RÛDAW/ÖZEL - DBP ne yapacak? Sakık ve Bakırhan açıkladı…

22-06-2016
Ayser ÇINAR
Etiketler DBP belediyeleri Sırrı Sakık Tuncer Bakırhan Ağrı Siirt Binali Yıldırım
A+ A-

Erbil (Rudaw) - Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerinin yaklaşık 2 yıldır müfettişler tarafından denetlendiği ve PKK’ye herhangi bir mali desteğin sağlanmadığı belirtildi.

 

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, dün, DBP belediyeleri için yasa taslağı hazırlandığını söyledi.

 

AK Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) grubunda konuşan Binali Yıldırım, “teröre destek veren belediyelerle ilgili yasal düzenleme yapılacağını” açıkladı.

 

Peki DBP’li belediyeler böyle bir durumda ne yapacak?

 

Rûdaw, Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı Sırrı Sakık ile Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan’a sordu…

 

DBP belediyeleri hakkında hazırlanacak taslak konusunda ne düşünüyorsunuz?

 

SIRRI SAKIK: Biz zaten uzun bir süre önce başvuru yaptık. Bizim devraldığımız süreden bu yana neler olmuş gelin, denetleyin diye. Belediyeye gelen her kuruş sorgulanıp, denetleniliyor. Hükümet, uluslararası arenaya kendilerinin de inanmadığı bir mesaj vermeye çalışıyorlar.Halkın iradesini demokratik yollarla kıramadıkları için yasalar çıkararak, kayyumlar atayarak bunu kırmaya çalışıyorlar.

 

Bizim belediyemizde kıt imkanlarla nasıl hizmet verildiğine bütün Türkiye tanıklık ediyor. Geldiğimizden beri dünya kadar borcu bitirip yeni projeler ürettik. Geçmişte belediyeler onların elindeydi ve bize bir borç batağı bıraktılar. İşin garip tarafı o dönemleri sorgulayan kimse olmadı. Şimdi ise ipe sapa gelmez iddiaları gündeme getirerek halkın kafasını karıştırmaya çalışıyorlar

 

 

 

TUNCER BAKIRHAN: Belediyelerimizin kimseye mali destek sağladığı yok. Kıt olanaklarla hizmet veriyoruz zaten. Bizi hedef almalarındaki sebep de tam olarak bu. Bu kadar az bir bütçeyle nasıl çekip çevirdiğimizi bilmedikleri için bizi bir şekilde karalamaya çalışıyorlar. Zaten 2 yıldır belediyelerimiz müfettişler tarafından denetleniyor. İnanın içtiğimiz sudan çaya kadar herşey müfettişlerin bilgisi dahilindedir.

 

Bu tür çabalar belediyelerimizin önünü kesme çabalarıdır. Bunlar belediye başkanlarımızı görevden almak ve kayyum atamak için üretilmiş bahanelerdir.

 

 

 

Kayyum atanması durumunda DBP’li belediyeler ne yapacak? Nasıl bir yol izleyecek?

 

SIRRI SAKIK: Büyük bir emekle kazandığımız bu mevzileri kayyumlara terkedecek değiliz. Biz artık bu topraklarla barış projesinin hayata geçmesini istiyoruz. Kayyum atayarak hiçbir sorunu çözemezler. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana buna benzer birçok yöntem denendi ve hepsi de başarısız oldu.Kürt sorununu kayyumlarla çözebileceklerini sanıyorlar. Bu başlı başına zavallılıktır. Ne bu ülke, ne Türkiye halkları, ne de Kürt halkı bunu hakketmiyor.

 

TUNCER BAKIRHAN: Kayyum atanması durumunda demokratik ve siyasal haklarımızı kullanacağız. Böyle bir şeyin gerçekleşmesi halkın iradesini hiçe saymak anlamına gelir. Kimse de çıkıp böyle bir durumda Türkiye’de demokrasi var diyemez. Eğer hükümet belediyeleri doğru yönetemediğimizi düşünüyorsa tekrar seçime gidilir ve bunun kararını da halk verir. Biz sonuna kadar yasal haklarımızı kullanacağız.

 

Çokça tartışılan ve sık sık gündeme gelen “Belediyeler PKK’ye mali destek sağlıyor” söylemleri doğru mu? İmkanlarını PKK’ye sunan DBP’li belediyeler var mı?

 

SIRRI SAKIK: Her kuruşun hesabını veriyoruz. Denetlenmeye de hazırız. Asıl onlar hesap veremiyorlar. Hesap veremeyenler hesap soramazlar. Biz bütün belediyeler olarak açık ve net şekilde söylüyoruz; bütün hesaplarımız ortada, buyrun denetleyin. Hesabını veremeyeceğimiz tek bir kuruş bile yoktur.Bütün belediyelerimizde de bu anlayış egemendir. Bu tür söylemler asılsızdır.

 

TUNCER BAKIRHAN: PKK’nin belediyelerimizin parasına puluna ihtiyacı olduğunu düşünümüyorum. Hiç bir dönemde olmadığı kadar ki buna askeri darbe dönemleri de dahil böyle bir denetim yaşanmamıştır. Demin de belirttiğim gibi, içtiğimiz çaya kadar herşey denetleniyor. Herşey kayıt altında. Böyle bir durumda belediyelerin başka bir yere para aktarması düşünülebilir mi? Bu tür iddialar tamamiyle asılsızdır. Ayrıca kendi gönderdikleri müfettişler de böyle bir şey yaşanmadığını bizden daha iyi biliyorlar.

 

Demirtaş: Bizim değil, halkın

 

Bu arada, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Eşbaşkan Selahattin Demirtaş, geçtiğimiz günlerde bir konuşmasında, “Bu belediyeler bizim değil, halkındır. Halk atanacak olan memurları tanımayacaktır” demişti.

 

“Kürt yerel yönetimlerinin tasfiyesinin, bir devlet politikası olduğunu" söyleyen Demirtaş, "Kürt halkının da Kürdistan'ın da kalkınmaya tabii ki ihtiyacı var. Fakat bunu 'terörle mücadele' kapsamında devletin değerlendirmesi, Kürt halkına hakarettir" diye konuşmuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli