Haber Merkezi – Bilim insanlarının deprem olasılığı bakımından sık sık dikkatleri çektiği Bingöl için resmi kurumlar harekete geçti.
Kentte, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Bingöl Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve yapı denetim firmaları tarafından, riskli yapılarda denetim başlatıldı.
DHA’nın haberine göre ekipler, kentteki yapıların, olası Bingöl depremine karşı ne kadar hazırlıklı olduğunun tespiti için binalarda çalışma yürütüyor. Çalışmanın ardından riskli yapıların envanteri çıkarılacak.
“Büyük bir ders çıkarmamız lazım”
Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, 6 Şubat'taki Maraş merkezli depremlerin ardından 70 kişilik teknik ekiple çalışmaya başladıklarını, şehir merkezi ve ilçelerde kapsamlı inceleme yürütüldüğünü söyledi.
Arıkan, Bingöl'de yapıların risk analizleriyle yıkılması gereken ya da yıkılabilecek alanların tespit edilmesi gerektiğini belirterek, “Bu depremden sonra gerçekten büyük bir ders çıkarmamız lazım. Yeni tedbirler almamız gerekiyor. Son zamanlarda ilimizde depremle ilgili çok ciddi uyarılar yapılmaktadır. Özellikle deprem uzmanları ve akademisyenlerin Bingöl ve çevresinde bir deprem ihtimalini gündeme getirmeleri üzerine bizim de kurumlar ve vatandaş olarak yapmamız gereken çalışmalar var” dedi.
Merkezde ve kırsalda çalışmalara başladıklarını duyuran Arıkan, yakın zamanda analizleri de paylaşacaklarını duyurdu.
“165 ağır hasarlı bina tespit edildi”
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bingöl Şube Başkanı ve İnşaat Mühendisi Emre Bulşu ise Bingöl’ün de Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerden etkilendiğini ifade ederek, "21 Şubat'a kadar 361 yapımız incelendi. İncelemelerde 165 ağır hasar ve 3 yıkık tespit edildi. Ayrıca ilimiz, Anadolu, Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu fay hattının kesişme noktasında olduğu ve yer bilimcilerinin ısrarla üzerinde durduğu en riskli alanda yer almaktadır” dedi.
“2003 yılında yapılanlar riskli yapılar arasında”
Olası Bingöl depreminde başta Bingöl merkez olmak üzere Dersim, Erzincan, Erzurum, Muş, Diyarbakır, Elazığ ve Bitlis’in bu depremden etkilenecek iller arasında yer aldığını söyleyen Bulşu, "2003 depreminden önce yapılan yapılarımızdan başlamak üzere ilin tüm geneline yayılacak şekilde yapı envanteri çıkartacağız. 2003 yılında yapılanlar gerek demir, gerek beton, gerekse teknik anlamında yetersizliğinden dolayı riskli yapılar arasında yer almaktadır” diye konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın