Türk Tabipleri Birliği’nden Canan Karatay’la ilgili açıklama

20-08-2023
Etiketler Prof. Dr. Canan Karatay Türk Tabipleri Birliği Covid-19
A+ A-

Haber Merkezi - Türk Tabipleri Birliği (TTB), Canan Karatay’ın “Covid aşısı bağışıklık sistemini çökertti, kızamık diye örtbas etmeye çalışıyorlar” açıklamasının etik ve deontolojik olarak kabul edilemez olduğunu belirtti.

Canan Karatay konuyla ilgili açıklamasında, “COVID aşısı olanlarda cilt döküntüsü, uyuz, zona, beyin ve kalp hastalıkları çok arttı. Bağışıklık sistemini çökertti, kızamık diye örtbas etmeye çalışıyorlar” demişti.

TTB tarafından yapılan açıklamada, Dr. M. Canan Karatay’ın yazılı ve görsel basında gebelikte yapılan şeker yükleme testi, bazı hastalıklar ve ilaç kullanımı ile beslenmeye ilişkin bilimsel olmayan bilgiler vererek halk sağlığına zarar verdiği, bilimsel araştırma verilerini değerlendirirken bilimsel gerçekleri yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, Karatay’ın meslektaşlarını zemmettiği ve “kendi reklamını yaptığı” gerekçesiyle disiplin cezası ile cezalandırılmasına ilişkin TTB Yüksek Onur Kurulu’nun iki ayrı kararının İdare ve Bölge İdare Mahkemesi tarafından hukuka uygun bulunduğu hatırlatıldı.

Ancak Anayasa Mahkemesi’nin, kararlarında “hekimin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine” ve “yargılamanın yeniden yapılmasına” karar verdiği belirtilen açıklamada, “Temel bir hak olmakla birlikte ifade özgürlüğü sınırsız bir hak değildir. Sağlık hakkı adına; ifade özgürlüğünün sınırlarını bireyin ve toplumun sağlığının korunması oluşturmaktadır. Nitekim Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. Maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarında da belirtildiği gibi halk sağlığının korunması, orantılı ve zaruri olduğu ölçüde ifade özgürlüğünün müdahale alanını daraltabilmektedir. Yani sağlık hakkı, ifade özgürlüğünün kendisine zarar verebileceği bir müdahaleye yer bırakmayan en temel haklardandır” ifadelerine yer verildi.

Dr. M. Canan Karatay’ın ifadelerinin, bilimsel gerçeklere aykırı; toplumu yanıltan ve doğru tıbbi uygulamalardan uzaklaştıran nitelikte olduğunun altı çizilen açıklamada; “Son olarak yine aynı hekimin COVID-19 aşısı ile ilgili, bilimsel hiçbir veri ya da çalışmaya dayanmayan, tamamen bireysel popülarite için ‘aşının yan etkilerine ve bunların örtbas edilmeye çalışıldığına’ dair spekülatif söylemler kullanması; toplumun, tıp bilimine ve tüm canlılar için en değerli buluşlardan aşıya karşı güvenini sarsmaktadır” denildi.

Açıklamada, “Bilimsel olmayan birtakım bilgilerin akademik unvan da kullanılarak sanki doğrulanmış bilgi gibi dolaşıma sokulması, başka alanlarda hayati öneme haiz olmayabilir ancak bu sorumsuz tutum tıp alanında çoğu kez hayati önemde olmaktadır. Yapılacak her açıklama ve yönlendirmenin kişinin yaşam kalitesine zarar verebileceği hatta yaşamına mâl olabileceği, sağlık alanının her icracısı tarafından bilinmek zorundadır” sözlerine yer verildi.

Türk Tabipleri Birliği’nin öncelikli sorumluluğunun toplum sağlığını korumak olduğu vurgulanan açıklamada; “Dr. M. Canan Karatay’ın ifadeleri ve yönlendirmeleri, toplum sağlığına zarar vermekte; bilimsel olana güveni sarsmakta, canlıların sağlığını hayati derecede riske atmaktadır: Etik ve deontolojik olarak kabul edilemez” denildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli