TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 23 Nisan Pazar

Cumhuriyet: Meclis'in üstünde bir güç yoktur

 

TBMM, kurulduğu günden itibaren egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu ve bu gücü kendisinin temsil ettiğini ilke olarak benimsedi.

 

97 yıl önce bugün 23 Nisan 1920’de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu. Bir bölümü işgal altındaki İstanbul’dan Ankara’ya gelebilmeyi başarmış “Meclisi Mebusan” üyeleri, bir bölümü ise Anadolu kentlerinde olağanüstü koşullarda seçilenlerden oluşan 115 milletvekili ile Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk toplantısını yaptı. Erzurum ve Sivas kongrelerinde ön hazırlıkları tamamlanan TBMM, ulusal egemenlik hedefinde yeni bir devletin kuruluşunun temelini attı. Hareketin önderi Mustafa Kemal, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada “Artık yüce Meclis’in üzerinde bir güç yoktur” dedi. Böylece yıkılan, yaşam gücünü çoktan tüketmiş bir imparatorluğun işgal altındaki anayurdunda bağımsız ve egemen bir devlet doğuyordu. İmparatorluğun başkenti İstanbul’la bağlar tümüyle koparılıyor ve egemenlik ve iktidar padişahta temsil edilen “meşruti monarşiden” halkın temsilcilerinin eline geçiyordu. İşgalci güçleri Anadolu ve Trakya topraklarından kovmak ve “misakı milli”de tanımlanan sınırlar içinde bağımsız ve özgür bir devlet kuruluşu için verilecek İstiklal Savaşı’nı Türkiye Büyük Millet Meclisi yürütecek ve savaşın kazanılmasının ardından zaferi Cumhuriyet ilanı ile taçlandıracaktı.

 

Star: Avrupa’nın sopası AGİT

 

Batı’nın Türkiye’nin ‘evet’ zaferini geçersiz kılmak için dayanak gösterdiği AGİT’in sabıka kaydı kabarık. Avrupa’nın çıkarlarına aykırı davranan ülkeler AGİT’in yanlı raporlarıyla hizaya sokuluyor.

 

Türkiye'ye 16 Nisan’daki referandumu izlemek için ‘tarafsız gözlemci’ olarak gönderdiği heyetin başkanı ve üyeleri PKK yandaşı ve ‘hayır kampanyası’ düzenleyen isimler çıkan AGİT’in, Avrupa’nın kendi çıkarlarına itiraz eden ülkeleri hizaya getirmek için kullandığı ‘sopa’ kurum olduğu ortaya çıktı. AGİT’in Avrupa Birliği üyesi olmayan Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin liderlerine siyasi baskı aracı olmayı kendisine amaç edindiğini belirten Gazeteci-Yazar Sevil Nuriyeva, “AGİT, AB’nin jeopolitik ve ekonomik çıkarlarına göre ülkeler hakkında rapor veriyor. Çıkarına bir yönetim gelecekse ‘Demokrasi için umut ışığı doğdu’ gibi raporlar yazıyorlar. Türkiye referandumdaki değişiklikle siyasi ve ekonomik yükselmeye geçip AB’nin lokomotifi Almanya’ya gelecekte rakip olacağı için olumsuz rapor yazarak baskı oluşturmaya çalışıyorlar” dedi.

 

Yeni Şafak: CHP'de OHAL

 

YSK’ya referandumun iptali için yaptığı başvuru reddedilince Danıştay’a giden CHP’de olağanüstü hal başladı. Kapalı toplanan parti grubunda CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke’nin “sine-i millet” açıklamaları tartışmalara neden oldu. Bazı milletvekilleri, Böke’yi desteklerken, bazı milletvekilleri de bunun siyasi hata olduğunu belirtti.

 

Halk oylamasını hazmedemeyen ve milletin iradesini tartışmaya açmak için her yolu deneyen CHP, parti grubunu olağanüstü topladı.

 

Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde basına kapalı TBMM Grup toplantısı yapan CHP’de adeta olağanüstü hal ilan edildi. Bu hafta yapılan MYK toplantısının ardından Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, sine-i millet açıklaması yaptı. Böke’yi, iki saat sonra Grup Başkanvekili Levent Gök yalanladı. Dünkü toplantıda Böke’nin bu açıklamaları gergin anların yaşanmasına neden oldu.

 

Akşam: Kılıçdaroğlu'ndan muhaliflere rüşvet

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı isyan bayrakları açıldı. Kılıçdaroğlu, muhalif milletvekillerini susturmak için MYK üyeliği teklif etmeye başladı.

 

CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu için tehlike çanları çalmaya başladı. Seçimlerde hep ikinci çıkmasına rağmen her fırsatta başarılı olduğunu tekrarlayan Kılıçdaroğlu’na partisinin milletvekillerinden veto geldi. Kılıçdaroğlu’nun kendisine muhalif olan milletvekillerini susturmak için Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeliği teklif etmesi de milletvekilleri arasında huzursuzluk yarattı. CHP’de referandum sonrası yapılan toplantı gergin geçti. Bir çok milletvekili isyan bayrağını açtı. İstanbul’da referandumda yüksek oy alınması da toplantıda masaya yatırıldı.

 

Bir Milletvekili, “Biz İstanbul’a hakimiz. Dolayısıyla hangi adayın hangi ilçede başarılı olacağını biliyorduk. Özellikle Kemal Bey bütün adaylar üzerinde belirleyici oldu. Küçükçekmece, Üsküdar ve Eyüp gibi ilçeler yanlış adaylar yüzünden kaybedildi. Israrlarımıza rağmen Küçükçekmece’yi Gökhan Gümüşdağ’a teslim etti. Zira Üsküdar’ı da İhsan Özkes’e. İkisi de kaybetti. Kemal Bey’in yerel seçimlerde kaybettiği yerleri biz geri alıyoruz. İlçelerde etkili olabilecek adaylar üzerinde durulmalı” diyerek sitem etti.

 

Sabah: Yeni sistem Türkiye’yi hedeflerine ulaştıracak

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milletimizin onay verdiği anayasa değişikliği, Meclis’imizin temsil kabiliyetini artırmış, kuvvetler ayrılığını perçinlemiş, millî iradenin üzerindeki vesayet kalıntılarını bertaraf etmiştir

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 23 Nisan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 97. kuruluş yıldönümü ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. İstiklal Harbi'mizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk Başkanı Gazi Mustafa Kemal ile tüm şehit ve gazileri rahmet ve minnetle yad eden Erdoğan mesajında şunları söyledi:

 

23 Nisan 1920, vatanımızın dört bir tarafının işgal edildiği, milletimizin yok olmanın eşiğine geldiği hayati bir dönemde, Türk Milleti'nin yeniden dirilişinin, silkinişinin, şahlanışının timsalidir. Milli iradenin tecelligahı, İstiklal Harbi'mizin karargahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, aynı zamanda bağımsızlığımızın sembolüdür. İşte bu anlayışla bizler de, milli iradeye musallat olan güçleri bertaraf etmenin, çocuklarımıza daha huzurlu ve güvenli bir gelecek bırakmanın mücadelesini veriyoruz. 16 Nisan tarihinde gerçekleşen halk oylamasında kabul edilen anayasa değişikliği, hem demokrasimiz hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi'miz açısından bir dönüm noktasıdır.