TÜRKİYE BASIN ÖZETİ - 20 Ekim Cuma

Milliyet: ‘İstifalarını verecekler’

 

Ankara, Balıkesir ve Bursa belediye başkanlarının istifalarını en kısa zamanda vereceklerine inandığını yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Aksi takdirde, yine söylüyorum, gereği ne ise gereği yapılacaktır. Çünkü yetkili kurullarımız, bu konuyla ilgili kararını vermiştir” dedi...

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari’yi resmi törenle karşıladı. Erdoğan, Buhari’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Buhari’nin, tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Erdoğan, Buhari ile ortak basın toplantısı düzenledi soruları yanıtladı. Erdoğan, geçen yıl mart ayında Batı Afrika ülkelerine yaptıkları ziyaret kapsamında Nijerya’yı ziyaret ettiğini anımsatarak, Nijerya’nın nüfusu, ekonomisi ve sahip olduğu muazzam potansiyeliyle küresel bir aktör olduğunu ifade etti.

 

Haber Türk: 180 puan formülü

 

YÖK önümüzdeki haziran ayında ilk kez uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) hem yaptığı değişiklikleri açıkladı hem de sorulara yanıt verdi. İlk değişiklik puan hesaplamayla ilgili oldu. Buna göre sınavın öğleden sonra ikinci oturumuna adı Temel Yeterlilik Testi (TYT) olan ve sabah yapılacak ilk oturumdan 180 puan alan adaylar girecekti.

 

Ama yaklaşık 2 saat içinde barajı aşıp aşamayacağını aday bilemeyecek, “tahmin” edecekti. YÖK, 180 puan barajını ikinci oturumdan sonra hesaplama kararı aldı. TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekiyor. Bu durumda aday lisans tercihi yapabilecek.

 

Star: Yerli Soros’a gözaltı

 

Türkiye’nin en karanlık isimlerinden ‘Kızıl Soros’ olarak tanınan ve her siyasi krizde adı geçen iş adamı Osman Kavala terörle mücadele timleri tarafından gözaltına alındı.

 

Türkiye’nin ‘en karanlık adamlarından biri’ olarak bilinen ve son yıllarda neredeyse yaşanan her krizde adı geçen Osman Kavala, terörle mücadele timlerince dün İstanbul’da  gözaltına alındı. Dünyanın her yerinde şirin sıfatlar verdiği ‘devrim’ maskeli darbelerle hükümetler deviren, devletleri yıkan ‘uluslararası spekülatör’ milyarder Amerikalı George Soros’un kurduğu Açık Toplum Enstitüsü’nün Türkiye şubesini açan Osman Kavala, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulanıyor. Kavala hakkındaki iddialar arasında, teröristbaşı Abdullah Öcalan ve örgütün merkezi Kandil’e “Başkanlık sistemine hayır de” mektubu göndererek örgütü yönlendirmekten, Gezi Parkı kalkışmasının finansmanına, uluslararası yardım kuruluşlarıyla proje geliştirme maskesi altında ajanlık faaliyetlerinden, 15 Temmuz darbesindeki rolüne sayısız iddia bulunuyor.

 

Cumhuriyet: Dosya ile tehdit

 

Erdoğan’ın, istifa etmeyen belediye başkanlarıyla ilgili olarak ‘gereği yapılacak’ açıklamasının arkasında ‘dosya hazırlığı’ bulunuyor.

 

İstifa etmeyen Ankara, Balıkesir ve Bursa belediye başkanları için “gereği ne ise yapılacak” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Dosyalar hazır mı” diye sorduğu, Soylu’nun da “Hazır efendim, talimat vermeniz durumunda 2 günde hallederiz” dediği öğrenildi. AKP’de Ankara, Bursa ve Balıkesir büyükşehir belediye başkanlarıyla ilgili istifa krizi sürüyor. Polonya dönüşünde gazetecilerin “Başkanlar istifa etmemekte direnirlerse ne olacak” sorusu üzerine “Ben arkadaşlarımızın, öyle bir yola tevessül etmelerini düşünemem, düşünmek de istemem. Çünkü onun neticesi ağır olur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün de Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari ile ortak basın toplantısında “Şu an itibarıyla üç belediye başkanımız (İstanbul, Düzce, Niğde) istifalarını verdiler. Şimdi üç belediye başkanımız daha var. Onların da istifalarını en kısa zamanda vereceklerine inanıyorum. İlgili arkadaşlarımız görüşmeleri yaptılar ve şu anda da zannediyorum bu istifayı vermenin onlar da hazırlığı içerisindeler” dedi. Aksi takdirde “gereğinin yapılacağını” dile getiren Erdoğan, “Çünkü yetkili kurullarımız, bu konuyla ilgili kararını vermiştir.

 

Evrensel: Müftülük yasası geri çekilsin

 

Müftülük yasasına tepkiler sürüyor. Yasayı tanımayacaklarını söyleyen kadın örgütleri 'Fiili olarak bu yasayı boşa çıkaracağız' diyor.

 

Kadınların karşı çıkışlarına rağmen müftülüklere nikah yetkisi veren yasanın meclisten geçmesine kadın milletvekillerinden ve kadın örgütlerinden tepkiler geldi. Yasanın geçmesine rağmen mücadele edeceklerini ve bu yasayı tanımayacaklarını söyleyen kadınlar “fiili olarak bu yasayı boşa çıkaracağız” dedi.