YÖK, El Ezher ve Medine İslam Üniversitesi’nin denkliğini iptal etti

22-08-2022
Etiketler YÖK El Ezher Üniversitesi
A+ A-

Haber Merkezi – YÖK, Mısır’daki şeriat eğitimi veren El Ezher ve Suudi Arabistan’daki Medine İslam Üniversitesi’ne 2015 yılından bugüne kadar verdiği denkliği iptal etti.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Mısır’da dini eğitim veren El Ezher Üniversitesi ve Suudi Arabistan’daki Medine İslam Üniversitesi’nde eğitim alanlara doğrudan denklik verilmesi uygulamasından vazgeçti.

2015 yılına kadar bu üniversiteleri bitirenlerin derslerini vermesi durumunda diplomalarına Türkiye'de denklik veriliyordu.

Prof. Dr. Yekta Saraç'ın YÖK Başkanı olmasından sonra bu üniversiteleri bitirenlere doğrudan denklik verilmeye başlandı. Bu uygulama 2021 yılının Şubat ayına kadar devam etti.

Yeni Şafak'ın haberine göre, 2021 yılının Şubat ayında alınan kararla eski uygulamaya geçildi ve 2019, 2020, 2021 yılında verilen denklikler iptal edildi.

2021’in Şubat ayından itibaren şartlı denklik uygulaması fiilen geri döndü. Bu tarihten sonra denklik başvurusu yapan Ezher mezunları ise karar dolayısıyla şaşkın. 

El Ezher Üniversitesi'ni bitiren bir kişinin YÖK'e yaptığı denklik başvurusu üzerine aldığı yanıtta kurum tarafından şöyle denildi:

"Mısır, Al Azhar University üzerinden yapmış olduğunuz denklik başvurunuz Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde incelenmiştir.

Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 06.04.2022 tarihli toplantısında; Türkiye’deki bir üniversitede ‘Tefsir Tarihi ve Usulü, Hadis Tarihi ve Usulü, Hadis I, Tefsir I, İslam Tarihi I, Dinler Tarihi’ derslerini tamamlamanız ve başarılı olduğunuzun belgelenmesi halinde denklik işleminizin yapılmasına karar verilmiştir.

Bu kapsamda kurulumuzca yapılacak yerleştirme işleminde göz önünde bulundurulmak üzere ‘İlahiyat’ bölümü bulunan üç devlet üniversitesi tercihinizi yaparak kurulumuza bildirmeniz gerekmektedir.”

Denkliğin yeniden tanınması için YÖK'ün "lisans tamamlama" şartı kararından vazgeçmesi gerekiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli