Türkiye ilk kez balistik füze denemesi yaptı

19-10-2022
A+ A-

Haber Merkezi – Rize'de ROKETSAN'ın geliştirdiği “Tayfun” adlı kısa mesafeli füze test edildi. Karadan denize yapılan uzun menzilli atışta hedefin başarı ile vurulduğu belirtildi. Füze görüntüleri, Yunanistan basınında geniş yankı uyandırdı.

Türkiye basınında yer alan haberlere göre, Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı'nın “Tayfun Füze Sistemi Geliştirme Projesi” kapsamında Roket Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (ROKETSAN) tarafından füze test atışı yapıldı.

NTV’nin haberine göre, Rize-Artvin Havalimanı'nda Milli Savunma Bakanlığı'na ait apronda, dün saat 06.50'de karadan denize yapılan uzun menzilli atışta yerli füze “Tayfun”, Sinop açıklarına fırlatıldı.

DHA’nın yayınladığı görüntülerde, füzenin, 561 kilometre uzaklıktaki hedefi başarı ile vurduğu belirtildi.

Ajansa göre, Yıldırım ve Bora'dan sonra Tayfun, Türkiye'nin üçüncü balistik füze sistemi oldu.

TRT haber de, Türkiye’nin ilk “kısa menzilli balistik füzesi” olan Tayfun’un test atış görüntüsünün yankı uyandırdığını yazdı.

TSK’nın elinde Tayfun muadili bir füze bulunmadığını belirten uzmanlar, Ankara’nın kendi imkanları ile bu kabiliyete ulaşmasının “sahadaki dengeleri doğrudan değiştireceğini” söyledi.

ABD ve Yunan basınında yer aldı

Öte yandan ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, Türkiye'nin kısa mesafeli balistik füze denemesi yaptığını yazdı.

Bloomberg, adını açıklamadığı iki kaynağa dayandırdığı haberinde dün gerçekleşen test sırasında füzenin Sinop kıyılarında düştüğü bilgisine yer verdi.

Bloomberg'in haberi Yunan basınında geniş yankı uyandırdı.

"Türkiye tehdidi nasıl yükseltiyor?" sorusunu soran Ta Nea haberinde şu ifadeye yer verdi:

"Füzenin kat ettiği mesafe İzmir ile Atina arasındaki mesafenin iki katı."

Kathimerini gazetesi ise Türk yetkililerin projeyle ilgili herhangi bir bilgiyi açıklamayı reddettiğinin ve projenin büyük bir gizlilikle yürütüldüğünü yazdı.

Skai gazetesi, füze denemesini, "Güç gösterisi" başlığı ile okurlarına sunarken Eleftherostypos ise füze denemesi için, "Tüm komşu devletlerin askeri çevrelerinde derin endişeye neden oldu" yorumunda bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli