Cemaate yakın site duyurdu: Fethullah Gülen öldü
Haber Merkezi – Gülen Cemaatinin lideri Fethullah Gülen öldüğü ileri sürüldü. İddia Gülen Cemaatine yakın siteden geldi.
Fethullah Gülen'in ölüm haberini, kendisine yakın Herkül sitesi duyurdu.
Gülen'in ölüm tarihi 20 Ekim olarak açıklandı.
Herkül adlı internet sitesinin sosyal medya hesabı X’te yapılan açıklamada “Değerli Dostlarımız, Hocamız 20 Ekim 2024’te bir süredir tedavi gördüğü hastanede akşam saat 21.20’de ruhunun ufkuna yürümüştür. Doktorları ilerleyen saatlerde hastane süreci ile ilgili açıklama yapacaktır” denildi.
Sitede yapılan diğer bir açıklamada ise “Ömrünün her anını din-i mübiîn-i İslam’a ve insanlığa hizmet için sarfeden Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi bugün (20 Ekim) ruhunun ufkuna yürümüştür. Defin işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi kamuoyu ile paylaşılacaktır” ifadelerine yer verildi.
Yeğeni de doğruladı
Fethullah Gülen'in yeğeni Ebuseleme Gülen de kendisine ait sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, ölüm haberlerini doğruladı.
Fethullah Gülen kimdir?
Gülen 27 Nisan 1941’da Erzurum Parsinler’de dünyaya gelmişti. Gerçek doğum tarihi Fetullah Gülen'e göre 11 Kasım 1938.
1945’te Kur’an okumaya başlayıp 1951’de hafız oldu.
Erzurum’da medresede okurken hocasını Atatürk’e hakaret ettiği gerekçesiyle Jandarma’ya şikayet etti.
1959’da Edirne’ye gideceği döneme kadar değişik medreselerde eğitim aldı.
Edirne’ye gittiğinde Diyanet’in açtığı sınavı kazandı. İl müftüsü olmak istedi. Araya soktuğu dönemin hatırlı kişilerine rağmen bu isteği reddedildi.
1963’te 1 sene Erzurum’a dönüp ailesinin yanında kaldı.
1965’te Kırklareli’ne tayin olana kadar Edirne’deydi.
Bu dönemde askerliğini de yaptı.
1966’da dönemin Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Yaşar Tunagür sayesinde İzmir merkez vaizliğine atandı.
1971’e kadar bu görevi sürdürdü.
Bu dönemde önce Kestanepazarı’nda çalıştı. Oradaki dernek üyeleriyle arası bozulunca kendi ekibiyle ayrı bir dernek kurdu.
Yusuf Bekmezci, İlhan İşbilen, Mehmet Ali Şengül, İsmail Büyükçelebi, Abdullah Aymaz, Aysal Aytaç, Harun Tokak, Halit Esendir gibi kişiler ile Gülen Cemaatinin ilk yapılanmasını oluşturdu.
1971 muhtırası esnasında tutuklandı ve 7 ay hapis yattı. Tutuksuz yargılandığı 3 senenin sonunda 1974’te beraat etti.
1975-76 yıllarında “Anadolu’da Kur’an ve İlim”, “Darwinizm”, “Altın Nesil”, “İçtimaî Adalet ve Nübüvvet” isimli konferanslar verdi.
Sızıntı dergisinin ilk sayısı Şubat 1979’da çıktı. Başyazıları Gülen yazdı.
12 Eylül (1980) darbesinde hakkında yakalama kararı çıkarıldı. O sırada İzmir’i terk etti, farklı şehirlerdeki örgüt üyelerinin evlerinde saklandı.
1981’de Diyanet’teki vaizlik görevinden istifa etti.
1986’da hacca gitti.
1986 yılında, Fethullah Gülen, Naci Tosun, Nuri Muhammed Sungur, Tabip Üsteğmen Mustafa Sarsılmaz, Nevzat Ayvacı, Behçet Akyar, Harun Tokak, Ahmet Kara, Gürbüz Dönmez, Mustafa Başarı, Murat Kırımkan ve Barbaros Kocakurt ile birlikte Burdur ve Isparta’da gözaltına alındı.
1 Temmuz 1988’de çıkan Yeni Ümit dergisinin başyazılarını yazdı.
1989’da gayr-ı resmî vaazlara başladı. 1992’ye kadar bu vaazlara devam etti.
1999’da Amerika’ya kaçmasına neden olan konuşmasını yaptı. 1999'dan beri ABD'de yaşayan Gülen ve tebaası "darbeye karışmak" suçlarıyla Türkiye'de hakkında 'Fethullah terör örgütü' davası açılmıştı.