Temelli: 19 Mayıs ruhuna vakıf olmayanlar, Samsun'a gittiler

21-05-2019
Rûdaw
Etiketler HDP Sezai Temelli Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Kürde zulüm bitmiyor. Türkiye siyasetinin adeta değişmez zemini Kürde zulüm. Kürtlere “defol git” diyen zihniyet hala iş başında, zulüm işkence hala devam ediyor” dedi.

 

Partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuşan Sezai Temelli, Urfa’da yaşanan olaylara değindi.

 

“İşkenceciler yine hortladı” diyen Temelli, “Urfa’dan gelen haberler ve görüntülerle bu ülke 90’ların sahnelerini bir kez daha yaşıyor. Ters kelepçeyle yerle yatırılmış, ciddi işkence görüntüleri sosyal medyaya düştü. Urfa’da güvenlik güçleri halka zulüm ediyor. Bir operasyon gerçekleştiriliyor. Nasıl ve neden yapıldığı araştırılmadan orada yaşayanlara zulüm gerçekleştiriliyor, işkence gerçekleşiyor. Hatta işe giden insanların servis aracı taranıyor. 4 işçi yaralanıyor” diye konuştu.

 

“Kürde zulüm bitmiyor”

 

Temelli, “Kürde zulüm bitmiyor. Türkiye siyasetinin adeta değişmez zemini Kürde zulüm. Kürtlere “defol git” diyen zihniyet hala iş başında, zulüm işkence hala devam ediyor. Ve bu zulüm ve işkence görünmesin diye hakikatin sesi kısılmaya çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

 

Diyarbakır’da doctor eşi tarafından öldürülen avukat Müzeyyen Boylu Issı cinayetine değinen Temelli, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

 

Kadınların sosyal yaşamda sürekli şiddete maruz kaldığını belirten Temelli, "İşte bakın nafaka yasasına. Kadınların boşanma durumunda mağduriyetini ortadan kaldıracak nafaka uygulaması kaldırılmak isteniyor" dedi.

 

19 Mayıs fotoğrafı

 

Temelli, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Samsun'da düzenlenen töreni hatırlattı.

 

Türkiye'de hukuksuzluğun hüküm sürdüğünü belirten Temelli, "Karşımızda bir Cumhurbaşkanı mı, yoksa partinin genel başkanı mı var, ayırt edemiyoruz. Kendisi de ayırt edemiyor. 19 Mayıs günü de gördük. 19 Mayıs 1919'un 100'üncü yılı Samsun'da kutlandı. 19 Mayıs'ın ruhuna vakıf olmayanlar, Samsun'a kutlamaya gittiler. Bir de fotoğraf çektirmişler, sanki emeklilik fotoğrafı. Evet, sizi emekli edeceğiz. O fotoğrafta Kürtler yok, kadınlar yok, gençler yok. Türkiye ittifakıymış, yaratmak istedikleri şey tetikçiliktir. Bizim de fotoğrafımız var. Öyle 10 kişi, 15 kişi değil milyonların fotoğrafı" dedi.

 

Kayyımın borcu yüzünden Mardin'in elektriğini kesmişler

 

Sezai Temelli konuşmasına şunları ekledi:

 

“Adaletsizlik durmak bilmiyor. Adeta bütün ülkeyi bir adaletsizlik cenderesinde, canını çıkarırcasına sıkmaya çalışan bir iktidar var. Bakın Mardin Büyükşehir’in elektrikleri kesilmiş, Marsu’nun borcu yüzünden. O denli borç yapıp gitmiş kayyım. Şimdi kalkmışlar hacze gidiyorlar. O borcu yapanların yakasına yapışmak yerine haciz ediyorlar. Gelmişler elektriği kesmişler. Oysa biliyoruz ki kayyımların ne tür yolsuzluklar yaptığını, belediyeleri nasıl talan ettiklerini, belediye taşınmazlarını çarçur edip usulsüz ihalelerle sattıklarını iyi biliyoruz.”

 

YSK eleştirisi

 

Temelli, 31 Mart'ta gerçekleşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçiminde halkın iradesinin yok sayıldığını öne sürdü. YSK'nın, İstanbul seçiminin yenilenmesi kararına ilişkin açıklanması beklenen gerekçeli kararı değerlendiren Temelli, "Şimdi YSK, 200 sayfalık gerekçe yazmış. Bu haksızlıkları, hukuksuzlukları 200 sayfaya sığdıramazsınız. Bu sahtekârlığa asla kılıf uyduramazsınız. 23 Haziran seçimlerinde, daha önce yendiğimiz; ama yenildikçe doymayan iktidarı bir kez daha yeneceğiz" diye konuştu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli