Altı belediyeye gri pasaport soruşturması

Haber Merkezi - Türkiye İçişleri Bakanlığı, son günlerde gümdem olan gri pasaportla yurt dışına insan çıkarma iddiaları üzerine altı belediye hakkında soruşturması başlattı.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi:

"Belediyeler aracılığıyla kamu görevlisi olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport sağlanarak yurt dışına çıkış yapmalarına yönelik, 12 Mart tarihinde Bakanlığımızca başlatılan soruşturma genişletiliyor.

Bu kapsamda Balıkesir Gömeç,  Adıyaman Gölbaşı, Burdur Yeşilova,  Yozgat Yerköy,  Şanlıurfa Suruç, Ordu  Korgan belediyelerince 'dans (folklor) gösterisi', 'kültür turu', 'gençlik programları' adı altında sivil toplum kuruluşları ile işbirliği protokolü düzenlenerek, yurt dışına kişiler gönderildiği tespit edilmiştir. Söz konusu olaylarla ilgili  Bakanlığımızca Mülkiye Müfettişi görevlendirilerek, soruşturma başlatılmıştır."

Ne olmuştu?

Malatya'nın AK Partili Yeşilyurt Belediyesi'nin Almanya'ya seminere gönderdiği 45 kişiden sadece 2'sinin geri döndüğü ortaya çıkmıştı.

Elazığ'da da benzer bir durum yaşanmış ve Akçakiraz ilçe Belediyesi'nin Almanya'ya gönderdiği 48 kişiden sadece 3 kişi geri dönmüştü.

Gri pasaportla yurt dışına insan kaçırma olayında Ordu Korgan, Burdur Yeşilova, Yozgat Yerköy, Urfa Suruç ve Antep belediyelerinin de ismi geçmiştir.

Almanya harekete geçti

Almanya, Türkiye'de hizmete mahsus olarak konsolosluk görevlileri, resmi görevliler ile milli sporculara verilen ve vizesiz seyahati sağlayan gri pasaport ile ilgili soruşturma başlattı.

Malatya'dan Almanya'ya gönderilen 43 kişinin yurt dışına çıkışında kilit rol oynayan Ersin Kilit ve şirketi Mega Kilit GmbH hakkında da Hannover Başsavcılığı soruşturma başlattığı bildirildi.

Kilit'e sahte evrak düzenlemek, evrakta sahtecilik, yabancılar kanununu ihlal ve uluslararası insan ticareti suçlamaları yöneltildi.

Aşağı Saksonya ve Bavyera Eyaleti'nde de konu meclis gündemine taşındı.

Sözcü'nün haberine göre Kilit'in sadece başka belediyelerle de işbirliği yaptığı, bunun için Hannover Belediye Başkanı Belit Onay ile görüştürme sözü verdiği ancak Onay'ın bundan herhangi bir bilgisinin olmadığı öğrenildi.

Türkiye'den kısa süre içerisinde hakkı olmayanlara nasıl gri pasaport verildiği ile ilgili Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla detaylı bir açıklama isteneceği öğrenildi.

Uluslararası hukukun kamu eliyle ihlal edildiği sonucuna varılırsa, Türkiye kaynaklı bütün pasaportlar şüpheli duruma düşecek.