HDP Demirtaş için Meclis’te genel görüşme istedi

20-09-2021
Rûdaw
Etiketler Demirtaş HDP Meclis
A+ A-

Haber Merkezi - HDP, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması ve Türkiye'nin devam eden davaya savunma göndermesi için 30 Eylül’e kadar süre vermesi üzerine konunun Meclis görüşmesinde ele alınması için harekete geçti.

Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne sunulacak savunmasını kapsamının belirlenmesi amacıyla Meclis’te genel görüşme açılmasını istedi.

Önergenin gerekçesinde, “Anayasanın 90. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesi uyarınca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin kesin ve bağlayıcı olan kararlarının uygulanması, AİHM kararlarının uygulanması hususundaki sorunların ortadan kaldırılması, kararlara uymama durumunda meydana gelecek ağır sonuçların değerlendirilmesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne sunulacak eylem planının kapsamının tartışılması” ifadeleri yer aldı.

‘AİHM kararları bağlayıcı’

AİHM kararlarının üye devletler için bağlayıcı olduğu belirtilerek, “Ancak ne yazık ki bugün iç hukuk uygulamalarında AİHM kararlarının taraflı uygulandığına veya hiç uygulanmadığına dair çok sayıda örnek yaşamaktayız. Bunun en çarpıcı ve somut örneğini, önceki dönem eş genel başkanımız Selahattin Demirtaş hakkında AİHM’in ‘derhal tahliye edilmesine’ yönelik kararının uygulanmamasında görmekteyiz” denildi.

‘Ağır sonuçların olacağı ortadadır’

AİHM kararlarına uyulmaması halinde Türkiye’nin yaptırımlarla yüz yüze kalacağı hatırlatılan önergede, “Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin üye devletlerin üyeliğini askıya alma ve üye devletleri üyelikten atma yetkisine sahip olduğu göz önüne alındığında, verilen karara uyulmaması halinde ağır sonuçlarının olacağı ortadadır. Bu nedenle öncellikli olarak Anayasanın 90. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesi uyarınca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve Bakanlar Komitesi’nin kesin ve bağlayıcı olan kararlarının uygulanması ve Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerekir” görüşleri yer aldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli