TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 23 Nisan Pazartesi

23-04-2018
RÛDAW
A+ A-

Cumhuriyet: KARLOV SUİKASTİNDE ESKİ MİT’Çİ ŞÜPHELİ

 

FETÖ’cü, eski MİT görevlisi Akalın, Karlov cinayetinden tutuklanmış. Katil polis Altıntaş ile MİT’çi Akalın’ın ortak yanları, ikisinin de örgüt içindeki abiliğini BTK uzmanlarının yapması.

 

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Rusya Masası’nda görevli olan ve FETÖ üyesi olmak suçundan tutuklanan Vehbi Kürşad Akalın’ın Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesi olayına karıştığı iddia edildi. Geçen ocak ayında savcı tarafından sorgulanan ve Karlov cinayetine iştirak suçundan tutuklandığı belirlenen Vedat kod adlı Akalın’ın cinayetten önce Karlov’la ilgili bilgileri ve suikast sonrası yaşanan gelişmeleri FETÖ abisi Yusuf kod adlı BTK uzmanı Hüseyin Kötüce’ye ilettiği öğrenildi.

 

Ankara Cumhuriyet Savcısı Adem Akıncı’nın Karlov cinayetine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında bugüne kadar arasında Altıntaş’ın örgüt abisi BTK uzmanı Şahin Söğüt’ün olduğu 8 kişi tutuklandı. Cumhuriyet’in ulaştığı bilgilere göre tutuklanan 8 kişi arasında, bugüne kadar kimliği ve görevi sır gibi saklanan bir isim gün yüzüne çıktı: “Eski MİT görevlisi Vehbi Kürşad Akalın”. “Cinayete iştirak” suçundan 9 Ocak 2018’de tutuklandığı öğrenilen Akalın’ın MİT’in Rusya Masası’nda görev yaparken FETÖ üyeliği iddiasıyla ihraç edildiği ve bu kapsamda tutuklandığı bildirildi.

 

Sabah: TÜRKİYE YENİ SİSTEME

 

AK Parti, sosyal yaşamdan ekonomiye, dış politikadan güvenliğe kadar her alanda Türkiye'ye çağ atlayacak yeni sisteme ilişkin altyapı hazırlıklarını tamamladı. Cumhurbaşkanlığı'nda "savunma-güvenlik, kamu yönetimi ve ekonomi" başlıklarında üçlü bir yapı kuruluyor. Bu yapılar doğrudan Cumhurbaşkanı'na bağlı olacak. Bakanlıklar yeniden yapılandırılacak, yardımcılıklar ve ara kadroların sayısı azaltılacak. Bugün yapılacak Merkez Yürütme Kurulu toplantısında da propaganda, aday seçimİ başta olmak üzere 24 Haziran stratejisi netleştirilecek. AK Parti'de kurulan Yürütmenin YenideN Yapılandırılması Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, seçim hazırlıkları, yeni hükümet sistemine ilişkin çalışmaları SABAH'a anlattı. Seçim sürecine ilişkin üç aşamalı bir plan hazırladıklarını vurgulayan Yılmaz şu mesajları verdi:

 

AK Parti mutfağı, kurumsal yapısı güçlü bir parti. Düğmeye basıldıktan sonra 10 milyon üyemiz, teşkilatlarımız şimdiden çalışmaya başladı. Her beldede, her ilde teşkilatlanmış bir partiyiz. Cumhurbaşkanımızın kurumsal yapıya yönelik yatırımları bugüne getirdi. Bu seçimlerde sahaya yansımasını da göreceğiz. AK Parti seçim zamanı değil her zaman çalışan bir parti.

 

Yeni Şafak: SİYASİ ÇÜRÜME

 

MHP lideri Devlet Bahçeli, CHP’nin 15 vekilini İyi Parti’ye vermesini, “siyasi çürüme” olarak niteledi. Bahçeli, “Gazi Meclis’in hür iradesini hülle ve hile yoluyla karalamaya çalışan siyasi düşükler demokratik kazanımlara kastetmenin cezai karşılığını kuşkusuz sandıkta göreceklerdir” dedi.

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP’li 15 milletvekilinin Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla istifa ederek Akşener liderliğindeki İP’e geçmesini yorumladı.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Bahçeli, “Demokrasi nutku atanların, ilkeli ittifaktan bahsedenlerin ayak ve siyasi oyunlara heves etmeleri tam bir çatırdama ve siyasi çürüme halidir. Gazi Meclis’in hür iradesini, 98 yıllık izzetini, ikbal arayışlarıyla, dahası hülle ve hile yoluyla karalamaya, karartmaya çalışan siyasi düşükler, milletimizin demokratik kazanımlarına kast etmenin cezai karşılığını kuşkusuz sandıkta görecektir” ifadelerini kullandı.

 

Birgün: İKTİDAR HAMLESİNE ON BEŞ VEKİLLE YANIT!

 

AKP-MHP ittifakının tartışmalı seçim hamlesine karşı muhalefetten sürpriz adım geldi. CHP’li 15 vekil, seçimlere katılmasının önündeki engeli kaldırmak amacıyla İYİ Parti’ye katıldı

 

AKP-MHP ittifakının ‘tek adam rejimini’ derinleştirmek amacıyla aldığı ve iktidarın hamleleri nedeniyle şimdiden sandık güvenliği, şeffaflık tartışmalarına neden olan baskın seçim kararına karşılık muhalefet cephesinden ‘sürpriz’ bir hamle geldi. CHP’li 15 milletvekili, genel seçimlere katılmasının önündeki engeli kaldırmak amacıyla İYİ Parti’ye katıldı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Demokrasi kazansın diye” böyle bir karar verdiklerini belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan da, durumu ‘parti görevi’ olarak niteledi ve “Bu, tarihi bir sorumluluk tarihi bir görevdir. Tarih onları partilerinden ayrılan değil partisinin verdiği görev nedeniyle demokrasiyi kurtaran kahramanlar olarak yazacaktır” dedi.

 

Türkiye: İŞGÜZARLIK

 

Erdoğan’ın “kayık ittifakı kurarlar” diye eleştirdiği muhalefetten ‘kıyak ittifakı’ çıktı. CHP’den 15 milletvekili istifa ederek İYİ Parti’ye geçti. Bu hamle, İYİ Parti’nin seçime girmesi için atıldı. Ancak birkaç saat sonra YSK, partinin seçime girebileceğini duyurdu. Vekiller istifa ettiğiyle kaldı.

 

Türk siyasi tarihinde dün daha önce örneği görülmemiş bir durum yaşandı. Anamuhalefet partisi CHP’den 15 milletvekili istifa ederek İYİ Parti’ye katıldı. Meral Akşener’in partisinin Meclis’te grup kurarak 24 Haziran’da yapılacak genel seçimlere katılmasının önünü açmak için atılan adım, saatler içinde CHP’nin başına patladı. Yüksek Seçim Kurulu, İYİ Parti’nin seçime katılma yeterliliğine sahip olduğunu duyurdu. Yani CHP’li vekiller istifa ettiğiyle kaldı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli