ERZİNCAN - 9 madencinin hayatını kaybettiği İliç'te 187 işçinin iş akdi feshedildi

20-08-2024
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Erzincan İliç Maden kazası İşten çıkarma İşçi Anagold
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Erzincan'ın İliç ilçesinde şubat ayında meydana gelen toprak kaymasında hayatını kaybeden 9 madencinin çalıştığı madende, Anagold Madencilik 187 işçinin iş akdini feshetti.

Erzincan ili İliç ilçesi Çöpler Altın Madeni'nde 13 Şubat'ta 10 milyon metreküp siyanürlü toprak kaydı, Kayan toprağın altında kalan dokuz işçi hayatını kaybetti.

Facianın üzerinden altı ay geçerken madeni işleten Anagold tarafından çalışanlara 18 Ağustos Pazar günü "İş sözleşmesinin feshi ve ücretsiz izin süreci" konulu e-posta iletildi. E-postada üretim faaliyetlerinin durdurulması ve belirsizliğin devam etmesi nedeniyle zor kararların alınmasına mecbur kalındığı belirtildi ve işten çıkarmaların olacağı duyuruldu.

Uzun yıllardan beri Anagold Madencilik'te hayatlarını hiçe sayarak çalıştıklarını belirten işçiler, iş akitlerin feshedilmesine tepki gösteriyor.

“Bir de bu acıyla karşılaştık”

Maden sahasının açılması ile birlikte bölgede hayvancılığın bittiğini ifade eden işçiler, yaşanan durumun ilçenin ekonomi ve sosyal yapısına büyük zarar verdiğini belirtiyor.

İşten çıkarılan Bilal Budak, "Bugün itibariyle 187 arkadaş işten çıkarıldık. Biz arkadaşlarımızı kaybetmenin acısını üzerimizden atlatmadan bir de bu acıyla karşılaştık. Kendi sorumluluklarım var bakmakla yükümlü olduğum ailem var. Ben 45 yaşındayım kendimi buraya feda ettim, bu saatten sonra ben nereye gideyim, gıda teknolojisini bitirdim ve buraya başladım. Ve gıda ile ilgili bir deneyim de yok şimdi gidip gıda işine de giremem" dedi.

Sıdık Gül de "Ben 2014 yılında göçüğün altında kaldım ve şirketin prestiji sarsılmasın diye mahkemeye vermedim. Şirket ise beni 15 yıl sonra beni bir mesajla kapının önüne koyuyor. Böyle bir şey olur mu? Senin toprağında para kazanacak, kendi hatasından ötürü göçük oluşacak, insanlar ölecek ondan sonra faturayı işçiye kesecek. Mühendise neden kesmiyorsun, kendine neden kesmiyorsun. Sen bu kazayı yaptıktan beri kaç milyon tazminat ödedin? Bunun üzerine vergi borcu siliniyor. Ülke böyle olursa halkın hali de böyle olur" ifadesini kullandı.

“Orada akciğerlerimi kaybettim”

İlçenin maden işletmesinden önce hayvancılıkla uğraştığını ve huzurlu olduğu belirten işçiler, çok sayıda işçinin madenden kaynaklı olarak büyük sağlık sorunlarını yaşadığını da belirtiyor.

Ümit Şirin, "Yıllar önce buraya maden ocağını açtılar ve bu insanları kandırdılar, ata mesleğini unutturdular. Üretici bir halk tüketici bir halka döndü. Ben orada 8 yıl çalıştım, orada akciğerlerimi kaybettim meslek hastalığına yakalandım. Oradan emekli oldum halen de davalıyım. Sağlığımızı aldılar, huzurumuzu aldılar, canımızı da aldılar bugün işimizi de aldılar. İnsanların artık kaybedecek birşeyi kalmadı. Bu halk yarın dönüpte ben eski mesleğimi yaparım derse artık onu yapamaz. Devlet verdiği sözü tutsun bu halkı mağdur etmesin"şeklinde konuştu.

İşten çıkarılan Erdal İl ise, "Burada çalışan elemanlar hep kalifiyeli elemanlar, bölüm amirlerine soruyoruz bize diyorlar sizin çıkışınıza şok olduk. Bunlar neye göre çıkarıldılar kimden izin aldılar ne aldılar biliyoruz" diye konuştu.

Kaç kişi işten çıkarılacak?

Anagold bünyesinde çalışan 610 işçiden 187'si işten çıkarıldı. Bu konuda ilgili bakanlıklara ve kamu kurumlarına bilgi verildi. Ancak Anagold dışındaki yaklaşık 60 taşeron şirketin güvenlik, yemekhane, servis, temizlik gibi alanlarında yüzlerce çalışanı bulunuyor.

Bu taşeron şirketlerin de işçi çıkarması bekleniyor ama şu ana kadar bu çalışanlardan kimsenin iş akdi feshedilmedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli