1992’deki çatışma sonrası tutuklandı, 32 yıl sonra cezaevinden çıktı

20-07-2024
Etiketler Hulki Güneş 30 yıllık tutuklular Varto
A+ A-

Haber Merkezi – Hasta tutuklulardan Hulki Güneş tahliye edildi.

İzmir Aliağa Şakran 4 Nolu Cezaevinde 32 yıldır hükümlü bulunan ve şartlı salıverilmeyen 60 yaşındaki Hulki Güneş ankilozan Spondilit ve akciğer hastalığına yakalandı.

Sırasıyla Muş, Diyarbakır, Tekirdağ ve son olarak İzmir Aliağa Cezaevi'nde sevk edilen Güneş hakkında, 32 yıllık tutukluluğu boyunca birçok disiplin soruşturması açıldı.

Cezaevi idaresi tarafından verilen ancak mahkemece iptal edilen 'disiplin' cezalar gerekçe gösterilerek Güneş'in tahliyesi engelleniyordu.

Güneş’in avukatı Sedat Akbal, AYM’ye başvurdu.

AYM başvurusu sonrasında Güneş tahliye edildi.

Avukat Akbal, "Müvekkil Hulki Güneş 32 yıldır hükümlü kaldığı İzmir Aliağa Şakran 4 Nolu T Tipi Cezaevinden bugün itibariyle şartlı salıverilmiştir. Konunun kamuoyuna mal olması nedeniyle kamuoyu bilgilerine saygılarımızla sunarız” ifadeleriyle Güneş’in videosunu paylaştı.

Ne olmuştu?

Hulki Güneş 1964 yılında Muş’un Varto ilçesi Sazlıca (Qarqarud) köyünde doğdu.

Evli ve beş çocuk babası olan Güneş, 1992 yılında Çayçatı Beldesi Sarımsak Tepe bölgesinde bir askerin hayatını kaybettiği çatışmaya katıldığı iddiasıyla inşaatta çalışırken gözaltına alındı.

Gördüğü işkencelerin ardından tutuklanan Güneş, Diyarbakır 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından yapılan yargılama sonucunda “Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

 Güneşin avukatları dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıdı.

19 Haziran 2003 tarihinde AİHM, DGM’lerin yapısı ve tanıkların mahkemede dinlenmemesi, sorguya tabi tutulmaması nedenleriyle ihlal kararı verdi. AİHM kararına rağmen yeniden yargılama yapılmadı. 2013 yılında çıkarılan "4. Yargı Paketi"nin yasalaşması üzerine Güneş’in yargılaması yeniden yapıldı.  

Yeniden yargılama sonrası olayda bulunan tanık askerler, verdikleri ifadelerde ve duruşmalarda pusuya düşürüldüklerini, hiç kimseyi görmediklerini, Güneş'i görmelerinin pusu nedeniyle imkansız olduğunu, tutanakları komutanların zoruyla imzaladıklarını, pişman olduklarını ve vicdan azabı çektiklerini anlattı. Ancak buna rağmen Güneş’e yine müebbet hapis cezası verildi.

Tanık askerler: Güneş’i çatışma sırasında görmedim

21 yıl önce baskı nedeniyle sanık aleyhine ifade verdiğini söyleyen tanık asker Ordu’lu Tunay Ergül, “Olay tarihinde Varto ilçesinde askerdim. İlçe jandarma komutanı Muharrem Yapakçı’nın da oynadığı askerler arasında karşılıklı maç yaptık. Biz galip gelince Yapakçı, bize kızarak bizi Oncalı Karakolu inşaatına gönderdi. Bir gün sonrada örgüt mensuplarının bulunduğu bilinen Çayçatı Köyü yakınlarındaki Sarımsak tepe mevkiindeki ormana gitmemiz istendi. Yolda giderken pusuya düştük. 1 asker şehit oldu. Daha sonra Benim Zekeriya Koç ve Zeki Kürklü’nün ifadesi alındı. Ben Hulki Güneş’in çatışma bölgesinde olduğu yönünde bir beyanda bulunmayınca, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım, ilçe Jandarma Komutanı Muharrem Yapakçı ve soyadını bilmediğim Ayhan adlı sivil kişi Hulki Güneş’in çatışmaya katıldığı yönünde ifade vermem için baskı uyguladılar. O dönem özel harekatçı olarak bildiğim ismini sonradan öğrendiğim Yeşil Kod adlı Mahmut Yıldırım imzalamak istemediğimi söyleyince yumruk attı. Silah zoru ile belgeyi imzalattılar. 1992 yılında verdiğim ifadeleri kabul etmiyorum. Ben Hulki Güneş'i bize atılan pusu ve çatışma sırasında olay yerinde görmedim” demişti.

“Benim gençliğimi kim geri getirecek”

Hulki Güneş, 21 yıldan beri cezaevinde yattığını belirterek, “Gözaltında işkencenin tüm yöntemlerini denediler. Cezaevinde ankilozaspondilit hastalığına yakalandım. 22 yaşında cezaevine girdim. Gençliğimi elimden aldılar. Benim gençliğimi kim geri getirecek. Yapmadığım bir eylemden dolayı içerdeyim. Sadece askerler tanık olarak dinlendi. Ben inşaat işlerinde çalışıyordum. Yakalandığı evde çatı işini yapıyordum. Aranan biri değildim. İllegal örgütlerle bir ilişkim yoktu. Bu eyleme katılan bir itirafçı beni tanımadığını söylediği halde, sadece birkaç askerin ifadeleri doğrultusunda müebbet hapis cezası aldım” ifadeleriyle durumunu anlatmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: DEM Parti logosu

DEM Parti'den kayyım kararına ilişkin ilk açıklama

DEM Parti, Dersim ve Ovacık belediyelerine atanan kayyımların ardından açıklama metni yayımladı. Açıklamada, "Kayyım darbesinde ısrar ederek partimizi yıldırmayı, halkı siyasi tercihlerinden vazgeçirmeyi ve topluma bu darbeyi kabul ettirmeyi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz" ifadelerine yer verildi.