Kürt siyasetçi Kemal Burkay: Şeyh Said bizim nazarımızda bir Kürt kahramanıdır

20-12-2023
Etiketler Kemal Burkay Şeyh Said Diyarbakır kitap fuarı Salim Ensarioğlu
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Kürt siyasetçi Kemal Burkay, Şeyh Said’in Kürtlerin nazarında büyük bir insan ve kahraman bir Kürt olduğunu söyleyerek Ensarioğlu'nun da tavrının yerinde olduğunu söyledi. Burkay "Kardeşlik böyle olmaz" dedi.  

Diyarbakır’da 10'uncu kitap fuarı 4 yıl aradan sonra Mezopotamya Kongre ve Sergi Merkezi'nde açıldı.

Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle Diyarbakır'da dört yıldır kitap fuarı düzenlenmiyordu. Dört yıl sonra düzenlenen fuara 27'si Kürt yayınevi olmak üzere 120 yayınevi katıldı.

300’e yakın yazar, şair ve siyasetçi de fuarda imza günü ve söyleşi düzenledi.

Çeşitli araştırma ve şiir kitabı bulunan Kürt siyasetçi Kemal Burkay da fuarda kitaplarını imzalayan yazarlar arasında yer aldı. Burkay okurları ile buluştu ve kitaplarını imzaladı. 

Rûdaw’a konuşan Kemal Burkay Şeyh Said’in isminin bir bulvara verilmesi ardından siyasette cereyan eden tartışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Burkay bu konuda şunları söyledi:

“Şeyh Said bizim nazarımızda bir kahramandır”

“Rahmetli Şeyh Said’in isminin büyük bir caddeye verilmesinden büyük bir memnuniyet duydum. Bu güzel bir şey. Böyle bir şeye ihtiyaç vardı. Ancak bazı ırkçı kesimler bundan rahatsızlık duydu. Diyorlar ki ‘hain olan birinin ismini nasıl bir caddeye verirsiniz’. Onların gözünde haindir ancak bizim nazarımızda büyük bir insan ve kahraman bir Kürt’tür. Vatanperverdir. Kimse ihanet veya hainlik yapmamıştır. Arkadaşları ile birlikte kendi milletinin haklarını talep etmiş ve savunmuştur.

“Kürtlerin ulusal hakları tanınmış olsaydı bütün bunlar yaşanmayacaktı”

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş sürecinde Kürtlerin ulusal hakları tanınmış olsaydı eğer bütün bunlar yaşanmayacaktı. Bu olaydan sonra da Kürtlerin çok fazla başkaldırı ve direnişleri oldu. Bunlar Kürt evlatları değil miydi?

Bundan rahatsızlık duyanlar gericidirler ve hiçbir zaman Kürtlerin varlığını kabul etmediler. Ve Kürtlerin ulusal haklarını elde etmesini istemediler.

“Ensarioğlu’nun tavrı yerinde, kardeşlik böyle olmaz”

Salim Ensarioğlu'nun tavrı çok yerinde bir tavırdı. Hepimiz bunu yapabilmeliyiz. Bu siyasi partilerin büyük kısmı Kürtleri kullanıyor. Her zaman Kürtlerin desteğini alıyor ama Kürtlerin haklarını tanımıyorlar. Kardeşlik de dostluk da böyle olmaz.“  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli