Dersim (Rûdaw) – Türkiye'nin en az nüfusa sahip 2'nci ili olan ve yaklaşık 5 bin sokak köpeği ile 2 bin sokak kedisinin yaşadığı Dersim'de sokak köpeklerinin toplanmasına karar verildi. Sokak hayvanlarının toplatılması kararı ise hayvan severler tarafından üzüntüyle karşılandı.
İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı 112 Çağrı Merkezi GAMER Toplantı Salonu'nda Vali Bülent Tekbıyıkoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
Kentteki sokak hayvanları için "İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı" Vali ve Belediye Başkanvekili Bülent Tekbıyıkoğlu başkanlığında, 112 Çağrı Merkezi ve Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) toplantı düzenlendi.
Toplantıya İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Bülent Baykal, vali yardımcıları Ertuğrul Aslan, Okan Yeni Dünya, Kemal Sefa Gökmenoğlu, İl Emniyet Müdürü Hakan Duman, kurum amirleri, ilçe belediye başkanları ve Dersim Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DERHAYKO) yönetimi katıldı. Toplantıda, 'Hayvan Koruma Kurulu' oluşturulması için karar alındı.
Türkiye'nin en az nüfusa sahip 2'nci ili olan ve yaklaşık 5 bin sokak köpeği ile 2 bin sokak kedisinin yaşadığı Dersim'de hayvanların beslenme ve kısırlaştırma ihtiyaçları valilik, belediye, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) ekipleri ile hayvanseverler tarafından karşılanıyor.
"Sokakta yaşayan köpeklerin toplatılması yönünde karar alındı"
Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, hayvan popülasyonunun artarak insan hayatını tehdit etmesinin önüne geçmek için bazı kararlar aldıklarını söyledi.
Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, toplantıda sokak köpeklerinin toplatılmasının kararlaştırıldığını belirterek, "Hayvanları koruma kanununun 16'ncı maddesine göre illerde Hayvan Koruma Kurulları teşkil edilmiştir. Bunlar 3 ayda bir toplanır, ilin hayvanlarla ilgili meselelerini değerlendirir. Bakanlığımızın talimatıyla olağan üstü bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda çeşitli kararlar almakla birlikte hayvan popülasyonun artması il sağlığının tehdit etmesinin önüne geçmesiyle bazı kararlar aldık. Her ne kadar sokak hayvanları denilse de aslında hiçbir hayvanın yeri sokak değildir “dedi.
"Sokak hayvanları için tesis yapılacak"
Vali Tekbıyıkoğlu, "Sokaktaki hayvanın sayısı arttıkça saldırganlıklarında arttığını hepimiz biliyoruz. Hem Ankara'da hem Yüksekova'da ve çeşitli illerde sonu ölümle sonuçlanan vakalar oldu. Her ne kadar Tunceli'nin sokak hayvanları uysal görünse de geçen sene sağlık birimlerimize intikal eden 600'ün üzerinde ısırma vakası var. Bunların 334 tanesi köpek ısırma vakası. Her gün vatandaşımızın bir tanesi sokakta hayvanlar tarafından ısırılıyor. Biz hem Belediye Başkanvekili olmamız hem de kurul başkanı olmamızdan kaynaklı önemli bir avantaja sahibiz. Aldığımız en önemli kararlardan bir tanesi sokak hayvanlarının özellikle köpeklerin kendi doğal yaşam alanlarını aratmayacak bir şekilde tesisleşme sürecine gideceğiz. Şu an proje çalışmalarımız devam ediyor. Sadece kent merkezinde değil ilçelerdeki hayvan sayısını önemli derecede azaltacak. Temiz su temiz besin sağlanacak hem de yaralanmaların önüne geçilecek. Sokakta da bu canlıların yaralandığını biliyoruz, çok sayıda araç çarpması oluyor. Onun da önüne geçeceğiz. Sağlık işlemlerini de tesislerde sağlıklı bir şekilde yapacağız. Bununla birlikte kısırlaştırma operasyonumuz da devam ediyor" diye konuştu.
Sokak hayvanlarının şiddete uğramadığı ve hayvan severler tarafından en çok beslenen iller arasında yer alan Dersim'de sokak köpeklerinin toplatılma kararını endişe ile karşıladıklarını belirten hayvan severler, çıkarılan yasanın hayvanları korumayacağını düşünüyor.
"Barınaklar asla bir yaşam alanı olmayacak"
Dersim'de faaliyet yürüten Dersim Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Dilşah Mak, "İl hayvan kurulu toplantısında bir sivil toplum kuruluşu olarak sokak hayvanlarının yaşam hakkı için ordaydık. Maalesef bir yasa var ve bu yasayı uygulamak adına bir baskı var. Biz elimizden geldiğince direndik ve mücadele ettik. Sokaktaki hayvanların küpeli, kuduz aşısı yapılmış, kısır ve üremesi olmayacak hayvanların toplanmamasının mantıklı olmayacağını belirttik. Sosyalleşmiş hayvanların bizlerin ve çocukların ruh sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirttik. Barınaklar asla bir yaşamı değil ve asla olmayacak. Çünkü bunun mamam maliyeti, çalışan maliyeti ve birçok maliyeti var. Bunun karşılanması da mümkün değildir. Uzun vadede bakıldığında barınakların ölüm kampı olduğunu hepimiz iyi biliyoruz. Sokakta bulunan ve doğurmayacak hiçbir hayvanın alınmasının gerekçesinin olmayacağını söyledik. Bu anlamda en azından sosyalleşmiş ve bizimle iç içe yaşamaya alışmış köpeklerin alınmayacağını, agresiflik gösteren, sürüleşmiş ve kamu kurum çevresindeki köpeklerine yönelik karar alındı. Biz istiyoruz ki ufacık bir tüy bile sokakta kalsın “dedi.
"Kararlar sokak hayvanlarını öldürmemeli, yaşatmalı"
Dersim'de vatandaşlarda sokak hayvanları ile ilgili kararların alınmasının önemli olduğunu ancak alınan kararların hayvanların yaşatılmasına yönelik olması gerektiğini belirtiyor.
Vatandaşlardan İsmail Argal, "Bazıları diyor bu hayvanlar toplansın bazıları ise toplanmasın diyor. Toplansınlar ama bu hayvanlara sahip çıksınlar, barınakta öldürmesinler. Yer yapsınlar bu hayvanlara yazık günahtır. Bazı insanlar bu hayvanları besliyorlar, Almanya'dan gelenler besliyorlar. Ondan sonra kim bakacak bu hayvanlara, milletimiz zaten perişan kim bakacak bu hayvanlara, bu şekilde olmaz" ifadesini kullandı.
Hatice Kaplan, "Ben ilimizdeki hayvan barınağını iki kez ziyaret ettim. İnsanlar için cezaevi koşulları neyse sokak hayvanları için de barınak cezaevidir. Toplumda şöyle yanlış bir algı var. Hayvanlar toplanıp barınağa konulduklarında çok güzel bir alanda yaşıyorlarmış gibi düşünce var, oysaki orası cezaevinden farksız. Yıllarca sokakta serbest bir alanda yaşayan hayvanlar için barınağa konulmak korkunç bir şey. Agresif hayvanlar tespit edilip belki alınabilir ama geniş bir alanda onlar içinde bir yaşam oluşturulacak koşullar olmalı, yoksa bir barınağa konulmasına yine karşıyız. Diğer hayvanların da sokakta yaşamasını istiyorum çünkü yıllardır onlara bakıyoruz ve bakmaya devam edeceğiz “şeklinde konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın