Haber Merkezi - Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) mahkeme tarafından görevlendirilen Çağrı Heyeti'nin düzenlediği olağanüstü tüzük kurultayı bugün toplanıyor.
Kurultaya katılacak üst kurul delegelerinin sayısı, kurultayın geçerli olup olmadığını, dolayısıyla parti içindeki yönetim tartışmasının geleceğini belirleyecek.
Muhalifler kurultayın geçerli sayılabilmesi için MHP'nin toplam delege sayısının yarısından bir fazla yani 612 delegenin katılması gerektiğini savunuyor.
Genel Merkez ise toplantının geçerliliğinin olması için üçte iki çoğunluk yani 800 delegenin oy kullanması gerektiğini iddia ediyor.
MHP'de 1 Kasım'daki genel seçimden bu yana Genel Başkan ve yönetim değişikliği tartışması sürüyor.
Parti içindeki muhalifler kurultaya gidilmesini istemiş, Genel Merkez ise karşı çıkmıştı.
Genel merkez ile muhalifler arasında olağanüstü kurultay konusunda yaşanan hukuki mücadeleye Yargıtay noktayı koymuş ve muhalifler lehine karar alarak Çağrı Heyeti'nin partiyi kurultaya taşımasına izin vermişti.
Genel Merkez kurultayı tanımadığını açıklamıştı.
Mahkemenin bu kararla tartışmaya nokta koymasının ardından yeni uzlaşmazlık kurultayın tarihi ve yeri konusunda yaşandı.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevlendirdiği Çağrı Heyeti kurultayı Ankara'daki Büyük Anadolu Oteli'nde yapma kararı aldı.
Kurultay girişinde delegeler noter huzurunda kimlik tespiti yapması gerektiği için girişte büyük sıra oluştu ve kongre belirlendiği saatte başlayamadı.
Buna el olarak, muhaliflerin kurultayına katılanların partiden ihraç edilmesinin önünü tıkayacak bir tüzük değişikliği de planlanıyor.
Bu değişikliklerin kabul edilmesi durumunda, hukuki olarak geçerliliğinin olup olmayacağı da tartışma konusu.
Divan başkanı seçilecek
Toplantı divan oluşturulması ve divan başkanı seçilmesiyle başlayacak.
Divan Başkanı seçimi süreci, muhaliflerin kendi aralarında ne kadar uzlaşı içinde olduklarının da bir göstergesi olacak.
Seçilen divan başkanının, usülen Genel Merkez'i açılış yapmaya davet etmesinin ardından toplantıyı başlatması bekleniyor.
MHP yönetiminin kurultay için belirlediği tarih ise 10 Temmuz.
Genel Merkez bu kurultayda hem tüzük değişikliği hem de seçim yapmayı planlıyor.
Kurultayda Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin yanı sıra Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak da Genel Başkanlık için aday olduklarını açıkladı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın