Tunuslu sanatçı Emel Mathlouthi: Kürt müziği ruhuma hitap ediyor
Erbil (Rûdaw) – Diyarbakır'da düzenlenen Newroz kutlamalarında sahne alan Tunuslu sanatçı Emel Mathlouthi, “Ben kariyerime Kürtçe müzik ve şarkılarla başladım ardından Batman, Van ve hatta Avrupa'dan şarkı söylemem için birçok davet aldım. Bu benim kariyer başlangıcımdı” dedi.
Tunuslu Ünlü şarkıcı Emel Mathlouthi, Diyarbakır'da düzenlenen Newroz kutlamalarında sahne aldı.
Rûdaw sunucusu Hêvidar Zana ile özel bir söyleşi yapan şarkıcı kariyeri ve Kürt müziği hakkında konuştu.
(Profesyonel olarak) müzik kariyerine Kürtçe müzikle başladığına dikkat çeken Emel Mathlouthi, “Kürtçe bir şarkı söyledim ve ardından Batman, Van ve hatta Avrupa'dan şarkı söylemem için birçok davet aldım. Birçok kültürel Kürt etkinliğine davet edildim” dedi.
Newroz kutlamalarına katılan Mathlouthi, Diyarbakır’daki Newroz Parkı'nda milyonlarca kişinin önünde sevilen şarkılarını Kürtçe ve Arapça seslendirdi.
Mathlouthi, Ciwan Haco, Şivan Perwer ve Aynur Doğan gibi Kürt şarkıcıları dinleyerek Kürt müziğine ve kültürüne aşık olduğunu belirterek, "Dinledim ve aşık oldum. Kürt müziğinin çok özel olduğunu hissediyorum, Kürt ritimleri çok özel, gerçekten çok etkileyici bir müzik. Ruhuma hitap ediyor” diye konuştu.
Kürtlerden gördüğü sevgi ve desteği "dünyanın en güzel duygusu" olarak tanımlayan Mathlouthi, Kürt kadınlarına olan büyük hayranlığını dile getirdi.
Daha önce 2015 Nobel Barış Ödülü konseri gibi uluslararası sahnelerde performans sergileyen Mathlouthi, Newroz performansını en sevilen şarkısı Holm'un (Dream) yorumuyla kapattı.
2020'de kaydettiği "Holm" (Bir Rüya) şarkısı ile dünya gündemine gelen Mathlouthi, 10 yaşında beste yapmaya başlayan ve üniversite yıllarında kurduğu metal grubuyla profesyonel müziğe adım atan bir sanatçı. Daha sonra dünya müziğine ilgi duyarak politik içerikli şarkılar yazmaya başlayan Mathlouthi, 2006'da yayınladığı "Ya Tounes Ya Meskina" (Zavallı Tunus) şarkısıyla dönemin hükümetinin tepkisini çekti.
Şarkılarının 2008'de Tunus hükümeti tarafından yasaklanması üzerine Fransa'ya yerleşen Mathlouthi, müzik çalışmalarına burada devam etti.
Mathlouthi'nin Tunus'ta 2010'da başlayan protestolardan ilham alarak yazdığı "Kelmti Horra" (Benim Dünyam Özgür) şarkısının Tunus devriminin simgesi haline gelmesi, sanatçıyı dünya çapında üne kavuşturdu. Kariyeri boyunca 5 stüdyo albümüne imza atan Mathlouthi, 2017'de kaydedilen "Philia: Sanatçılar İslamofobiye Karşı" albümüne "Insanity" (Cinnet) şarkısıyla katkıda bulundu.
Diyarbakır'a Newroz kutlamaları için gelen Mathlouthi, Sur'daki tarihi Deva Hamamı'nda da klip çekti.
Mathlouthi'nin Diyarbakır'a gelişi ve Deva Hamamı'nda klip çekmesi, kentin tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtımı açısından önemli bir olay olarak değerlendiriliyor.
Hunermenda Tunisî #EmelMathlouthi beşdarî Newroza Amedê bû û ji Rûdawê re axivî
— RudawKurdi (@RudawKurdi) March 21, 2024
Emel Mathlouthi: Xewna me hemûyan yek e
Emel Mathlouthi: Ez ji hemû neteweyan re azadiyê dixwazim, divê her netewe karibe wekî xwe be
Emel Mathlouthi: Çanda Kurdan çandeke gelekî xweş e#Newroz #Amed pic.twitter.com/105NOJ4B6O