TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 21 Mart Pazartesi

21-03-2016
RÛDAW
A+ A-

Cumhuriyet: NEWRUZ’A BİR ORDU

 

İstanbul Valiliği’nin yasak kararına karşı HDP’nin Bakırköy’de Nevruz’u kutlamak için yaptığı çağrıya polis izin vermedi, yüzden fazla kişiyi gözaltına aldı. İçişleri Bakanı Ala, “200 bin güvenlik görevlisi Nevruz’da görevlendirilmiştir” dedi.

 

İstanbul Valiliği’nin yasak kararına karşı HDP İstanbul İl Örgütü tarafından Bakırköy Pazar Meydanı’nda Nevruz’u kutlamak için yapılan çağrıya polis izin vermedi. Şirinevler ve Bakırköy’de bütün sokak başlarını tutarak yoğun güvenlik önlemi alan polis, etkinlik için toplanan gruplara müdahale ederek 8’i çocuk 137 kişiyi gözaltına aldı.




 

Evrensel:OPERASYONLAR DURSUN NEWROZ KUTLU OLSUN!

 

Ablukalar, katliamlar arasında baharın gelmesiyle umutların yeşerdiği, direnişin sembolü Newroz’u kutlamak için Diyarbakır’da tüm hazırlıklar tamamlandı. Kutlamanın yapılacağı Newroz alanına dev bir platform kuruldu. Bugün yüz binlerce kişinin katılımıyla kutlanacak Newroz’da, operasyonların durması çağrı yapılarak siyasi ve demokratik talepler dile getirilecek.

 

“Direnerek Kazanacağız, Özgür Önderlik, Özerk Kürdistan, Demokratik Türkiye” şiarıyla Diyarbakır’da Newroz bugün kutlanacak. Kutlamanın yapılacağı Newroz Parkı’na dev bir platform kuruldu. Diğer yıllara oranla çok geniş güvenlik önlemlerinin alındığı alan çepeçevre bariyerlerle kapatıldı. Bu bariyerlerde Tertip Komitesi’nin belirlediği güvenlik görevlileri 24 saat boyunca nöbet tutmaya başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne bağlı ekipler de alan çevresinde devriye ve kontrollerini yoğun sürdürüyor. Alana girişler beş giriş kapısından aramalarla sağlanacak. Çok sayıda yabancı konukla birlikte, sanatçı, aydın, siyasi parti temsilcisi de Newroz’a katılacak. 




 

Hürriyet: AYNI ROTA AYNI HÜCRE

 

İstiklal Caddesi’nde canlı bomba saldırısı yapan Mehmet Öztürk’ün 2013 yılından evinden ayrılarak IŞİD’e katıldığı öğrenildi. Aynı yıl içerisinde Suriye’ye geçtiği tespit edilen Öztürk’ün 2015 yılına kadar Suriye’de bulunduğu, terör örgütü IŞİD içinde faaliyet gösterdiği de belirlendi.

 

Türkiye’ye 2015 sonlarında yasadışı yollardan Kilis’in Elbeyi ilçesinden giriş yaptığı da değerlendirilen Öztürk’ün daha sonra Gaziantep’e geçtiği de kaydedildi. Öztürk’ün, Diyarbakır HDP mitingine bombalı saldırı, Suruç ve Ankara Gar saldırılarını yapan canlı bombaların geldiği Gaziantep’teki IŞİD hücreleriyle bağlantılı olduğu da belirlendi.




 

Sabah: TERÖRÜN GÜNDEMİNE TESLİM OLMAYACAĞIZ

 

Terör örgütleri ve arkalarındaki güçlerin hüsrana uğratılacağını söyleyen Erdoğan: Terörle Türkiye'yi terbiye etmeye çalışanların oyunlarını bozacağız

 

(İstanbul'daki canlı bomba saldırısı) Halka açık mekanlarda gerçekleştirilen bu saldırıların amacının, insanları korku ve yılgınlığa sürüklemek olduğunu iyi biliyoruz. Bu tür saldırılarla hedefine ulaşmış hiçbir terör örgütü yoktur. Niçin PKK, DAEŞ gibi terör örgütleri ülkemizi hedef almaktadır diye düşündüğümüzde onların ülkemizle ilgili düşünceleri çıkıyor. Çatışmalarda şehit olan polislerimiz, askerlerimiz, korucularımız için kirli hesapların devreye konulmasıdır. Terör örgütleri bu planın taşeronluğunu yapmaktadır. Bu ölümlerin gerisinde küresel ve bölgesel yapılanmanın temelinde Türkiye'yi sıkıştırma olduğunu uzun uzun anlatmıyorum.




 

Yeni Şafak: KORKMUYORUZ BURADAYIZ

 

Türkiye’yi terör kıskacına almak isteyen şer şebekelerinin kiralık katiller eliyle kana buladığı İstiklal Caddesi’nde herkes teröre karşı tek ses oldu. Türk bayraklarıyla süslenen caddede bombanın patladığı yere karanfil bırakan binlerce kişi, “Korkmuyoruz, buradayız, teröre alışmayacağız” mesajı verdi.

 

39 kişinin yaralandığı, 4 kişinin ise yaşamını yitirdiği intihar saldırısı, İstanbul'un gözbebeği İstiklal Caddesi'ni kana buladı. Saldırının ardından işyerlerini açan esnaflar, bölücü örgütlere karşı tek vücut oldu.




 

Milliyet: İŞTE O CANİ

 

Taksim’de 4 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıda canlı bomba Mehmet Öztürk’ün Adıyaman’dan otobüsle İstanbul’a geldiği ve önce metro ardından taksiyle Beyoğlu’na ulaştığı belirlendi. Mehmet Öztürk’ün, IŞİD’le bağlantılı Gaziantep’teki Durmaz grubu içinde yer aldığı belirtildi

 

Beyoğlu İstiklal Caddesi’ndeki canlı bomba eylemi sonrasında soruşturmaya başlayan polis, terör örgütü IŞİD üyesi Mehmet Öztürk’ün bağlantılarını ortaya çıkarmaya başladı. Canlı bomba Öztürk’ün, eylemi gerçekleştirdiği gün İstanbul’a geldiği belirlendi. Öztürk’ün izini süren polis, eylemcinin adıyaman’dan otobüsle İstanbul’a ulaştığını ve metroyla geldiği şehir merkezinden taksiyle Beyoğlu İstiklal Caddesi’ne kadar geldiğini belirledi. 

Balo Sokak’ta gerçekleşen ve dört turistin yaşamını yitirdiği canlı bomba eylemini araştıran İstanbul Emniyeti İstihbarat ve Terörle Mücadele Şubesi ekipleri önemli bilgilere ulaştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli