Hükümet - Akil İnsanlar Heyeti toplantısı sona erdi

19-10-2014
Rûdaw
Etiketler akil insanlar doğu ergil celalettin can davutoğlu
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanların Akil İnsanlar Heyeti üyeleriyle yaptığı toplantı sona erdi. 

 

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen görüşme 10 saat 15 dakika saat sürdü.

 

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Celalettin Can görüşmeye ilişkin, "Benim görebildiğim kadarıyla hükümet yetkilileri de başta sayın Başbakan olmak üzere, dinlerken tepkiyle karşılanmadı. Hükümet bunu ne kadar yerine getirir... Ama olumlu karşılanıyor bu görüş. Doğrudan doğruya Öcalan'la muhatap olma ve Öcalan'ın Türkiye kamuoyuyla muhatap olması." 

 

Kobani'yle ilgili ise Can, "Sabah toplantıya giderken, Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslim'le konuşarak gittim. Telefonla onun söylediklerini not aldım. Kobani direnişçileri, hükümetten silah istemiyor, insani bir koridor açılmasını istiyorlar. Buradan yiyecek içecek daha değişik araçların girmesi konusunda görüş vardı. Ayrıca sınır kapılarında bazı askerlerin ve Mardin valisinin engel olduğunu ve yaralıları içeri sokmak istemediğini, hatta bazı yaralıların da vefat ettiğini, heyetleri kabul etmediğini de bildirdi" dedi. 

 

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil ise, "Hükümetin süreçte sadece Öcalan ile değil, halkla, Kandil ve HDP’yle de görüşmeler yapmasının gerekliliği söylendi" dedi.

 

Ergil, şöyle devam etti:

 

“Devlet ile Kürt siyasetinin temsilcileri şu anda birbirlerine çok güveniyor gözükmemektedirler. O yüzden o güven ortamının sağlanması iki serzenin birbirine sürtünerek yıpratmaması için aranın açılması ve bu açılan arayada sivil insiyatifin girmesi böylece artık şiddetin, öfkenin sesiyle değil aklın sesiyle bir gelecek oluşturma ihtiyacı dile getirildi” dedi.

 

“Yeni komisyonlar mı kurulacak?" şeklindeki soruya Ergil, "Büyük bir ihtimalle böyle olacaktır. Böyle olmasını da biz önerdik ama hükümette de bu niyeti gördük” dedi. (Ajanslar)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli