Ankara (Rûdaw) - İYİ Parti lideri Meral Akşener bugün CHP Genel Merkezi'nde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin ardından iki lider kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nın ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmek üzere saat 11.20’de CHP Genel Merkezi’ne geldi.
Akşener’e ziyarette; İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı ve İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın eşlik etti. İYİ Parti Heyetini, CHP Genel Merkezi önünde CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı karşıladı.
Akşener ile görüşmesinde, Kılıçdaroğlu’na ise CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Kuşoğlu, Oğuz Kaan Salıcı ve Muharrem Erkek eşlik etti.
İYİ Parti lideri Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görüşmenin ardından canlı yayında ortak açıklama yaptı.
“İyileştirilmiş Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dair bir çalışma yaptık”
Akşener, "Biz İyileştirilmiş Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dair bir çalışma yapmıştık. Yaz tatilinden önce kamuoyu ile paylaşmıştık. Partimiz adına bu çalışmayı diğer siyasi partilere taktim etmek üzere bir ziyaret sistemi oluşturduk. Bugün CHP'ye hem bu çalışmamızı resmi olarak taktim ettik hem de sayın Kılıçdaroğlu ve arkadaşlarıyla Türkiye'ye dair ekonomi başta olmak üzere önemli konularda istişarede bulunduk. İstişarenin Türkiye açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz. Türkiye'de uzun zamandır istişare kavramı kayboldu. Millet İttifakı'nın 31 Mart'a göre 2 partisi, 24 Haziran'a göre 4 partinin istişare kavramını tekrar Türkiye'nin gündemine getirmesini önemli buluyorum. Bizi yönetenlere de 'Ben yaptım oldu' fikrinin Türkiye'yi getirdiği nokta açısında tekrar bu kavramı hayatlarına almalarına örnek olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
“6 siyasi partinin genel başkan yardımcıları bu konuda bir çalışma yapıyor”
“Türkiye'nin pek çok sorunu var” diyen Kılıçdaroğlu da şöyle konuştu:
“Bu sorunlardan Türkiye'nin arınması lazım. Bunun içinde istişarelerde bulunduk. Görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Akşener ve arkadaşları zaman zaman ben ve arkadaşlarım düşüncelerimizi aktardık. İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile ilgili olarak bize bir çalışma verdiler. Ayrıca 6 siyasi partinin genel başkan yardımcıları bu konuda bir çalışma yapıyorlar. O konuda da bilgi verdiler.
Türkiye'nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Biz sorumlu siyasetçiler olarak sorunlara kitlenmiş vaziyetteyiz inşallah bu sorunlardan Türkiye'yi kurtaracağız. Yaşanabilir, güzel, huzur içinde bir Türkiye'yi hep birlikte inşa edeceğiz.”
Ardından iki genel başkan, gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
Büyükelçilerden 'Kavala' çağrısı
Akşener: Osman Kavala sizin tanımınıza göre Soroscu. Soros ile masaya kim oturdu? Ben ve Kılıçdaroğlu değil. Dışişleri Bakanlığı'na bu talebi doğru bulmayız ama böyle taleplerin Türkiye'ye yapılır olmasına yol açmayı da doğru bulmalıyız. Bütün bunların önüne geçecek tek yol hukukun işletilmesidir.
Kılıçdaroğlu: Türkiye Cumhuriyeti Devleti, AİHM kararlarına uyacağının sözünü verdi. Bunun içinde anayasa değişikliği gerçekleştirdi. Bir ülkenin itibarı, imza attığı bir sözleşmenin arkasında durmaktır. İmza attığınız bir sözleşmenin gereğini yapmıyorsan itibar kaybeden Türkiye olur.
Türkiye'ye dışardan yapılacak hiçbir müdahaleyi doğru bulmayız. Dışardan müdahale etmesine ortam hazırlayacak yönetimi de kabul etmeyiz. Türkiye hukuk devleti kuralları içerisinde gereğini yapar. Geldiğimiz nokta maalesef üzücü bir nokta.
Arınç'ın 'CHP'nin oyları artıyor' açıklaması
Kılıçdaroğlu: Sayın Bülent Arınç'ın ifadesi güzel bir şey, zaten hayatın bir gerçeği. Gerçeği de Bülent Arınç görüyor, mutluyuz.
TÜSİAD Başkanı'nın açıklaması
Kılıçdaroğlu: TÜSİAD Başkanı da yönetimi de hiç üzülmesinler. Türkiye'ye gerçek anlamda demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü getireceğiz.
Akşener: Mahşerin dört atlısı üzerimize üzerimize geliyor dedi sayın başkan doğrudur. Laiklik konusundaki hassasiyet üzerinden sordunuz, yıllardır şunu söylerim. Laiklik bir hukuk kuralıdır. Laikliği bu güne kadar siyasetçiler, din adamları, iş adamları konuştu. Hukuk adamlarının konuşulduğu görülmedi.
21. yüz yılın yeni değer setlerine uygun kanunların ve bir hukuk anlayışının ortaya konulması gerektiğini de vaaz ediyor. İş adamları konusunda laikliğin önemi hukukun üstünlüğü ve adaletle alakalı bir konu. Ekonominin patronu güvendir. Güveni oluşturacak hukuktur, adalettir ve demokrasidir. Demokrasi ile laikliğin yan yana oluşunun bugünlerde daha iyi anlaşılıyor olmasını çok olumlu bulduğumu ifade etmek isterim.
Kürdistan Bölgesi ve Rojava ile Suriye tezkereleri
Akşener: Biz TBMM'ye gelen bütün tezkereler ile ilgili olarak önceden bir ekip kurarız. Bu konunun uzmanı arkadaşlarımız bir rapor hazırlarla sonra milletvekili arkadaşlarımız ile bu paylaşılır. Bu çalışmayı yaptırdık ve o raporun sonucunda eleştirilerimiz baki kalmak kaydıyla 'evet' oyu vereceğimizi buradan ifade etmek isterim.
Kılıçdaroğlu: Yetkili organlarımızla görüşüp kararımızı parlamentoda ifade edeceğiz.
Parlamenter Sistem Hazırlığı
Akşener: Parlamenter sistemle ilgili yaptığımız çalışmayı siyasi parti genel başkanlarına ve onların uygun gördüğü arkadaşlarına taktim ediyoruz. İstişare ortamı oluşturmaya çalışıyoruz.
Ben 22 aydır arkadaşlarımla Anadolu'yu geziyorum ve Türkiye'de dedikodular, iftiralar üzerinden bir siyasi atmosfer var. Rekabet edebiliriz bütün siyasi partiler ama Türkiye, milletimiz ve seçmenimiz adına bu rekabeti işbirliği içinde yapma imkanımız var. Dolayısıyla bunları başarmaya yönelik fener tutmaya çalışıyoruz. Karşılıklı konuşmak kadar güzel bir şey yok. Parlamenter Sisteme dair ana hatlarıyla ziyaret ettiğimiz siyasi partilerin genel başkanlarının hiçbirinin bir itirazı yok. 6 siyasi partinin genel başkan yardımcıları şu anda birlikte çalışıyorlar. Aralık ayı gibi bize sunulacak bir metnin çıkacağı söylendi.
Kılıçdaroğlu: Aralık ayında umarım 6 siyasi partinin de üzerinde uzlaştığı temel ilkeler ortaya çıkmış olur. Çalışmalarında arkadaşlara başarılar diliyoruz.
Pervin Buldan'ın 'Demokratik İktidar Partisi' açıklaması
Akşener: Ortada seçim yok, kurulmuş bir iktidar yok. Türkiye'de bizlerle ilgili bir şey olduğu zaman 10 adım sonra siz şunu yapacaksınız diye parmaklar sallanıyor. Bu demokratik değil. Dolayısıyla dedikodular, iftiralar, hakaretler üzerinden harika bir siyasi atmosfer vardı. Biz bunu yıkmaya kararlıyız. Ben sayın Buldan'ın ne söylediğini bilmiyorum ama bizim gündemimizde böyle bir durum yoktur.
Kılıçdaroğlu: Ben de ilk kez sizden duyuyorum. Millet İttifakı'nı bozacak bir arayışın özellikle Cumhur İttifakı'nda olduğunu çok iyi biliyorum ama ne yaparlarsa yapsınlar, hangi yola başvururlarsa başvursunlar bu ülkenin insanların ferasetine güveniyorum.
İmamoğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışması
Kılıçdaroğlu: İmamoğlu'ndan bana gelmiş böyle bir talep yok. Ayrıca giderken de benden izin aldı.
HDP ile masaya oturulur mu?
Akşener: Bizim bu konudaki görüşümüz defalarca söylendi. İYİ Parti'ye dair HDP'nin eşbaşkanları ya da farklı yöneticileri tarafından görüşler anlatıldı. Değişen bir şey yok, burada duruyoruz.
'Tebdil-i kıyafet' açıklaması
Kılıçdaroğlu: Ekonominin durumunu bilmek için tebdili kıyafet ile gezmeye gerek var mı? Akıl alacak şey değil. Bunlar gerçekleri görmüyor mu? Gazeteleri okumuyorlar mı? Sadece havuz medyasını mı izliyorlar? Bütün dünyanın bildiği şeyi bunlar bilmiyorlar mı? Hangi çağda yaşıyorlar bunlar?
Akşener: Ben AK Parti'de çalışmış insanlarla da görüşüyorum. Temel mesele, AK Parti yöneticisi olarak vatandaşın arasında gezememe korkusu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın