Çandar: Erdoğan’a ana dili engelleyen maddeleri değiştirmesini önereceğim
Haber Merkezi – DEM Parti Milletvekili Cengiz Çandar, TBMM’de yaptığı açıklamada “Erdoğan'a Anayasa’nın ana dilde eğitimi engelleyen 42’nci ve 66’ncı maddelerini ciddi bir değişikliğe uğratacak bir çalışma içine girmesini önereceğim" dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların bütçelerine ilişkin söz aldı.
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, Kürtçe konuştu. Çandar, Kürtçenin, Kürtlerin ve Türklerin arasındaki ilişkilere hizmet etmesini temenni etti.
Candar’ın Kürtçe ifadeleri tutanaklara, “…” ve “(*)” şeklinde geçti.
“Türkiye’nin yüzde 60’ı Kürt sorununun çözümünden yana”
Çandar, “Sadece Diyarbakır değil, tüm Kürt illeri, ülkemizin tüm Kürt illeri mertliğin, cömertliğin ve kardeşliğin mekânlarıdır. Mertliği, cömertliği ve kardeşliği ülkemizin her köşesine, Meclis çatısının altına taşıyalım. Anayasa’nın 3’üncü maddesini okumaya, okutmaya hiç gerek yok, Türkçenin resmi dil olduğuna kimsenin itirazı yok zaten” dedi.
Kürt sorunun çözümü ve ana dile ilişkin yapılan çalıştay ve araştırmalarda ortaya çıkan sonuçlara dikkat çeken Çandar, “Türkiye’nin yüzde 60’ının Kürt sorununun çözümü ile ana dil taleplerinin karşılanmasından yana olduğunu” aktardı.
Çandar, “Ancak siyaset sahnesi çok böyle değil. Görünen o ki toplumda değişen Kürt algısı ve Kürtçeye dair yaklaşım ile siyaset sahnesi çok uyum sağlamıyor. Siyaset buralardan kendine dersler çıkarıp ‘bu değişen sosyolojiyi nasıl konuşuruz’ diye çalışmaya başladığında cevaplar bulacaktır” ifadelerini kullandı.
“Ana dilde eğitimi engelleyen 42’nci ve 66’ncı maddelerini değişikliğe uğratacak bir çalışma içine girmesini önereceğim”
Cumhurbaşkanlığı bütçesinin bu sorunların çözümüne dair herhangi bir veri içermediğini ifade eden Çandar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek Büyük Millet Meclisinin açılış konuşmasındaki gerek o günden bugüne çeşitli beyanlarındaki vurgularından anladığımız kadarıyla yakında yeni bir anayasa önerisiyle gelecek.
Kendisine Anayasa’nın ana dilde eğitimi engelleyen 42’nci ve 66’ncı maddelerini ciddi bir değişikliğe uğratacak bir çalışma içine girmesini önereceğim. Ayrıca, ‘darbe anayasası’ diye nitelediğiniz 1982 Anayasası’nın halk iradesini gasp eden, İçişleri Bakanı’na seçilmişleri görevden alma yetkisi veren 127'nci maddesini de kaldırın. Sizin iktidarınız kadar Anayasa’nın baskıcı maddelerine başvuran hiç olmadı.”