Erdoğan'dan Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin: İrademizi ortaya koyduk

Haber Merkezi - Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk. Biz şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz. Biz buna hazırız. İki ülke arasında inşallah yeni bir dönem başlar diye inanıyorum" dedi.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gitmeden önce, havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Lübnan'daki saldırılar

"İsrail bir kez daha maalesef devlet gibi değil, bir terör örgütü gibi saldırılar düzenliyor. Özellikle bu dijital saldırıları şu anda devreye alması, bunun çok açık bir göstergesidir. İsrail, nefret uyandıran emellerine ulaşmak için her yolu deneyeceğini ortaya koymuştur. İsrail’in çatışmaları Lübnan ve bölge geneline maalesef yayılmaktadır. Lübnan’lı lider Mikati ile konuştum ve çok çok sıkıntılı durumda olduklarını maalesef söyledi. Şu anda bölge açıklanamayacak derecede büyük bir krizle karşı karşıya. Mikati, bizden yardım beklediğini söyledi. BM’ye bu sene gelemeyeceğini söyledi. Batılı ülkeler başta olmak üzere, uluslararası toplum İsrail’in bu canice eylemlerine karşı harekete geçmeli. Dünya barışını koruma misyonuna sahip bütün ülkelerin İsrail’i durduracak çözümleri ortaya koymasının vakti geldi ve geçiyor. İnsanlığın kaybedecek bir günü dahi kalmamıştır.

"Tedbirlerimiz için bütün imkanları seferber etmiş durumdayız"

Bu saldırılar, milli teknolojilerin sadece savunma sanayi alanlarında değil çok daha geniş çerçevede ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Biz de tedbirlerimiz için bütün imkanları seferber etmiş durumdayız.

"Esad ile görüşmeye hazırız, karşı taraftan yanıt bekliyoruz"

Suriye’deki gerilimin artık sona ermesi gerektiği, orada terör örgütlerinin faaliyetlerini ve İsrail’in uyguladığı devlet terörünü ortaya koyacağız. Biz bunu söylemekte ısrar edeceğiz. Bunu özellikle BM’deki konuşmamda ifade edeceğim. Suriye topraklarının tamamında huzur ve istikrar için Türkiye ve Suriye’nin birlikte atacağı adımlar… Şam yönetiminin attığı adımları görüyoruz. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk. Biz şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz. Biz buna hazırız. Halkı Müslüman iki ülke olarak bu birlikteliği gerçekleştirelim istiyoruz. İki ülke arasında inşallah yeni bir dönem başlar diye inanıyorum.