“Kaç IŞİD üyesi rehineler karşılığında serbest bırakıldı?”

Haber Merkezi – Türkiye’nin  ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na “Rehinelerin serbest bırakılması karşılığında IŞİD’e ne vaat edildi? ” diye sordu.

 

Sezgin Tanrıkulu, IŞİD’in serbest bıraktığı 49 rehineyle ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

 

Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü tarafından serbest bırakılan 49 rehineyle ilgili “takas karşılığı mı bırakıldı?” şeklindeki bir soruya, "Velev ki olsa dahi, böyle bir takas olmuş olsa bile ben şuna bakarım; Benim 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişmez, hamdolsun ailelerine kavuştu diye düşünürüm." cevabını verdiğini hatırlattı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devamla, “Ama siyasi noktada diplomatik bir pazarlıktan bahsediyorlarsa siyasi bir diplomasi pazarlık söz konusudur. Bu zaten diplomasi zaferidir.” dediğine dikkat çeken 
Tanrıkulu, şu soruları yöneltti: 


"Rehinelerin serbest bırakılması için IŞİD’le gerçekleştirilen 'diplomatik pazarlığın' içeriği nedir? 



Rehinelerin serbest bırakılması karşılığında IŞİD’e ne vaat edilmiştir?



Kaç IŞİD üyesi rehineler karşılığında serbest bırakılmıştır?



Takas edilen IŞİD üyeleri hangi suçlara bulaşmışlardır? 



Rehinelerin serbest bırakılması ile IŞİD’in Kobani’ye saldırısının aynı günlere denk gelmesi, Türkiye’den trenlerle IŞİD’e lojistik desteği gittiğine dair iddialar, IŞİD’le yapılan 'diplomatik pazarlığın' sonucu mudur?



Suruç’un Suriye sınırında iki gündür sığınmacılara yönelik müdahale de IŞİD’le yapılan diplomatik pazarlığın bir sonucu mudur?



New York’a seyahatinden önce açıklama yapan cumhurbaşkanı, IŞİD’e yönelik uluslararası koalisyona Türkiye’nin girmemesini rehinelere bağlamıştır. Rehineler serbest kaldığına göre Türkiye’nin IŞİD’e karşı politikası değişecek midir? Uluslararası koalisyonda Türkiye yer alacak mıdır? Almayacaksa, gerekçesi nedir?



Hemen her gün Türkiye vatandaşı olmasa bile, Türkiye vatandaşlarının akrabaları Suriye veya Irak’ta IŞİD tarafından katledilmektedir. Bu katliamlara neden sesinizi çıkarmıyorsunuz?



Esad’ın gerçekleştirdiği iddia edilen katliamlara yönelik gösterdiğiniz tepkiyi neden IŞİD’e göstermemektesiniz? 



IŞİD’le, 49 personel rehin alınmadan önce de herhangi bir 'diplomatik pazarlık' yapılmış mıdır?" (Kaynak: CİHAN)