‘Olası İstanbul depremi için Ekrem Bey ile anlaştık, haftaya çalışmalara başlıyoruz’

19-07-2023
Etiketler Deprem Konut Mehmet Özhaseki İBB Ekrem İmamoğlu
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki beklenen İstanbul depremine ilişkin İBB ile yapılacak olan ortak çalışmalar hakkında açıklama yaptı.

Ankara'da medya temsilcileriyle bir araya gelen bakan Özhaseki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile olası İstanbul depremi için çalışmalara başlamak sebebiyle anlaşmaya

Öncelikle depremin vurduğu illerde başlatılan inşaat çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Özhaseki, inşaatların bir yıl içerisinde biteceğini belirterek, "Şu ana kadar 179 bin konutun ihalesi yapıldı, yüzde 90'ının inşaatı başladı. Cumhurbaşkanımız bu rakamın 390 bine çıkarılmasını istemiş, arkadaşlarımız çalışıyorlar. Başlanılan inşaatlar bir yıl içinde yapılacak" dedi.

Özhaseki, "100 metrekarelik evin Anadolu'da yapım maliyeti 1 milyon lira, yarısını hibe olarak veriyoruz, yarısını da kredilendiriyoruz. Bütün kredilerin ödemesi 2 yıl süreli ödemesiz 10 yıl ödemeli, sıfır faizli. 100 metrekareden büyükse kredi miktarını 800 bine çıkarıyoruz. Yerinde dönüşümle birlikte ekonomi canlanacak. Yıkımın sebeplerini araştırdık. O bölgelerde dört kırmızı çizgimiz var, taviz vermeyeceğiz. Fay hatları, kırıkları üzerine yapılaşmaya izin verilmeyecek. Sel yataklarının olduğu yerlerde belirli süreler içinde birkaç sene sel gelmese bile 10-20-30 senede bir aynı yerlere sel geldiği için yapı yasağı gelecek. Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde de yapılaşma yasağımız var. Artık mimarlıktan ve mühendislik hesaplarında sıfır tolerans diyoruz. Asla taviz vermeyeceğiz” diye konuştu.

“Saatte 1000 kişi müracaat ediyor”

Yerinde dönüşüme şu ana kadar 36 bin 825 kişinin başvurduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, “Saatte 1000 kişi müracaat ediyor. Sadece bağış ve hibe olarak değil, kredi olarak da aynı zamanda TİP sözleşmelerinin hazırlanmasında, inşa faaliyetindeki projelerin hazırlanmasında, denetiminde, içinde oturacakları ana kadar takip edip yardımcı olacağız” dedi.

Yapacakları konutlarda vatandaşların hiçbir yıkım endişesi taşımadan oturacaklarını ve deprem sırasında dışarı kaçmadan depremin geçmesini bekleyeceklerini ifade eden Özhaseki İstanbul’daki deprem hazırlıkları için de şunları söyledi:

“İstanbul'umuzu deprem gelmeden, depreme karşı hazırlarız diye düşünüyorum. İstanbul demek Türkiye demek, orada olacak bir sıkıntı kolay kolay atlatılamaz. İstanbul dünyadaki en riskli 10 şehirden birisi. Olası İstanbul depremi için Ekrem Bey ve ilçe belediye başkanları ile görüştük, prensipte anlaştık. Haftaya çalışmalara başlıyoruz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli