yöneltilen, referandumla gelen başkanlık sistemi sizce Türkiye için ne derece yararlı oldu? sorusuna katılımcıların yüzde 56,1’i yararlı olmadı derken; katılımcıların sadece yüzde 23,7’si yararlı oldu yanıtını verdi.

Seçmen parlamenter sisteme dönmek istiyor

Türkiye Monitörü Mayıs 2021 araştırmasında, katılımcılara aynı referandum bugün tekrar yapılsa, parlamenter sistemi mi yoksa başkanlık sistemini mi tercih edersiniz? sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 54,5’i parlamenter sistemini tercih ettiğini belirtirken, yüzde 27,1’I “Başkanlık sistemini tercih edeceğim” yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 18,4’ü ise kararsızım seçeneğini işaretledi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli