Selçuk Bayraktar açıkladı: İran tarafı neden silahlı İHA istemedi?

Haber Merkezi - Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, İran Cumhurbaşkanı Reis’nin düşen helikopterini arama faaliyetleri kapsamında “dünyaya damgasını vuracak bir kurtarma operasyonu” gerçekleştirdiğini belirtti. Bayraktar, “Halihazırda görevde olan silahlı bir AKINCI öncelikle hemen hızlıca yönlendirildi. İran tarafı bildiğim kadarıyla istemeyince, hazırda olan bir diğeri hemen kaldırılıp çok kısa sürede oraya sevk edildi”

İstanbul Üniversitesinin Merkez Kampüsü'ndeki "UniSpeak International" etkinliğinde konuşan Bayraktar, AKINCI'nın, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki yetkililerin hayatını kaybettiği helikopter kazasında arama faaliyetlerinde görev almasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bayraktar, o gece sınır dışında bir operasyon gerçekleştirmek için Silahlı Kuvvetlerden kednilerine ulaşıldığını anlattı.

Hem Batman'da hem Van'da hem de Azerbaycan'da AKINCI İHA’ların olduğunu ve onlarla koordineli çalıştıklarını belirten Baytraktar, “Türk Silahlı Kuvvetleri tüm dünyaya damgasını vuracak bir kurtarma operasyonu gerçekleştirdi. 160 kilometreye yakın rüzgar vardı 30 bin fitte. Yere indiğinizde rüzgar çok azalıyor ve pus çöküyor. Bunun yanında kar, tipi, boran her türlü hava oluşumu da vardı ve katman katman bulutlar. Bunu sınır dışında çok hızlı bir şekilde yapmanız gerekiyor" diye konuştu.

Bayraktar, operasyonun ayrıntıları hakkında şunları söyledi:

"AKINCI, yoğun hava muhalefetinin olduğu şartlarda ve zorlu bir coğrafyada, vadilerin içine girerek bu görevi gerçekleştirmek durumunda kaldı. O şartlarda bunu gerçekleştirebilecek dünyada insanlı hava aracının görev yapması mümkün değil, çok tehlikeli. İnsansız hava aracı da bir tek AKINCI var gibi. Bu yetenekte hava aracı olsa dahi bunu bu şekilde hızlı kullanabilecek bir kuvvet de dünyada yok. Halihazırda görevde olan silahlı bir AKINCI öncelikle hemen hızlıca yönlendirildi. İran tarafı bildiğim kadarıyla istemeyince, hazırda olan bir diğeri hemen kaldırılıp çok kısa sürede oraya sevk edildi. Bu operasyonel kabiliyet tüm dünyaya damgasını vurdu.

Arazide derin vadiler var. Siz o vadinin içine ancak girdiğinizde görüntü alabiliyorsunuz. AKINCI, 9 bin 700 fitin altına inerek, vadilerin arasında manevra yaparak uçmak durumunda kaldı. Normalde hiçbir insanlı hava aracı o şartlarda bunu yapmaz. İnsansızlar da asla yapmaz. Böylesine sınır ötesi bir operasyon için uydu haberleşmesine ihtiyacınız var. Türksat uyduları kullanıldı. Orada da herhangi en ufak bir aksaklık olmadan bu görev tamamlandı."