Haber Merkezi – CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kulp katliamı davasının zaman aşımından düşürülmesini eleştirdi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tanrıkulu karara tepki gösterdi.
Davanın “insanlığa karşı suç” kapsamında olduğunu belirten Tanrıkulu, “Failler bilsin; insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı yoktur; elbet devran döner, hesap sorulur” dedi.
•Memleketim #Kulp'ta 8-24 Ekim 1993 tarihinde gözaltına alınan ve gözaltına gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan 11 yurttaşımızla ilgili açılan insanlığa suç kapsamındaki davada #Yargıtay, "Zaman aşımından" düşürülme kararı verdi.
— Sezgin Tanrıkulu (@MSTanrikulu) March 19, 2024
Failler bilsin;… pic.twitter.com/blhWWY2FyV
Sezgin Tanrıkulu dava ile ilgili şu hususların altını çizdi:
“Memleketim Kulp'ta 8-24 Ekim 1993 tarihinde gözaltına alınan ve gözaltına gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan 11 yurttaşımızla ilgili açılan insanlığa suç kapsamındaki davada Yargıtay, "Zaman aşımından" düşürülme kararı verdi.
Failler bilsin; insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı yoktur; elbet devran döner, hesap sorulur.
Gözaltına alınan yurttaşlarımızın yakınlarının görgü tanıklığına göre açık alanda 12 gün gözaltında tutulduktan sonra 2 helikopterle bölgeden alınarak Bingöl yönüne götürüldüler ve kendilerinden bir daha haber alınamadı.
Avrupa İnsan Hakları Komisyonu, 1997-1998 yılında konuya ilişkin 23 kişinin tanıklığına başvurdu. 2001 yılında da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 600 Bin Sterlin tazminat ödenmesine karar vermişti.
2004 yılında da ortaya çıkan toplu mezarla, 11 yurttaşın akıbeti belli oldu. Aradan geçen 9 yıllık süreçte, soruşturma tamamlandı, dava açıldı, bu dava Diyarbakır’dan Ankara’ya taşındı ve bugün Yargıtay 1. Ceza Dairesinin “Zaman aşımı” kararıyla düşürüldü. Anayasa Mahkemesinin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ihlal kararlarına rağmen bu karar hukuka ve insan haklarına aykırıdır.
Yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik haklarının ihlali, en ağır insan hakları ihlallerindendir ve zaman aşımı kararı, daha büyük mağduriyetler yaratır.
Ne olmuştu?
Kulp ilçesinin Gurnik, Mezire, Pireş, Kepir ve Şuşan, Alaca ile Muş’a bağlı Kayalısü köyü Licik mezrası civarında Tuğgeneral Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Komando Tugayı tarafından yürütülen askeri operasyonlarda gözaltına alınan 11 kişiden bir daha haber alınamamıştı.
5 Kasım 2004’te kayıp 11 kişiye ait toplu mezar bulundu. 2013 yılında olayla ilgili düzenlenen iddianamede Bolu 2. Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk’ün “birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürmek”, “halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak” suçlarından yargılanması talep edilmişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın