TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 23 Nisan Cumartesi

23-04-2016
RÛDAW
A+ A-

Hürriyet: HİMMET AVUKATLARI

 

Şike kumpası soruşturmasının dosyasına göre, soruşturmanın omurgasını 2 meslek grubunun oluşturduğu ortaya çıktı: Polisler ve avukatlar...

 

Polislerin büyük kısmı 3 Temmuz 2011’de başlatılan ve Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da tutuklandığı operasyonun içinde aktif olarak görev aldı. Hem polis şeflerinin hem Fethullah Gülen’in avukatlığını yapan bazı isimler ise kumpas kurulan Şike davası sanıkların savunmalarında yer aldı. Soruşturma dosyasında yer alan iddialara göre buralardan alınan paraların bir kısmı cemaate ‘himmet’ olarak gönderildi.

 

Osman Karakuş: Emniyet Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşavirliği ve Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu üyeliği yaptı. Kızı, Fethullah Gülen’in kardeşi Mesih Gülen’in kızıyla evli. Karakuş, avukatlar Halil İbrahim Koca, Ali Çelik ve Cemalettin Koca’yı emniyetin içine sokan kişi olarak biliniyor. Aranıyor.

 

Cemalettin Mutlu: Ergenekon ve Balyoz operasyonlarının mimarları polis şefleri Mutlu Ekizoğlu, Nazmi Ardıç, Yurt Atayün, Tufan Ergüder ve İbrahim Emre’nin avukatı. Eski özel yetkili savcı Cihan Kansız’ın da avukatlığını üstlendi. Şike davasının sanıklarından Fenerbahçe yöneticisi avukat Şekip Mosturoğlu’nun da avukatlığını yaptı.




 

 

Birgün: HAKLARINI VERİN BAYRAM ETSİNLER

 

AKP’nin yok etmeye çalıştığı, çocuklara armağan edilen tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye’de bir kez daha istismarların gölgesinde kutlanıyor


Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı. Çocuklar bu yıl bayramı hükümet ve Meclis yasaklarının gölgesinde kutlayacak. Meclis Başkanlığı kutlamaları ‘terör ve şehitler’ gerekçesiyle iptal etti, Hükümet ise 23 Nisan yerine Kut’ül Amare Zaferi’nin 100. yıldönümü etkinlikleriyle Kutlu Doğum Haftası’na odaklandı. İktidarın yasaklarına inat başta CHP olmak üzere, birçok kurum ve örgüt çocuklar için alternatif kutlamalar yapacak.


Ülkedeki çocuk manzaraları AKP hükümetinin ve Meclis’in neden çocuk bayramını görmezden geldiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Çocuklar zorla evlendiriliyor, cinsel istismara maruz kalıyor, çalıştırılıyor ve bir çoğu da çatışma sürecine kurban oluyor.



 

 

Sabah: DİNK CİNAYETİNDE ‘ABİ’ TAVSİYELERİ

 

Akyürek’in 1 numaralı şüpheli olduğu iddianamede Dink cinayetiyle ilgili tanık ifadesi dikkat çekti: Dink cinayeti sonrası FETÖ abileri emniyetteki elemanlarına ifade verirken ağız birliği yapmaları yönünde telkinde bulundu

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, siyasetçi, bürokrat, asker, polis, medya ve iş dünyasından 432 kişilik VIP listeyi 2007 - 2009 arasında usulsüz olarak dinleyen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı'ndaki 138 polis hakkındaki iddianameyi mahkemeye gönderdi. Dink soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek'in 1 numarada yer aldığı iddianamede, "Kamu görevlerinin verdiği yetkiyi kötüye kullanmak suretiyle, müşteki ve mağdurlarının mesleki faaliyetlerini ve özel hayatlarını takip ederek varsa açıklarını tespit etmeyi ve elde ettikleri bilgileri örgüt çıkarları için kullanmayı amaçladıkları tespit edilmiştir" denildi.




 

Yeni Şafak: YILANA SARILDIM

 

Kumpas soruşturmalarla birçok kişiyi hapse atan, daha sonra da kendilerine yakın avukatları ‘sanıkları savunması için’ harekete geçiren paralel örgüt, bu taktiğe 3 Temmuz sürecinde de başvurmuştu. Şike kumpasının hedefi olan isimlerden Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz’ı savunmak ise Gülen’in avukatı Orhan Erdemli’ye düşmüştü. Otyakmaz, yaşadığı durum için “Denize düşen yılana sarılıyor” dedi

 

3 Temmuz 2011 sürecinde 'şike yaptığı' iddiasıyla tutuklanan Medicana Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, şikede kumpas operasyonunda hakkında arama kararı çıkarılan avukat Orhan Erdemli'yle ilgili gelişmeleri değerlendirdi. İlk cezaevi şokunu atlattıktan sonra kendilerine kurulan kumpas hakkında düşünmeye başladığını anlatan Odyakmaz, “Türkiye'de biraz mürekkep yalamış, gündemi takip eden kişiler bu sürecin cemaatin eseri olduğunu görebiliyordu. Ben de bu komployu bunların kurduğunu anladım. 'O halde onların avukatlarından birini bulalım, masumiyetime inanırlarsa beni savunsunlar' dedim. Fetullah Gülen'in de avukatı olan Orhan Erdemli ile bu vesileyle irtibata geçtik. Denize düşen yılana sarılıyor" dedi.

 

Odyakmaz o dönem tutuklanarak 7 ay boyunca Metris Cezaevi'nde kalmıştı.




 

Cumhuriyet: HALKLA EL ELE

 

Cumhuriyet, engellenmek isteyenlere inat 23 Nisan’ı halkla birlikte coşkuyla kutlayacak. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm engellemelere rağmen halkın sahiplenmesi ile kutlanacak. CHP, resepsiyonun iptaline tepki olarak çocuklarla alternatif resepsiyon düzenleyecek.

 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, AKP’li TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın, ilk kez Meclis’teki “resepsiyonu” iptal etmesine karşın, halkın sahiplenmesi ile kutlanacak. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle, Anıtkabir’de ve TBMM’de resmi törenler düzenlenecek. Meclis Başkanlığı’nın kararı ile resepsiyonun iptal edilmesine tepki olarak CHP çocuklarla alternatif resepsiyon düzenleyecek. Gazetemiz de ilk kez 23 Nisan nedeniyle bu akşam saat 19.30’da Hilton Oteli’nde resepsiyona evsahipliği yapacak.




 

Evrensel: BARIŞTA ISRAR ETTİLER DERS VERDİLER

 

Barış Bildirisi’ne imza attıkları için tutuklanan akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy ve Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı ilk duruşmada, adli kontrol şartı olmaksızın tahliye edildi. Serbest kaldıktan sonra ilk sözleri 'Barış ve demokrasi mücadelesine devam edeceğiz' oldu.

 

İstanbul Adliyesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davada duruşma savcısı, 4 akademisyenin üzerine atılı suçun TCK 301. Maddesi kapsamında kalma ihtimaline binaen TCK'nın 301/4 itibariyle dava hakkında durma kararı verilmesini ve Adalet Bakanlığı'ndan yargılama için izin alınmasını talep etti. Ancak akademisyenlerin, “Mevcut delil durumu, kaçma şüphesi” gerekçesiyle tutukluluk halinin devamını istedi. Duruşmaya on beş dakika verilen aranın ardından ise savcı fikrini değiştirdi ve dosyanın Adalet Bakanlığı'ndan geç gelme ihtimali olduğunu bu nedenle akademisyenlerin mağduriyetine sebebiyet vermemek için tahliye edilmelerini talep etti.  Mahkeme savcının her iki talebini kabul etti.

 

Dava hakkında durma kararı verilerek, Adalet Bakanlığından izin istenmesine ve avukatların tahliyesine hükmedildi. Akademisyenlerin avukatlarıysa kararın tahliye değil, beraat olması gerektiğini vurguladı. Böylece 40 gün  sonra özgürlüklerine kavuşan 4 akademisyenin, ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ iddiasıyla 7,5'ar yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını isteyen iddianame çöktü. Duruşmada ifade veren 4 akademisyen de adeta barış ve demokrasi dersi verdi. Barış taleplerinde ısrarcı olduklarını ifade eden akademisyenler, imzaladıkları bildirinin aydın olmanın gereği olduğunu ifade etti.


 


 

Milliyet: BERABERLİK MESAJLARI

 

EXPO 2016 Antalya Fuarı’nın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “EXPO 2016 Antalya, ülkemizin tanıtımına çok önemli katkılar sağlayacak” dedi. Erdoğan, bu tesislerin kente kalıcı değer katacağını belirtirken, “Dünya EXPO’su da er ya da geç bizim olacak” diye konuştu

 

Türkiye’nin ilk Expo’su olan, “Çocuk ve çiçek” temasıyla düzenlenen “EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi”nin açılışı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “EXPO 2016 Antalya inşallah ülkemizin ve şehrimizin tanıtımına çok önemli katkılar sağlayacak. Burası sadece bugün açılışı yapılıp kalmayacak. Şu anda bu açılış 6 ay ama ondan sonra süreklilik arz eden bir süreç başlayacak ve buradaki tüm birimler, süreklilik arz eder şekilde, Antalya’nın en büyük zenginliklerinden biri olarak yaşamını sürdürecek” dedi. 

Etkinlik çerçevesinde 8 milyon ziyaretçinin beklendiğini ve bu etkinlik alanında iç ve dış mekan bahçeleri bulunacağını ifade eden Erdoğan, “Türkiye’nin en büyük kongre merkezi EXPO’da oluyor, 6.500 kişilik bir kongre merkeziyle Antalya yeni bir zenginliğe, modern bir kongre merkeziyle adım atıyor” diye konuştu. EXPO 2016 Antalya hazırlıklarını büyük itina ve hassasiyetle yürüttüklerini hatırlatan Erdoğan, “Başından beri bu projeyi milli bir proje olarak gördük. Çalışmaları bu anlayışla gerçekleştirdik. Expo 2016 sadece Antalya’nın değil tüm Türkiye’nin ortak iradesinin, kamu-özel sektör işbirliğinin bir ürünüdür” ifadesini kullandı. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli