AB Türkiye ve Suriye için 7 milyar euro deprem bağışı topladı

20-03-2023
Etiketler AB Bağış Deprem Ursula von der Leyen İsveç
A+ A-

Haber Merkezi - AB Komisyonu ve AB Dönem Başkanı İsveç'in, 6 Şubat'ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerden Türkiye ve Suriye'de etkilenenler için Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlediği Uluslararası Bağışçılar Konferansı sona erdi.

Konferansın kapanışında konuşan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için Uluslararası Bağışçılar Konferansı'nda yaklaşık 7 milyar euro yardım taahhüdü yapıldığını bildirdi.

Kristersson, depremlerden etkilenenlerin yalnız olmadığını ve desteklerinin süreceğini ifade ederek, yardımlara geniş katılımın önemini vurguladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, "Bugün uluslararası toplumun Türkiye ve Suriye'deki yeniden yapılanma çabalarına güçlü bir şekilde destek verdiğini görmek beni çok mutlu etti. Birlikte beklentileri aştık" dedi.

"Bu konferans sadece bir başlangıç. Önümüzde çok iş var. Önümüzdeki haftalarda, aylarda ve yıllarda birlikte çalışmaya devam edeceğiz" diye konuşan von der Leyen, "Taahhütlerin eksiksiz ve zamanında yerine getirilmesini sağlayacağız. Tam şeffaflık ve hesap verebilirlik içinde yatırımımızın sahada en güçlü etkiye sahip olmasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu da katıldı: Müteşekkiriz

Konferanda katılan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaptığı konuşmada, katılımcılara teşekkürlerini ileterek, "Sevgili arkadaşlar, eşi benzeri görülmemiş acil durumlar, büyük müdahale ve kolektif destek gerektirir" ifadesini kullandı.

Depremlerin ilk saatinden itibaren insanlığın en iyi örneklerini gördüklerini belirten Çavuşoğlu, "Birçoğunuz bölgeyi ziyaret ettiniz, sadece yıkıma değil insanlarımızın direncine de tanık oldunuz” dedi.

Çavuşoğlu, Türk halkı ve sivil toplumun, hükümet kuruluşlarının çabalarına destek vermek için hemen seferber olduğuna işaret ederek, "Uluslararası toplumun çok büyük dayanışmasını ve cömertliğini gördük. Tüm dünyadan arama kurtarma ekipleri, vatandaşlarımızı kurtarmak için hayatlarını riske attı, müteşekkiriz. Dostlarımızın yardım ellerini asla unutmayacağız” diye konuştu.

“Daha yeşil ve daha güvenli yeniden inşa yapacağız”

Şu anda insani müdahale safhasından iyileşme ve yeniden inşa sürecine geçildiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Felaketlere karşı dayanıklılığı artırmak şu anda hedeflerimizden sadece bir tanesi. Ancak biz bundan daha fazlasını yapacağız. Daha iyi, daha akıllıca, daha yeşil ve daha güvenli yeniden inşa yapacağız. Konut, altyapı ve ekonomik şartları geliştireceğiz. Sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir yaklaşım ile geçim kaynakları oluşturacağız. Kısaca hiç kimseyi ardımızda bırakmayacağız. Savunmasız konumda olanların, kadınların, çocukların, engelli insanların ve yaşlıların ihtiyaçlarının karşılanması hepimiz için öncelik olacak."

“Suriyeliler de yararlanacak”

Türkiye'deki depremlerin 11 ilde yaşayan 1,7 milyon Suriyeliyi de etkilediğine değinen Çavuşoğlu, "Bu kişiler de kapsayıcı bir şekilde bu çabalardan yararlanacak. Kültürel ve doğal miras yeniden yerine getirilecek ve korunacak. İklim değişikliğine uygunluk iyileşme ve yeniden inşa safhalarımızın temel bileşeni olacak” diye konuştu.

Erdoğan da bağlandı: Tek başına mücadele mümkün değil

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konferansa canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, "İlk hesaplarımıza göre depremin yol açtığı yıkımın maliyetinin 103,6 milyar doları bulacağı anlaşılıyor. Bu çapta bir afetle ekonomik durumu ne olursa olsun hiçbir ülkenin tek başına mücadele etmesi mümkün değildir" dedi.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hasar tespit çalışmalarımız tamamlanmak üzeredir. Deprem bölgesindeki 11 ilimizde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı, yani artık kullanılamaz hale gelmiş bina sayısı 298 bine, buralardaki bağımsız bölüm sayısı ise 876 bine varıyor. İlk hesaplarımıza göre, depremin yol açtığı yıkımın maliyetinin yaklaşık 104 milyar doları bulacağı anlaşılıyor. Bu çapta bir afetle ekonomik durumu ne olursa olsun hiçbir ülkenin tek başına mücadele etmesi mümkün değildir. Yıllardır dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerinin imdadına koşan Türkiye, depremin hemen sonrasında 90 ülkeden gelen 11 bin 320 personelin desteğini yanında buldu. Telefonla arayarak, mesaj göndererek veya bizzat ülkemize gelerek milletimizin acısını paylaşan dostlarımız, kardeşlerimiz oldu. 130'a yakın ülkeden yardımlar depremzedelerimize ulaştı. 36 sahra hastanesi, siz değerli dostlarımızın sayesinde kurularak yaralılarımızın tedavisine katkı sağladı. Her birinize, şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bu zor günlerde tüm dostlarımızın, kurumlarıyla, üye ve aday ülkeleriyle Avrupa Birliği'nin, Birleşmiş Milletler'in ve diğer uluslararası örgütlerin sergilediği dayanışmayı asla unutmayacağız."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli