KONDA: CHP, Kürtlerden aldığı desteği bir daha zor alır

Haber Merkezi- KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, CHP'nin TBMM’de sınır ötesi tezkereye “evet” demesini ve akabindeki açıklamarına ilişkin, “CHP, 23 Haziran'da Kürtlerden aldığı desteği zor alır. Kürtlerin dünyasındaki duygusal kırılmaların ülkeye ve geleceğimize bir bedeli olacaktır” dedi.

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Türkiye'nin 9 Ekim'de Rojava’ya yönelik başlattığı askeri operasyon için gerekli olan sınır ötesi tezkereye CHP'nin Meclis'te “evet” demesi ve 23 Haziran seçimlerinde Kürtlerden büyük oranda destek alan CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun operasyona ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.

Operasyonun iç ve dış politikadaki yansımalarını, toplum üzerindeki etkisini değerlendiren Bekir Ağırdır, şunları dedi:

“CHP, 23 Haziran'da Kürtlerden aldığı desteği zor alır. CHP'nin bu süreçteki pozisyon alışı, bu süreç bittiğinde CHP içindeki önceki arayışları ve gerilimleri yeniden tetikler. Kürtlerin dünyasındaki duygusal kırılmaların ülkeye ve geleceğimize bir bedeli olacaktır.”

Suriye operasyonunun dış politika etkilerinin yalnızca Türkiye'nin politikalarından kaynaklanmadığını belirten Ağırdır, "Bu hikâyeyi iç politika üzerinden okumak doğru mu emin değilim. Karşılıklı hatalar var. Bu kadar yalnızlaşmanın içinde tabii ki bizim politikalarımızın çok etkisi var. Ancak bugünkü noktada 'Bütün Batı ya da Arap ülkeleri, kendi ilkeleri çerçevesinde bize itiraz ediyorlar' diyemiyorum. Kimsenin 'Türkiye'de demokrasi var veya yok' diye meseleleri olduğunu sanmıyorum. Başka denge arayışlarının içindeki kendi gerilimlerini bu coğrafyada ihale ediyorlar ancak Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı'nın tarzının, yol ve yöntemin de tetikleyici rolleri oldu" diye konuştu.

Operasyonun ve etkilerinin toplumdaki yansımalarını da yorumlayan Ağırdır, "Toplumda, Türk kimliğinin ürettiği 'milliyetçi' duygu kabarması olur. Harekât ayrıca kültürel ve siyasi kaygıları da körükler. Bir yandan da ekonomik krizin içindeyiz. İnsanların siyasi anlayışları fark etmeksizin hayata dair beklentileri ekonomi kaynaklı. İnsanlar gece yatarken gerçek sorunlarını düşünür. Milliyetçi duygular kabarır ama reel hayat ağır basar" şeklinde konuştu.

Ekrem İmamoğlu, Türkiye'nin Rojava’ya düzenlediği operasyona ilişkin yaptığı açıklamasa şu ifadeleri kullanmıştı:

"Türkiye'nin elbette kendini teminat altında hissetmesi lazım... Ama bölgedeki iki unsur, ABD ve Rusya, 24 saatte farklı tavırlar alabiliyor, bu yüzden bir yurttaş olarak kafam rahat değil, bu yüzden endişeliyim. Bir karmaşanın içine mi çekiliyoruz? Güvenli alan gerçekten oluşturabilecek mi? Suriyeliler oraya yerleştirilebilecek mi? Belirsizlikler var. Toplumumuz tam olarak aydınlanmış değil. Konunun uzmanı değilim, çok bilgi sahibi değilim ama kaygılıyım. Sonuçta şehitlerimiz oluyor ve buna çok üzülüyoruz. Ama yine de şunu vurgulamak istiyorum: Silahlı Kuvvetlerimizin, Mehmetçiğimizin tabii ki yanındayız". (Kaynak: T24)