Haber Merkezi - Doğu Akdeniz’de Oruç Reis araştırma gemisi için Navtex 27 Ekim'e kadar uzatıldı.
12 Ekim'de Sismik araştırma gemisinin çalışma yürüteceği alan için 22 Ekim'e kadar Navtex ilan edilmişti.
Yunanistan, söz konusu adımı “bölge barışı ve güvenliğine doğrudan tehdit” olarak nitelemişti.
Oruç Reis sismik araştırma gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları gerçekleştirebiliyor.
Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki ender araştırma gemilerinden biri olan gemide, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.
Navtex nedir? Kim tarafından, ne amaçla yayınlanır?
İngilizce “seyir teleksi” (navigational telex) kelimelerinin kısaltmasıyla elde edilen Navtex, denizcilere uyarı iletmek için kullanılan haberleşme sistemine deniyor.
Her gemi ve teknede bu mesajları alabilecek bir Navtex cihazının bulunması gerekiyor. Mesaj içeriklerindeyse meteoroloji uyarılarından, gemi kazalarına kadar farklı bilgiler bulunabiliyor.
Ülkeler, kendi kara suları içerisinde yaptıkları askeri tatbikat veya özel araştırmaları da denizcilere Navtex üzerinden bildirebiliyor.
Bu kapsamda uyarıları her ülkenin yetkili birimleri tarafından yayımlanıyor. Türkiye'de de yayınlar İstanbul, İzmir, Antalya ve Samsun merkezli olarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı tarafından yapılıyor.
Navtex uyarıları, denizcilere ücretsiz olarak sunuluyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın