DAD: Türkiye firari Madımak sanıkları için kırmızı bülten çıkarmıyor

19-01-2022
Şevket Herki
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Madımak Alevi Sanık Kırmızı bülten
A+ A-

Ankara (Rûdaw) - Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eş Başkanı Mustafa Karabudak, Madımak davası firari sanıklarının Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranmadıkları için Türkiye’ye iade edilmediklerini söyledi.

Karabudak bugün Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sivas Katliamı duruşması öncesinde Rûdaw’a konuştu.

Türkiye’de Alevi vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen bütün katliamların gerçek faillerinin bulunmasını istediklerini ifade eden Karabudak şunları söyledi:

“Biz Demokratik Alevi Dernekleri olarak tüm katliamların gerçek faillerinin bulunmasını istiyoruz. Kapanan dosyaların yeniden açılmasını istiyoruz. Maraş, Madımak, Gazi… Madımak ana davası 2012'de kapatıldı ama biz insan katletmenin, can almanın zaman aşımı olmaz diyoruz. Şu an yürüyen dava Almanya'da firari olan 3 sanık üzerinden görülüyor. Bu kişilerin kaldıkları yer belli. Almanya'da kalıyorlar, adresleri belli ama Türkiye Cumhuriyeti kırmızı bültenle aramadığı için bu insanlar yakalanıp teslim edilmiyorlar. Çünkü onlar konuşursa gerçekler açığa çıkar. Biz diyoruz ki Madımak davası oradaki grubun rahatsız olup, ayaklanıp gidip otel yakması değildir. Bunun bir temeli vardır yani daha önce kurgulanmış, çalışması yapılmış. Bir uluslararası ayağı vardır, Avrupa ayağı da vardır. Mesela katledilen canlarınızdan biri de Hollanda vatandaşı. Ancak Hollanda hükümeti davaya sahip çıkmamıştır. Son 1 yıldır da özellikle ailelerin ısrarlı tutumu ve bizim desteğimizle Hollanda hükümeti iki tane gözlemci gönderiyor davaya gözlemci olarak katılıyorlar. Biz bunun arkasında kimler var onu öğrenmek istiyoruz. Tabii ki katiller yargılanmalı ama onun dışında bunu tezgahlayan, gerçek failler kimdir? Bunun hükümet ayağı vardır, emniyet ayağı vardır, uluslararası ayağı vardır. Bunların açığa çıkmasını istiyoruz.”

Aysel Tuğluk’a düşman hukuku uygulanıyor

Dersim-Der Ankara Şube Eş Başkanı Yaşar Kılavuz da devlerin Alevilere eşit yurttaş olarak bakmadığını ve bir Madımak Katliamı sanığının serbest bırakıldığını belirterek şunları söyledi:

“Bu dava 29 yıldır devam ediyor. Aslında ana dava bitti. Ama bu süren da var yakalanmayan sanıklarla ilgili. Aleviler bu devletin eşit yurttaşı olmadığı için bu davalar sürüyor. Geçmişte sizlerin de bildiği gibi cemaatle kol kola girdiler daha sonra cemaat darbe yapmaya çalıştı. Devlet gidip onların elebaşlarının yurtdışında yakalayıp getirebiliyor. Demek ki devletin öyle bir gücü var. Ama Aleviler eşit vatandaş olmadığı için bu davalar hala sürüyor. Alevilerin talepleri var. Bu taleplerin başında eşit yurttaşlık geliyor. Madımak sanığı olup yakalanmayanlar arasında Türkiye'de belediyede çalışıp emekli olan bile var. Bu aynı zamanda insanlığa karşı yapılmış bir suçtur. Yani böyle bir suçtan aranan insanlar ülkenin kurumlarında çalışıyorlar. Yani devlet bunlara iş veriyor. Almanya'da Solingen’de bir kundaklama olayı oldu. 4 tane Türk vatandaşı katledildi orada. Alman devleti orayı müzeye çevirdi ve devlet olarak Türklerden özür diledi. Peki biz bunu niye yapamıyoruz?  Aleviler bu ülkenin asli unsurları değil mi? Aleviler tanınmıyor. Alevilerin ibadethaneleri tanınmıyor. Böyle bir süreçte bu davadan bir sonuç çıkacağını beklemiyorum. Ailelerin, avukatların talepleri hiçbir zaman karşılanmadı, yarın da karşılanmayacak, böyle öngörüyorum. Yani bu sürüp girecek. Sonuçta zamanaşımına uğrayacak. Bu insanlara katledenlerden birisi hasta diye bırakıldı. Şu an Türkiye'de ne kadar hasta tutuklu var biliyor musunuz? Bunlara düşman hukuku uygulanıyor. Bunlardan biri de Dersimli hemşehrimiz Aysel Tuğluk’tur. Aysel Tuğluk hem Kürt'tür hem Alevi’dir hem Dersimli’dir. Aysel Tuğluk devletin gözünde düşmandır ve düşman hukuku uygulanıyor. Serbest bırakılması için kampanya başlatıldı ama devlet bunlara kulaklarını tıkamış. Fakat devlet insanlığa karşı suç işlediği sabit olan birisini dışarı bırakabiliyor.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli