Yer fıstığı ekiminde atağa geçen Silopi kendi fıstığını kendisi işliyor
Silopi (Rûdaw) – Şırnak’ın Silopi ilçesinde 2014 yılından itibaren yer fıstığı tarımı yapılıyor. Yer fıstığı bölge halkı için yeni bir geçim kaynağı haline geldi. Silopi'de fıstık ekimi ve üretimi yıldan yıla artıyor.
2 yıl öncesine kadar Silopi'de üretilen fıstıklar Osmaniye ve Mersin’deki fabrikalara gönderiliyordu. Ama Silopili iş insanları ve girişimciler, üreticilerin fıstıklarını kendi şehirlerinde işlemeleri için fıstık fabrikası açtılar.
Şu anda Silopi'de 4 fabrika var ama sadece 2'si faal durumda. İş insanı Mehmet Salih Karatay bir yıl önce büyük bir fabrika açtı. Karatay bu fabrika sayesinde Silopi fıstığının gelirinin Silopi halkına kaldığını söylüyor.
Mehmet Salih Karatay bir yıl önce Silopi fıstığını her yere ulaştırmak ve Silopili gençlere iş imkanı yaratmak amacıyla 27 dönüm arazi üzerine devasa yer fıstığı fabrikasını açtı.
Karatay, "Amacımız çiftçimizi mağdur etmemek, Silopi fıstığını burada topluyoruz, burada paketliyoruz. Kürdistan Bölgesi'ne gönderiyoruz, Bağdat ve Musul tarafına yönlendiriyoruz. Azerbaycan'a gönderiyoruz. Türkiye'nin dört bir yanına, İstanbul'a, İzmir'e, Erzurum'a gönderiyoruz” dedi.
Silopi, fıstık üretiminde Türkiye’de Osmaniye, Mersin ve Adana gibi şehirlerin ardından geliyor. Yerfığı tarlalarında Silopili kadınlar ve erkekler çalışıyor. Onların emekleriyle fıstıklar tarlalardan sökülüyor. Sökülen fıstıklar temizlenip yıkanıyor, ardından tuzlanıp kavruluyor ve paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor.
Tarlada çalışan işçilerden Elif İzer, “Biz kızlar uzak şehirlere gidemiyoruz. Şehrimizde fabrikaların olması çok güzel. Allah onlardan razı olsun, fabrika açıldı” dedi.
Asya Gülce de, “Kızlar Silopi’deki fabrikada çalışıyor. Bu çok güzel bir şey” dedi. Savaş Ünsal ise; "Şu anda 20 kişiye istihdam sağlanıyor. 2 ay değil, 3 ay değil, burada 12 ay çalışıyoruz. Bu hepimiz için çok iyi” diye konuştu.
Geçen yıl koronavirüs salgınının yarattığı engeller dolayısıyla Silopi çiftçisinin elinde binlerce ton ürün satılamadan kaldı. Bir kilogram yer fıstığı 6 liraya kadar düştü, çok sayıda çiftçi zarar etti. Bu durumun yarattığı endişe nedeniyle bu yıl sadece 35.000 dönüm araziye fıstık ekildi. Ancak üretimin azalmasına ve koronavirüs tehdidine rağmen tarladaki fıstığın kilogram fiyatı 28 liraya kadar çıktı. Bu durum da fıstık üreticilerini sevindirdi.