HDP'nin seçim beyannamesi

21-04-2015
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi – Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçim vaatleri arasında; kadın bakanlığının kurulması, gençlere 200 lira destek, eş başbakanlık, demokratik özerklik gibi maddeler yer alıyor.

 

AK Parti ve CHP'nin ardından HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da bugün İstanbul'daki Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde seçim bildirgelerini açıkladı.

 

12 başlıktan oluşan bildirgede ekonomi başlıklı vaatlerin yanı sıra; eğitim, askerlik ve yönetim sistemine yönelik vaatler de dikkat çekiyor.

 

HDP'nin seçim bildirgesini açıkladığı toplantıda ilk konuşmayı yapan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ yaptı. Yüksekdağ şunları kaydetti:

 

"Bu bildirgeyi biz kadınlar, grevdeki işçiyle, yeni bir yaşam için mücadele eden öğrencilerle, eşit yurttaşlık mücadesi veren LGBT'lilerle yazdık" dedi."Bu bildirgede bir Türkiye'yi birleştirecek ve değiştirecek gücü ayağa kaldıracağız" diye devam eden Yüksekdağ, "Bildirge sultanın kâbusu ve bütün Türkiye halklarının hayalidir ve inancıdır. Onlar kâbus görmeye başladılar, daha çok kâbus görecekler.”

 

Yüksekdağ bildirgenin açıklanması öncesi sunuş konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

 "Programıyla bu kadar eş anlamlı hale gelmiş başka bir parti göremezsiniz. Bildirge, HDP'nin gittikçe büyüyen siyasi yürüyüşü üzerinden sizlere yansıdı. Bu yeni yaşam ilkelerinin yaşama geçirilme gücü olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu programı bizlerin gücüyle hayata geçirdiğinizde Türkiye'de her şey çok farklı ve çok güzel olacak. Barışın, adaletin, eşitliğin, işçilerin, kadınların ve tüm ezilenlerin yeni bir yaşam alanına kavuşması için tüm toplumu bu bildirgenin içinde yer almaya davet ediyoruz."

 

Kürtçe selamla başladı

 

Yüksekdağ'dan sonra konuşan Demirtaş ise, konukları Kürtçe selamladı. Demirtaş,  "Bizler yıllardır yürüttüğümüz mücadeleden damıttığımız bildirgeyi sizlerle paylaşıyoruz. Bizler büyük bir hazinenin üzerinde oturan yoksullar olmaktan bıktık artık.Yepyeni bir Türkiye'yi ancak radikal bir dönüşümle inşa edebiliriz. Hiçbir şey Ankara'dan göründüğü gibi değil. Sokaklar Ankara'daki ensesi kalınların gördüğü gibi değil" diye konuştu.

 

Kadın bakanlığı kurulacak

 

Tekrar söz alan Yüksekdağ ise, bildirgenin ayrıntılarını aktarırken "Anadilde eğitim görebildiğimiz, düşüncelerimizi ve inançlarımızı özgürce ifade edebildiğimiz bir yaşam istiyoruz. Kadın olduğumuz için horlanmadığımız, erkeklerle eşit ücret aldığımız, işyerinde tacize, ayrımcılığa maruz kalmadığımız bir yaşam istiyoruz. Bedenimize ve kimliğimize sahip çıkabildiğimiz bir yaşam istiyoruz. Bir kadın bakanlığı kuracağız” ifadelerini kullandı.

 

“8 Mart'ı bütün kadınlar için resmi tatil ilan edeceğiz” diyen Yüksekdağ, şöyle devam etti.

 

“Kadın meclisleri kurulacak. Rojava ve Kobani büyük insanlık hareketinin elle tutulur örneği oldu. Kobani'de kadınlar IŞİD'e karşı direnişte öncü rol oynadılar. O kadınların direnişi bizlerin ruhudur.Yeni anayasanın kadınların merkez alındığı bir anayasa olmasını istiyoruz."

 

Gençlere aylık 200 TL

 

Yüksekdağ’dan sözü alan Demirtaş ise, "Gençlik politikalarının, gençlik meclisleri tarafından belirlenmesini savunuyoruz. Gençlerin kendi inancı, anadili, cinsel kimliğiyle özgürce yaşamasının önünü açacağız. 15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak genç yaşam kartı hayatı geçireceğiz” dedi.

 

Vicdani ret hakkı getireceğiz

 

Demirtaş, “Vicdani ret hakkını anayasal bir güvence olarak tanıyacağız. Eline silah almak istemeyen her genç bu haktan yararlanacak. Askerlik yapmak istemeyen gençler istedikleri zaman dilimi içinde kamu hizmeti yapabilmelerini hayata geçireceğiz"şeklinde devam etti.

 

Yüksekdağ ise LGBT'lilerle ilgili bölümü okudu. “LGBT'lilerin eğitim, sağlık, barınma gibi hakları ayrımcılığa karşı korunması şeklinde düzenleyerek bu yönde politikaları hayata geçireceğiz” diyen Yüksekdağ, “Çocuk işçiliğine son vereceğiz. Çocuğa yönelik şiddete ağır cezalar getirmek için buradayız. Çocuk cezaevlerinin tamamını kapatacağız" dedi.

 

HDP bildirgesinde dkkat çeken diğer başlıklar ise şöyle:

 

Demokratik özerklik

 

"Sivil bir anayasa olacak. Demokratik özerkliği Türkiye'nin her yerinde hayata geçireceğiz. Vali dahil tüm yerel yöneticiler seçimle işbaşına gelecek. Siyasi yönetime yerelden katılım kanalları sonuna kadar bizlere açılacak. Eşbaşkanlık sistemi uygulayan partilerin iktidara gelmesi halinde eşbaşbakanlık sistemini getireceğiz. 12 Eylül ürünü Milli Güvenlik Kurulu, JİTEM gibi kurullara son verilecek. İşkence insanlık suçu sayılacak ve zaman aşımı olmayacak."

 

Seçim barajı

 

"En demokratik temsil olan nispi temsil sitemini getireceğiz. Cinsiyet kotası ile temsilde eşitlik sağlanana dek pozitif ayrımcılık uygulanacak. Kürt sorunu adına başlayan süreçte Dolmabahçe mutabakatının 10 maddesini çözümün ilkeleri olarak kabul ettik. Koşullar ne olursa olsun silahların susması ve demokratik çözümü savunacağız."

 

Hakikat komisyonu

 

"Herkese anadilinde ücretsiz yargı getireceğiz. Cezaevlerini sivil denetimlere açacağız. İnsan hakları örgütleri, barolar istedikleri saatte cezaevlerini ziyaret edebilecek. Hasta tutsakların HDP iktidarı geldiği gün serbest kalmasını sağlayacağız. Nefret suçları dışında kimse politik görüşleri nedeniyle suçlanamayacak. Herkesi tarihle yüzleşmeye çağırıyoruz. Soykırımları ve katliamların araştırılması için hakkikat komisyonları kuracağız. Geri dönüşleri başlatacağız. İşgal edilen tüm mülkler sahiplerine iade edilecek. Koruculuk sistemini kaldıracağız. Sansüre karşı duracağız. Medya sahiplerinin başka sektörlerde faaliyet göstermelerine izin vermeyeceğiz."

 

Dış politika

 

"Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesi için çaba harcayacağız. İsrail hükümetlerinin katliamcı politikalarına son vereceğiz. Ermenistan üzerinde uygulanan ekonomik ambargo kaldırılacak, Ermenistan sınırı açılacaktır. AB ile müzakere ve tam üyelik ilkelerimiz arasında yer alacak. Yabancı düşmanlığı, yerinden edilme, uyuşturucu kaçakçılığı, İslamofobiyle mücadele için çalışacağız."

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli