Sezgin Tanrıkulu: Türkiye’deki cezaevlerinde bin 596 çocuk bulunuyor

Haber Merkezi  - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu; Türkiye’deki cezaevlerinde 12-18 yaş aralığında tutuklu ve hükümlü olarak toplamda bin 596 çocuğun bulunduğunu söyledi.

“20 Kasım Dünya Çocuklar Günü” nedeniyle ANKA Haber Ajansı’na değerlendirmelerde bulunan Sezgin Tanrıkulu, “Çocuklar çocuk işçiliğiyle emek sömürüsünün en büyük muhatabılar. Ayrıca son yıllarda çok artan bir biçimde kamusal alanda çocuklar cinsel istismara maruz kalıyorlar ve bunu yapanlar büyük oranda cezasızlıktan faydalanıyorlar. Özellikle mülteci çocuklarının ülkemizde ve dünya uğradıkları çok ağır insan hakları ihlalleri var” dedi.

Türkiye’nin uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni anadilde eğitim maddesine çekince koyarak imzaladığını hatırlatan Tanrıkulu, şunları söyledi:

 “1989 yılında BM Genel Kurulu’nda Çocuk Hakları Sözleşmesi kabul edildi ve 20 Kasım tarihide bu kabul ile birlikte çocuk hakları günü olarak ilan edildi. Türkiye sözleşmeye 1990 tarihinde taraf oldu ve 1994 tarihinde de yürürlüğe girdi. O zamanda bu zamana çocuk hakları sözleşmesinde tarafız. Türkiye sözleşmeye taraf olurken çekinceler de koydu. Çocukların kendi kültüründe yaşamaları, kendi dillerini özgürce kullanma haklarına çekince koydu. Geçen 27 yıllık süre içeresinde Çocuk Hakları sözleşmesi birçok alanda ihlal edilmeye devam ediyor. Çocuklar işçi olarak çalıştırılıyorlar, cinsel istismara maruz kalıyorlar ve bebekler, çocuklar cezaevindeler.

Cezaevlerinde hükümlü, tutuklu çocuklar var ve dahası bebekler, çocuklar cezaevlerinde anneleriyle beraber hiçbir çocuğun olmadığı ortamda yaşıyorlar sadece yetişkinlerle birlikte. Çocuklar çocuk işçiliğiyle emek sömürüsünün en büyük muhatabılar. Ayrıca son yıllarda çok artan bir biçimde kamusal alanda çocuklar cinsel istismara maruz kalıyorlar ve bunu yapanlar büyük oranda cezasızlıktan faydalanıyorlar. Özellikle mülteci çocuklarının ülkemizde ve dünya uğradıkları çok ağır insan hakları ihlalleri var. Mülteci çocuklar çok daha ağır bir biçimde cinsel istismara ve emek sömürüsüne maruz kalıyorlar. Eğitimden, barınmadan uzak bir biçimde yaşıyorlar. Her şeye rağmen çocukların çocuk gününü kutluyorum, insan hakları gününü kutluyorum ve onların daha iyi bir gelecek bırakmak için çaba içerisinde olmaya, mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyorum.”

“23 çocuk kötü muameleye maruz kaldı”

Raporunda Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün (CTE) verilerine yer veren Tanrıkulu, “CTE verilerine göre 5 Ocak 2021 tarihi itibarıyla Türkiye hapishanelerinde 12-18 yaş aralığında 1.170 tutuklu çocuk, 426 hükümlü çocuk var. İnsan hakları alanında çalışan örgütlerin verilerine göre, 2021 yılının ilk 10 ayında gözaltında ya da toplumsal olaylarda en az 23 çocuk, güvenlik güçlerinin işkencesine ya da kötü muamelesine maruz kaldı” dedi.