İstanbul Beykoz’da kentsel dönüşüm gerginliği: Rant projesi bu

22-08-2022
Rebvar Kerimi
İstanbul-Baykoz / Foto: Rawin Sterk - Rûdaw
İstanbul-Baykoz / Foto: Rawin Sterk - Rûdaw
Etiketler İstanbul Baykoz Tokatköy Kentsel Dönüşüm Projesi
A+ A-

İstanbul (Rûdaw) – İstanbul Beykoz Tokatköy Mahallesi’nde yaşayanlar kentsel dönüşüm kapsamında evlerinin yıkılmasına karşı çıktı. Aktivist Hacer Toggo, proje ile vatandaşların mağdur edildiğini söyledi. 

Baykoz’da mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen hukuki süreç tamamlanmadan AK Partili Belediyenin Tokatköy Mahallesi’nde evleri tahliye etmek istemesi gerginliğe yol açtı.

Belediye görevlileri, sabahın erken saatlerinde kamyonlarla mahalleye gelerek bazı evleri tahliye etmek istedi. Buna karşı mahalle halkı yola barikat kurdu.

Mahalleli ile polis arasında gerginlik yaşandı

Mahallede süren bekleyişin ardından alana çevik kuvvet ekipleri ve TOMA geldi.

Hz. Yuşa Caddesi'nde bulunan 2 katlı binada ise kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu yaklaşık 20 kişi, mahkemenin yıkımla ilgili yürütme kararını durduğunu hatırlatarak, kendilerini binaya kapattı, bazı vatandaşlar çatıya çıktı.

Polis daha sonra kapıyı kırarak içeri girdi. Bu sırada bazı kişilerin polise taş atması üzerine ekipler biber gazı sıkarak binanın içindeki bazı eylemcileri gözaltına aldı. Daha sonra evdeki eşyalar, belediye ekiplerince çıkarılarak kamyona yüklendi.

Ekipler binanın yıkımı için çalışmalara başlarken, polis çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

“Kentsel dönüşüm değil rant projesi”

Rûdaw’a konuşan Derin Yoksulluk Ağı kurucusu Hacer Foggo, İstanbul’un Beykoz-Tokatköy, Okmeydanı-Fetihpete, Başakşehir-Şahittepe, Güngören-Tozkoparak ve kentsel dönüşüm kapsamına alınan tüm mahalleleri gezdiğini ve buralardaki durum hakkında bilgi sahibi olduğunu söyledi.

Foggo, “Aslında baktığınız zaman rantın yüksek olduğu yerler buralar ve yoksul insanların kentin merkezinde yaşadıkları yerden edilme projesi. Niye? Çünkü buralardaki insanlarla daha önce de görüştüm. Biz bir muhatap istiyoruz diyorlar. Muhatap kim? Projeye karar veren Belediye Başkanı. Onunla oturup bir masada kendi koşullarımızı konuşalım diyorlar. Ama maalesef bugüne kadar diğer mahallelerde de olduğu gibi çok ilginç bir şekilde belediye ortada yok, Belediye Başkanı ve yönetimi ortada yok. Görevlilerin ellerinde bir muvakatname var, buna imza atın diyorlar ama karşısında belediye yetkilisinin imzası dahi yok. Niye kabul etsinler? Çünkü  ne yapacaklarını bilmiyorlar, koşullarının ne olduğunu bilmiyorlar. Yani diyorlar ki, biz sizi 10 yıl, 20 yıl borçlandıracağız. Ama nasıl, memur katsayısına göre borçlandıracağız. Buradkai insanlar zaten asgari üçretle geçiniyorlar. Mümkün değil hem evlerinden olacak hem de bir borçlandırmaya girecek” dedi.

Mahallennin bu yüzden, “bu şantiye alanında başka niyetleri, başka projeleri var ve bizi de sürgün etmek istiyorlar” dediğini belirten Foggo, “Bugün siz de tanık oldunuz, iki tane ev yıkıldı. Ama bir evde büyük bir direniş oldu. O evde iki küçük çocuk hastaydı. Buna rağmen biber gazı ve plastik mermi kullanıldı. İnsanlar evden çıkarılarak gözaltına alındı. Şu anda belediye kendisi evi boşaltıyor. Yani başkasının evine girip evi boşaltıp eşyaları götürüyor. Böyle bir şey olamaz” şeklinde konuştu.

Aktivist Hacer Foggo, Afet Dönüşüm Yasası’nın bazı maddelerinin insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayarak, “Çünkü orada elektriği, suyu, doğalgazı kesme yetkisi veriyor ve bu da bir insanın ki içinde hasta da var, engelli de- elektriksiz, susuz yaşıyor ve böyle direniyorlar” ifadesini kullandı.

Tokatköy halkı Belediyenin önüne gitti

Öte yandan yıkım ekiplerinin mahalleye girmesine tepkis gösteren Tokatköylüler, Beykoz Belediye binesı önüne giderek, Belediye Başkanı Murat Aydın ile görüşmek istedi.

Polis, yurttaşların belediye binasına girmesine izin vermedi. Polisler, Başkan Aydın’ın ve yetkili kimsenin binada olmadığını iletti.

Mahalleye gelen ekiplerin kentsel dönüşüme direnen 15 kişiyi gözaltına aldığını belirten mahalleliler “Murat Aydın buraya”, “Murat Aydın istifa”, “Murat başkan buraya” şeklinde slogan attı.

Kentsel dönüşüm kapsamında belediyenin yaklaşık 238 binayı yıkacağı belirtilmişti. Bu binalardan yaklaşık 110'unun ise geçen aylarda yıkıldığı belirtiliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli