Muhalefet, AK Parti’nin ‘başörtüsü’ ve ‘ailenin korunması’ paketine neden karşı?

19-01-2023
Etiketler Başörtüsü Ailenin Korunması AK Parti Muhalefet
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - AK Parti ve MHP, başörtüsüne anayasal güvence ve ailenin korunması gerekçesiyle değişiklik içeren anayasa değişikliği teklifini bugün Türkiye Meclisi Anayasa Komisyonu gündemine getiriyor.

AK Parti yönetimindeki hakim görüş, başörtüsüne anayasal güvence için 10'uncu ve 24’üncü maddelerin; ailenin korunması gerekçesiyle de 41’inci maddenin değiştirilmesi yönünde.

10’uncu Madde, “kanun önünde eşitlik” ilkesini; 24’üncü Madde ise“din ve vicdan özgürlüğü”ne ilişkin ilkeleri kapsıyor.

“Eşler arası” ifadesi "kadın ve erkek" olarak değiştiriliyor

Ailenin korunmasıyla ilgili 41’inci Madde’de, Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır” deniliyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişiklik teklifini 9 Aralık 2022’de Meclis Başkanlığına sundu.

AK Parti’nin Anayasa değişikliği teklifinde, “Evlilik birliğinin, yalnızca kadın ve erkeğin evlenmesiyle oluşturulabileceği”ne yer veriliyor.

AK Parti teklifinde, “bir kadın ve bir erkek” ifadesine yer verilmemesinin, çok eşli evlilikleri engelleyemeyeceği belirtiliyor.

AK Parti teklifinde, evlilik için “reşit” olma şartının yer almaması da eleştirilere sebep olan diğer bir konu.

Öte yandan, birçok kesime göre AK Parti’nin temel amacı, LGBTİ+ bireylere iktidar değişikliğinde verilecek olası hakların önüne geçmek. Ayrıca, ilk amacın da "eşcinsel evlilikler"i engellemek olduğu iddia ediliyor.

Öyle ki “Evlilik birliğinin, yalnızca kadın ve erkeğin evlenmesiyle oluşturulabileceği” ifadesinin Anayasa’da yer alması durumunda eşcinsel evliliklerin önüne Anayasal engel konulmuş olacak.

Türkiye'nin de tarafı olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bu konudaki yaklaşımı, aynı cinsten olanların evlilikleri için de yasal bir statü tanınması gerektiği yönünde.

Yasal güvence-anayasal güvence polemiği

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Ekim’de Twitter hesabından, başörtüsüne ‘yasal güvence’ çağrısı yapmıştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Kılıçdaroğlu’nun çağrısına, “anayasal güvence” hamlesiyle cevap vermişti.

Erdoğan, başörtüsü için yapılan teklife “ailenin korunması”nı da ekleyerek Anayasal değişiklik çağrısı yapmıştı.

Erdoğan ilgili maddelerin referanduma götürülmesi için sık sık çağrılar yapıyor. Muhalefet, bu konuda referanduma gidilmesi durumunda, Erdoğan’ın kendilerini “başörtüsü karşıtı ve LGBTİ+ yanlısı” diye nitelemesinden çekiniyor.

Partilerin tutumu ne olacak?

Gözler, AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifi ile ilgili randevu talebini geri çeviren CHP, İYİ Parti ve HDP’nin bu konuda izleyeceği tutuma çevrildi.

HDP katılmıyor

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, başörtüsüne anayasal güvence teklifinin gündeme alınacağı TBMM Anayasa Komisyonu toplantısına katılmayacaklarını bildirdi.

İYİ Parti, AKP tarafından hazırlanan ve bugün TBMM’de Anayasa Komisyonu’na getirilecek olan Anayasa değişikliği teklifine karşılık olarak alternatif bir teklif hazırladı.

İYİ Parti’nin hazırladığı teklif CHP tarafından değerlendiriliyor ve iki partinin hukukçuları İYİ Parti’nin teklifi üzerinde çalışıyor.

Kılıçdaroğlu'nun başartüsü için yasal değişiklik yaptığı çağrısı:

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli