TÜRKİYE - Kürtçe karta ret! Kürtçe konuşma: (xx)

Ankara (Rûdaw) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın Kürtçe yılbaşı kartı basımına ilişkin Türkiye Parlamentosu’na yaptığı başvuru reddedildi.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) her yıl seçmenlere gönderilmek için yılbaşı kartı basıyor ve bunu da milletvekillerine dağıtıyor. Sarıyıldız, seçmenlerine göndermek üzere kartların Kürtçe olarak da basılmasını istedi. TBMM Başkanlığına başvuran Sarıyıldız’a olumsuz yanıt verildi.

 

Sarıyıldız, bunun üzerine TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanıtlaması istemiyle sonu önergesi verdi.

 

Telefonla Kürtçe’nin ulusal bir dil olmaması ve dünyada kabul gören 200 dil arasında bulunmaması nedeniyle talebinin reddedildiği bilgisinin aktarıldığını belirten Sarıyıldız, daha sonra yazılı olarak  “teamül gereği baskınızı gerçekleştiremiyoruz” yanıtının verildiğini duyurdu.

 

Sarıyıldız, Çiçek’e şu soruları sordu:

 

“TBMM’deki basım faaliyetlerinde hangi diller kullanılmaktadır? Bu kriterler nasıl belirlenmektedir? Dünyada yaklaşık 20 milyon kürdün kullandığı ve Irak Anayasası’nın ikinci resmi dillerinden biri olan Kürtçe, Meclis başkanlığına göre ulusal bir dil değil midir?”

 

Önergeye Çiçek adına TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yanıt verdi. Yakut, “Yılbaşı kartı basım talepleriniz daha önce bu türden hiçbir baskı yapılmamış olması sebebiyle karşılanamamıştır” dedi. 

 

Türkiye Parlamentosunun Genel Kurul görüşmelerinde Kürt halen tutanaklara geçirilmiyor. Son olarak HDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy'un 21 Şubat Anadil Günü dolayısıyla Genel Kurul'da yaptığı konuşmada kullandığı Kürtçe ifadeler tutanaklara (xx) şeklinde geçirildi.