‘Esad rejimi ile görüşmeye aracı olmamız için teklif geldi’

21-04-2022
Etiketler Esad rejimi Mustafa Destici
A+ A-

Haber Merkezi - BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “Bazı partilerimiz 2013'te gittiler, Esad ile görüştüler. Biz gitmedik. Devletimizle, hükümetle, Dışişleri ile istişare ederek gitmedik. Şimdi bize de aracı olmamız konusunda teklif geldi" dedi.

Destici, parlamentoda görev yapan basın mensuplarıyla TBMM'de bir araya gelerek soruları yanıtladı.

Türkiye'deki mültecilerin ülkelerine geri dönmeleri ve döndürülmeleri gerektiğini belirten Destici, "Mültecilerin tamamı, savaş bittiğinde Suriyeli ise Suriye'ye, Afganistanlı ise Afganistan'a, Ukraynalı ise Ukrayna'ya gönderilmeli" ifadesini kullandı.

Sığınmacıların Türkiye'de kalıcı olmalarını doğru bulmadıklarını vurgulayan Destici, "Biz vicdanlı bir milletiz ama bu 'Ülkemizi göçmenlerle dolduralım, bunlar burada ilanihaye kalsın.' demek değil. Biz bunları vatandaşımız yapmayacağız ve kendi ülkelerine göndereceğiz. Nihai hedefimiz bu." değerlendirmesini yaptı.

“Suriye'nin başındaki hükümetle de görüşebilir”

Destici, Suriye rejimiyle görüşme konusuna ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, şu ifadeleri kullandı:

"İsrail, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri yönetimini tasvip etmediğim gibi elbette Esed rejimini tasvip etmiyorum ama bu uluslararası ilişkilerin, ikili ilişkilerin kurulamayacağı anlamına gelmez.

Türkiye elbette İsrail, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suriye'nin başındaki hükümetle de görüşebilir. Bunun şartı, Suriye'de iç savaşın bitmesine, toprak bütünlüğüne katkı sağlayacaksa, tek başına Suriyeli mültecileri Suriye'ye gönderme konusunda bir katkı sağlayacaksa yine görüşülmelidir.”

"Bana da teklif geldi"

Suriye rejimiyle görüşmesi konusunda kendisine de teklif geldiğini açıklayan Destici, şunları söyledi:

"Bazı partilerimiz 2013'te gittiler, Esad ile görüştüler. Biz gitmedik. Devletimizle, hükümetle, Dışişleri ile istişare ederek gitmedik. Şimdi bize de aracı olmamız konusunda teklif geldi.

İçlerinde Esad rejimine yakın olan gruplar hatta Türkmenler de var. Bazı siyasetçilerden de orayla ilişkide bulunan, Suriye'deki birtakım yetkililerden de bize böyle bir görüş geldi.

Biz yine burada devletimizle, hükümetimizle, Dışişlerimizle istişare ederek karar verdik. Görüşmeye gitmedik çünkü biz devletimizi ve milletimizi önceleriz."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli