CHP: 21 Mart tatil olsun

Ankara (Rûdaw) - Türkiye’nin anamuhalefeti Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kürt sorununun çözümü için  kanun teklifi verdi. Teklif, koruculuk sisteminin kaldırılmasından seçim barajının yüzde 3’e düşürülmesi ve 21 Mart’ın (Newroz) resmi tatil günü ilan edilmesine kadar birçok düzenlemeyi kapsıyor.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) sunulan kanun teklifinin gerekçesinde, ülkenin en önemli meselelerinden olan Kürt sorununun eşit yurttaşlık ve demokrasi temelinde kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulması gerektiği belirtildi.

 

Gerekçede Kürt sorununu çözümünde güvenlikçi yaklaşımların terk edilmesi gerektiği ifade edilerek tüm partilerin eşit üye vereceği bir “Toplumsal Mutabakat ve Ortak Akıl Heyeti Komisyonu” kurulması da istendi.

 

Teklif, başlıca şu düzenlemeleri kapsıyor:

 

-Milletvekili genel seçimlerinde baraj yüzde 3’e indirilmesi.  

 

-Siyasi partilere devlet yardımının tüm siyasi partileri kapsayacak şekilde adil bir hale getirilmesi.

 

-Adları değiştirilen köy, bucak, ilçe ve diğer yerleşim yerleriyle coğrafi yerlerin eski adları, yeni adlarıyla birlikte kullanılması.

 

-Dersim olaylarının tüm boyutlarıyla araştırılması

 

-21 Mart gününün Nevruz Bayramı olarak, tatil ilan edilmesi.

 

-Koruculuk sisteminin kaldırılması.

 

-Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’ndaki ifade özgürlüğünü engelleyen hükümlerin kanun metinlerinden çıkarılması.

 

-Özel yetkili mahkemelerin verdiği kararlar için yeniden yargılama imkanının sağlanması.

 

-Hrant Dink’in adının İstanbul Şişli’de bir caddeye verilmesi.