Suruç anmasına polis müdahale etti: 19 gözaltı

Haber Merkezi - Adana'da Suruç Katliamı'nın yıl dönümünde basın açıklaması yapan gençler karanfiller bırakacakları parka yürümek istedi. Yürüyüşü engelleyen polis 19 kişiyi gözaltına aldı.

Suruç Katliamı'nın 5'inci yılı etkinlikleri kapsamında İnönü Parkı'nda basın açıklaması yapan çeşitli gençlik örgütlerinden gençler Düş Yolcuları Parkı'na (Heykelli Park) karanfiller bırakmak için yürüyüş yapmak isteyince polis tarafından darbedelirek gözaltına alındı.

Adana Gençliği, Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anmak amacıyla İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Kemal Peköz, HDP Adana İl Eş Başkanı Mehmet Karakış da katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Canser Dayanır,  Suruç'ta hayatını kaybedenlerin yolunda olduklarını belirterek Boğaziçi direnişi ile kadınların öfkesi, işçilerin hakları ve onurları için verdiği direniş ile adalet için sokakta olacaklarını söyledi.

Dayanır, ardından konuşan HDP'li Kemal Peköz, devletin önleyebileceği Suruç Katliamına kendi bekası için önünü açan iktidarın sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Suruç Katliamı'nda yaşamını yitirenler, Şenyaşar ailesi, Deniz Poyraz için adalet istediklerini dile getiren Peköz, “Hukuku herhangi bir yerde bulmayacağız bir araya gelerek, sokaklarda sesimizi yükselterek adaleti sağlayacağız" dedi.

Açıklama sonrası gençler, İnönü Parkı'ndan Düş Yolcuları Parkı'na (Heykelli Parkı) kadar yürüyerek, karanfil bırakmak istedi.

Ancak polis 2911 sayılı Toplatı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı hareket ettiklerini iddia ederek yürüyüşün önünü çevik kuvvetle kesti.

Gençler yürüyüş yapmanın yasal hakları olduğunu söylese de polis park içerisindeki gençleri çember içerisinde aldıktan sonra 19 kişiyi gözaltına aldı. Evrensel’ in haberine göre, gözaltı otobüsünde çekilmiş fotoğraflarda geçlerin kollarında darp izleri olduğu görüldü.

Polisin müdahalesini çekmek isteyen basın mensupları polis tarafından engellenmek istendi. Elleri ile kameraları kapatmaya çalışan polisler gazetecileri görüntü almaya çalıştıkları yüksek oturaklardan itmeye çalıştı.

Gençlerin darp edilmesine karşı çıkan HDP Adana İl Eş Başkanı Mehmet Karakış da aynı yerden polisler tarafından aşağı itildi.