Veysi Kaynak: Müttefiklerimiz PYD'yle strateji belirledi!

Haber Merkezi -Türkiye Başbakanı Yardımcısı Veysi Kaynak, “Müttefiklerimiz Türkiye ile değil PYD'yle iş tutmayı kendilerine bir strateji olarak belirledi” dedi.

 

BBC Radyo 4'de yayımlanan Today programında konuşan Veysi Kaynak, Moskova ile yakınlaşmayı müttefiklerin yanlış strateji benimsemelerine bağladı.

 

Veysi Kaynak, “Müttefiklerimiz Türkiye ile değil PYD ile iş tutmayı kendilerine bir strateji olarak belirledikleri için şimdi Suriye'de sahada yoklar. Şimdi Rusya Suriye’de” diye konuştu.

 

Kaynak ayrıca, Rusya'nın Türkiye için "Batı'nın alternatifi olmadığını" da belirterek, ABD Başkanı Barack Obama'nın 8 yıllık süreçte  uluslararası alanda beklentileri karşılayamadığını söyleyerek Trump'ın daha gerçekçi olabileceğini ifade etti.

 

ABD’nin 8 yıl sonra Irak’a girdiğini ve Irak’ın şu an fiilen 3'e bölünmüş vaziyette olduğunu belirten Kaynak, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Yıllardan beri birbiriyle stabil durumda olan Suudi Arabistan ve İran, Yemen üzerinden savaş halindedir. Afrikanın doğusu, deniziyle karasıyla asla güvenilmez bir hale gelmiş durumdadır. (...) Afrika'nın içinde Orta Afrika, Çat'ta açlık, kıtlık ve insan kıyımı var. Ve Suriye. Yaşıyoruz Suriyeyi.

 

Obama'dan önceki Amerikan başkanları AB üyesi olmasa bile, AB'nin sanki bir parçasıymış gibi hareket ederler ve AB'ye tavsiyede bulunur, diyelim ki 'Türkiye'yi al, İngiltere'yi bilmem ne yap' derdi. Bunların duyarsız kalan bir çerçeve çizdiğini gördük. Ben Trump'ın daha gerçekçi olabileceğini düşünüyorum.”

 

 

“Yalnız kaldık”

 

 

 

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Suriye'deki DEAŞ, El Nusra ya da diğer terör örgütleriyle mücadele etmek üzere 65 ülkeden oluşan koalisyon maalesef bu hususta Türkiye'nin teklifini değerlendirip hayata geçirmedi. Şimdi Türkiye, yaptığı bu teklifi kendisi bizzat Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Özgür Suriye ordusunu desteklemesiyle sahada ortaya koydu” diyerek müttefik ülkeleri eleştirdi.

 

Donald Trump'ın, Suriye sınırında Türkiye'nin güvenli bölge fikrine sıcak yaklaşmasından sevinç duyduklarını belirterek, “Donald Trump'ı daha realist görüyorum” dedi.

 

Kaynak, Avrupa Birliği ve NATO müttefiklerinin, PKK'yi bir "terör örgütü" olarak tanımlamalarına rağmen Suriye'deki Kürt siyasi hareketi PYD'nin bunun bir kolu olduğunu kabul etmediklerini, PYD'nin Avrupa'da ofisler açmasına, faaliyet göstermesine izin verdiklerini belirtti.

 

Astana'da yapılması planlanan Suriye barış görüşmelerine PYD'nin de davet edilmesinin bu konudaki gayretlerine bir örnek olduğunu ifade etti.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM), üç muhalefet partisi bulunduğunu belirten Kaynak, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eşbaşkanları dahil 11 milletvekilinin tutuklu olmasıyla ilgili şunları söyledi:

 

“Diyelim ki PKK terör örgütüyle beraber hareket eden veya onların siyasi partisi olan HDP'nin milletvekillerinin çoğu parlamento içerisinde faaliyetlerini yürütüyorlar. Hiçbir demokrasi şunu asla kabul edemez. Seçilmiş insanın terör örgütüne destek olmaya, terör örgütü ile fikir ve eylem birliği içinde olmaya hakkı var mı?”